42
 • fecg21
  #42
  jobb lett volna ha inkább kussba maradsz....a multi az szar, értem!?
 • Ferrer
  #41
  "Amúgy meg egy multitól ne várjon senki emberséges munka körülményeket....multi=modern kori rabszolgatartó.... "

  Bírom az ilyeneket. A múúti az rossz, mert Viktor bácsi aszondta.
  Mintha a "multi" valamilyen különleges vállalat lenne. A dolog így működik: létrehozol egy vállalkozást, dolgoztok benne páran, aztán a tőkeakkumuláció során bővültök, mondjuk 100 emberre és országosan, aztán ha annyira jól megy, külföldön is bővülhettek. Közben dolgokat vásároltok (pl. munkát) és adtok el (termékeket). Szívesen a felvilágosítást!
 • fecg21
  #40
  Igen, csak ezt azok a vízfejű részvényesek nem akarják megérteni, a gyártás előtt is az megy hogy filléres alkatrészeken megy a szarakodás-ott spórolnak ahol csak lehet-első a profit......
 • SirAlo
  #39
  Szerintem meg ugyanannyiert el lehetne adni egy telefont akkor is ha jobbak a korulmenyek- felvesznek tobb embert, annyi a kulombseg csak hogy kevesebbet nyer rajta a Samsung-Apple, vagyis egy telefonon nem nyernenek mondjuk 200 eurot csak 150et... pl.
 • jackoneill90
  #38
  Aztán Mo-n mi a helyzet? Ja a kutyát nem érdekli.
 • gombabácsi
  #37
  lehet hibáztatni a nagy cégeket, meg a "gazdagembert", de ha egy cég nem csinál ilyen "ügyeskedéseket" akkor a vevők nem az ő áruját veszik meg

  magyarul a főbűnös az átlagember, mint szinte mindig
 • fecg21
  #36
  "Na, most evvel hogyan fogsz vitatkozni, mikor egyet kell értsünk?"

  dehát a zepül az egy innóvatívcég , meg fiatalos meg lendületes, meg mindent főtalának.A gugli meg atöbiek az szar, meg mindenki szar csak a zepül a jó mert megéri megvenni. Ottan amerikába is gyártatnak hogy mindenkinek jó legyen meg ingyen ájpedeket osztogatnak mer a zepül az jófej meg minden.

  Valami ilyesmi szintű válaszra számítok, vagyis semmi konkrétat nem fogunk megtudni, csak annyit hogy a droid az szar , bocsi...:D
 • levente68
  #35
  "Kevés a komment :-) mert nem Apple, aki szintén nem ártatlan, mert a csúnya Foxconn rommá dolgoztat mindenkit, és nyilván csak az Alma tehetne róla...... itt tisztán a Samu a bűnös, mégis kevés a komment.... :-) Foteleket elő"

  Az a buta, aki azt képzeli, hogy bármelyik ilyen multinál más lenne a helyzet, de elgondolkodtat-e téged az, hogy amíg ti Apple-t körömszakadtáig véditek még ilyen híreknél is, itt senki nem mosdatja Samsungot, ahogyan én sem. Ez a világ ilyen szemét valóban és baszódjon meg Samsung is, ha ezt hagyja. Márpedig, nyugodj meg, ugyanúgy hagyja, mint a szintén mindent megígérő Apple is, mert azért mindkettő egy-egy véresen kapitalista és kizsákmányoló óriás vállalat.

  Na, most evvel hogyan fogsz vitatkozni, mikor egyet kell értsünk?
 • who am I 7
  #34
  Én sem tudom, de ha már a svájciak gondolkoznak rajta..meg cipruson...khm, szóval érted.Az, hogy sokan vagyunk ez egyértelmű, ez el van "bszva" már, kiírtani nem írthatsz ki 6mrd embert...(asszem).Szóval lehetne agyalni a "probléma" megoldásán..máskérdés, hogy a "hatalomnak" nem is érdeke megoldani amúgy.
 • who am I 7
  #33
  Vmilyen szinten mindig rá lehetne mondani az adott korra, amíg az állam meg nem szűnik.Ami nem volt, az az igazi kommunizmus, ja ez egész.Mondhatjuk azt, hogy az a rendszer "kommunizmusabb" lenne..vagy hogy, akár.
  Mindenesetre várnám, az alternatívákat a gazdasági felépítésről, hogy, akkor mi lenne a jobb...már, ha kell a rabszolgatartástól és a rotcsildektől jobb rendszer valakinek :D:D:D Ha megerőltetné az ember magát, akkor ki fel lehetne építeni.
 • fecg21
  #32
  Nem biztos hogy jobb lenne, esetleg akkor ha egyik pillanatról a másikra eltűnne a föld színéről 6és fél milliárd ember-maradna 300millió. Vagyis itt jön a legelső probléma hogy túl sokan vagyunk jelenleg ezen a sárgolyón...
 • gombabácsi
  #31
  valójában nem a kommunizmussal van bajom, az tök jó! :)
  csak sose volt sehol és nem is lesz

  magyarul a kommunizmusnak hazudott valamivel van bajom
 • who am I 7
  #30
  Ennek nincs köze a kommunizmushoz, másrészről nem szeretném, csak egy példa.Ami én szerintem jobb lenne, mint, ami most van.Az, hogy gombabácsi meg pár ember, próbál párhuzamot vonni a kommunizmussal, mert fóbiája van, az egy dolog, meg másik dolog a tény.Ha azt nézzük mindig,mindenkor kommunizmus van, csak fóbia kérdése.
 • fecg21
  #29
  Ezt magyarázd a csrokefellereknek , biztosan együtt érzően bólogatnak majd miközben egy egy 100dollárossal fújják ki az orrukat. Az elkövetkezendő időkben is folytatódik az a "trend" hogy nagyobb és nagyobb szakadék lesz a gazdagok és a szegények között-lassacskán már nem is lesz középosztály....A kommunizmus meg egy nem működő modell, vagy nem megvalósítható úgy ahogyan azt te szeretnéd.
 • who am I 7
  #28
  Mert, ami most van, sokkal jobb ugye.
 • gombabácsi
  #27
  a kommunizmus újra próbálkozik más néven :D

  garantált alapjövedelem hahahaha
 • who am I 7
  #26
  korrekt.Munkásnak lenni, egyébként úgy a mindenkori világban, rossz.Tehát, ez akár közhely is lehetne.Maradjunk annyiban, hogy nem kellene 7milliárdan lenni (lehet akkor mi sem lennénk) és intelligensebben kellene a társadalmat felépíteni.
  Van egy kezdeményezés : http://alapjovedelem.hu/index.php/about
  Ami egyébként elsőre fura, de szerintem mégis járható út lenne.Nem furább az sem, hogy a világ pénzének 90%-ka pár tucat ember kezében van...A szegényeknek nem kellene annyi kölköt össze"csinálniuk", a gazdagabbak meg betehetnék a pénzt a közösbe, nyilván nem az összeset, hanem annyit, hogy ami marad neki, még szépen eléldegél belőle.Nyilván ez is furán hangzik elsőre, de be kellene látni, hogy gazdag - szegény egy célért lenne a Földön, nyugodtan élni és vigyázni a Földre...namár, ha kiélesedik az ellentét a gazdagok és szegények között, akkor ebből a 2 (egyébként normális) szempontból, semmi sem fog megvalósúlni.
 • kvp
  #25
  "Egyébként lassan inkább már azt nem értem, hogy vannak még egyáltalán nyugaton munkahelyek"

  Nagyjabol sehogy. Szinte csak ott maradtak meg a nyugati munkahelyek, ahol vagy nagyon specialis szaktudas kell vagy a szakszervezetek miatt nem lehetett megszuntetni a gyarat, esetleg az egesz csaladi vallalkozas. A tobbi nyugati uzemben jellemzoen mashonnan vitt munkasok dolgoznak. Pl. en is dolgoztam anno ugy egy amerikai ceg franciaorszagi gyaraban, hogy a fonok amerikai volt, a management francia, a mernokok 1 kivetelevel (a szakszervezeti tag) mind magyarok es a szalag mellett a munkasok mind indiaiak. Persze azt a gyarat is tovabb vittek azota indiaba. A legtobb nyugati cegnel a helyi szarmazasu ketkezi munkasok java resze mar nyugdij elott all es utanna kulfoldiekkel fogjak kivaltani oket. De az angliai nagyvarosokban sem nagyon talalni angolt aki tenyleg dolgozik, tehat a helybeliek tobbseget nezve valaki vagy ertelmisegi/allami alkalmazott vagy munkanelkuli. De a legutobb pont magyarorszagra hoztak egy komplett nemet autogyarat. Mostanra oda jutottunk, hogy a magyar berek pont egy jobb kinai szinvonalat utnek meg, csak kisebb a szallitasi koltseg. Sajnos a munkakorulmenyek is hasonloak. Viszont fejlesztomernokkent sem jobb a helyzet, nekem most a nyaron volt par 48 meg 72 oras munanapom, persze nem kellett allni, fel sem tudtunk allni a monitor elol, aludni es enni sem. Az a gond, hogy a mernokoknel ez nyugaton is elofordul, pl. a microsoft is csinalt ilyet meg a windows 95 kiadasa korul, akkor honapokig nem mentek haza a fejlesztok. Akarhogy is nezzuk, se sima munkasnak, se semmilyen alkalmazottnak nem igazan idealis lenni a mai globalis vadkapitalista vilagban es teljesen mindegy, hogy angliaban, magyarorszagon, kinaban vagy japanban el az ember.
 • zola2000
  #24
  ... Kínában és Brazíliában meg még több.
 • zola2000
  #23
  " A tények máshogy: 8óra alatt létminimum bér!
  Ezért túlóra vagy egyéb + munka kell a megélhetéshez!"

  És mivel a többség emiatt szívesen vállal túl órát, aki nem szívesen vállal, mert neki elég lenne a 8 óra annak is muszáj.

  Egyébként lassan inkább már azt nem értem, hogy vannak még egyáltalán nyugaton munkahelyek és pénz, amennyibe egy német-japán vagy amerikai munkás kerül, annyiért öt ember dolgozik nekik pl Magyarországon.
 • fecg21
  #22
  "Ezt kéne fórumokban ezerszer leírni mindenkinek, hátha észreveszik hogy valami nem stimmel itthon!"

  Úgy gondolod hogy ez idehaza nem egy köztudott dolog?....:D

  A baj az hogy beengedték a multikat még annó 90-ben, ilyen olyan feltételekkel.....de olyan egyezségeket kötöttek az akkori "magyar" vezetéssel hogy arról jobb nem is beszélni, persze hogy a multik ugyanazt szeretnék az idők végezetéig mint amit akkor "kiköveteltek" maguknak.
 • MsUser
  #21
  A tények máshogy: 8óra alatt létminimum bér!
  Ezért túlóra vagy egyéb + munka kell a megélhetéshez!
  Kártyás és egyéb beléptető rendszerek, biztonsági őrök, kamerák stb.
  Több felé osztott 30.-perces kaja szünet "siralmas" vagy 8+1/2 munkaidő!
  Ez napi 14 vagy több órai megterhelés minden Magyar országon dolgozó embernek!
  A többségnek, nem a vezető pozícióban lévőknek "AKIK MÁR MAJDNEM KERESNEK ANNYIT MINT EGY NÉMET UTCASEPRŐ"!!!!!

 • MsUser
  #20
  Ez Magyarországon minden nagy cégnél, raktárnál, és kisebb vállaltnál is igaz!

  A Jabilnál (T.újváros) "csak" 12 órát kell állni, ez idő alatt van 45 percnyi szünet 2-3 fele szétosztva. E-mellé jönnek a bunkó őrök, kamerák, fémdetektorok és ki/beléptető kapuk még a csarnok és az ebédlő között is, amire akár az egész szüneted is rámehet. Lassan azt is tudják, ha szellentesz.

  #dyra: Ha tisztességesen dolgozol, akkor is jó eséllyel lecserélnek 3 hónap múlva, mert ennyi időre ad az állam támogatást a felvett munkanélküliek után. Aztán ha szerencséd van fél év múlva lehet visszahívnak újabb 3 hónapra... :S

  Ezt kéne fórumokban ezerszer leírni mindenkinek, hátha észreveszik hogy valami nem stimmel itthon!
 • bdzsana
  #19
  Jabilban én is dolgoztam egy ideig nyári munkaként. Amit leírtál szörnyen hangzik de valójában közel sem az. Szerintem te még nem dolgoztál igazán kemény munkát.
  A Jabilban tartani kellett egy tempót, de egyáltalán nem voltunk széthajtva. Állni sem kellet mindig. A "csillagkapukra" meg szükség volt, ez belátható az értékes dolgok miatt. A szünetek tényleg rövidek, de pl ha nagyon meleg van kapsz hőségszünetet óránként. A fizetés nem politikusi, de az elvárt képzettséghez képest nem rossz egyáltalán. Úgy értem egy érettségivel hol kapnál jobbat, ha meg annál többed van minek mennél oda?
 • EnxTheOne
  #18
  Nincs semmilyen apple termékem, de az igaz ha apple lenne a cikben és nem samsung akkor biztos lenne min 80-100 hsz :D
 • coolbboy83
  #17
  Kevés a komment :-) mert nem Apple, aki szintén nem ártatlan, mert a csúnya Foxconn rommá dolgoztat mindenkit, és nyilván csak az Alma tehetne róla...... itt tisztán a Samu a bűnös, mégis kevés a komment.... :-) Foteleket elő
 • Sir Quno Jedi
  #16
  A rabszolgamunka előnye, hogy olcsó, hátránya hogy folyton panaszkodnak azok a nyüves rabszolgák... :((( • KopaszIsten
  #15
  A Jabilnál (T.újváros) "csak" 12 órát kell állni, ez idő alatt van 45 percnyi szünet 2-3 fele szétosztva. E-mellé jönnek a bunkó őrök, kamerák, fémdetektorok és ki/beléptető kapuk még a csarnok és az ebédlő között is, amire akár az egész szüneted is rámehet. Lassan azt is tudják, ha szellentesz.

  #dyra: Ha tisztességesen dolgozol, akkor is jó eséllyel lecserélnek 3 hónap múlva, mert ennyi időre ad az állam támogatást a felvett munkanélküliek után. Aztán ha szerencséd van fél év múlva lehet visszahívnak újabb 3 hónapra... :S
 • Fehercsoki
  #14
  De minden bejött amit írtak benne a jövőre vonatkozóan...(szóval igaznak tekinthető)
 • Cat #13
  érdekes, hogy erről tényleg sehol máshol nem lehet olvasni.
 • alien47
  #12
  Ez igaz, de inkabb legyen kizsámányoló a cég, viszont van munkahely.
  Nehéz megélni, ha nincs meló. Annál azért nem rosszabb, ha széthajtod magad!
 • nlght
  #11
  Hasonló a helyzet a kecskeméti mercedes gyárban, itt egy levél egy benti dolgozótól... a különbség csak annyi, hogy Orbán nem védi meg a magyar melósokat, bezzeg a brazilok 108 millára büntetnek...
 • dyra
  #10
  Érdekes, hogy a fejlett technológia ellenére nem, hogy kevesebbet hanem sokkal többet kell dolgoznia annak akinek jut. Valami nagyon nem klappol ezen a világon. Ezért jöttünk a bolygóra? Dolgozni? Költői kérdések voltak.
 • alien47
  #9
  Nem figyeltek: "az egyes műszakok akár 15 órán át is tartanak" amennyiben nem tarhatnak szünetet vagy egy kis ebédszünet, akkor a 15 órás munkaidőt fogják lecsökkenteni 14:45 percre. A "32 másodperc lehet, az időkorlát a televízióknál 65 másodperc." meg 34 / 68 ra módosul... Szép kilátások. Irtsák ki inkább a maradék esőerdőt és majd akkor meglátják mi lesz.

  Addig úgy sem változik semmi ezen a kapitalista bólygón...(nem, a szocializmus sem jobb) Mielőtt valaki félre értené.
 • dyra
  #8
  "Egy mobiltelefon összeszerelési ideje legfeljebb 32 másodperc lehet, az időkorlát a televízióknál 65 másodperc."

  Ezt az emberek 80% nem bírná huzamosabb ideig. Egyszerűen ez nem megy. Akkor sem ha muszáj. Eltudom képzelni, hogy 1 - 2 hónapig vagy talán 3 - 4 hónapig, de hogy évekig az szerintem kizárt. Nagyon kíváncsi mennyire forog a munkaerő egy munkahelyen.
 • mad mind
  #7
  Nem biztos, a muszáj nagy úr, de nem mindenható. Vannak akik, a folyamatosan ismétlődő feladatokat nem tudják csinálni, ez tény. Nem a 10+ órás álláson van a hangsúly, bár azt sem bírja mindenki.
 • zola2000
  #6
  Ha muszáj lenne, bírnád.
 • dyra
  #5
  Azért ez nagyon durva. Én ezt a fajta melót egészen bizonyosan nem bírnám. Nem semmi emberek.
 • Narxis
  #4
  Azért ne gondoljuk, hogy nincs megoldás. Multi volt, van és lesz tehát nem megszüntetni kell hanem alkalmazkodni. Magyarul több, komolyabb munkaügyi ellenőrzések kellenének, tényfeltáró riportok és támogatni minden olyan kezdeményezést ami lerántja a leplet az ilyen ügyekről. Persze az is sokat segít ha olyan politikusokat választunk akik érdekeltek ebben de kb. erre annyi az esély mint a lottónyereményre.
 • gombabácsi
  #3
  de hát így lesz olcsó a mobil meg a plazdmatíví, és mi ügye imádjuk az olcsóságot, mi, a fejlett világ civilizált felvilágosult értelmiségi népe