Berta Sándor

Nem kampányol a kalózkodás ellen Jammie Thomas-Rasset

Az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) érdekes lehetőséget ajánlott fel a 24 zeneszám letöltéséért 54 000 dolláros pénzbüntetést kapó édesanyának: amennyiben részt vesz a szervezet kampányában, mérsékelhetik a büntetését.

Azt egyelőre csak találgatják Jammie Thomas-Rasset ügyvédjei, hogy a kampányban mi lenne a téma, de valószínűnek tűnik, hogy a kalózkodás elleni fellépésről szólna. Jonathan Lamy, a RIAA szóvivője hangsúlyozta, hogy megpróbálják ezt az esetet ésszerűen megoldani. Közölték az asszonnyal, hogy számos forgatókönyvet elfogadhatónak tartanak és a javaslataikat már elmondták neki. A négy gyereket nevelő Jammie Thomas-Rasset ugyanakkor nem volt elragadtatva az ötlettől és nem igazán hajlik az egyezségre.

A RIAA nem először alkalmazná ezt a módszert, korábban is igyekezett ismert fájlcserélőnek megnyerni a kalózkodás elleni kampányai reklámarcának. 2009-ben például egy kaliforniai férfit Los Angelesben hat hónap börtönre ítéltek, miután egy zenei oldalra feltöltötte a Guns n' Roses Chinese Democracy albumának kilenc meg nem jelent dalát, de nem kellett börtönbe vonulnia, mert beleegyezett abba, hogy részt vesz a szövetség kalózkodás elleni kampányában. Alighanem most is hasonlóról lenne szó, de Jammie Thomas-Rasset nem akar a kalózkodás ellen kampányolni.

A nőt 2009 júniusában kötelezte egy bíróság arra, hogy fizessen 1,92 millió dollár kártérítést, majd a büntetést 54 000 dollárra mérsékelte Michael Davis bíró. Az ítélet ellen azonban fellebbezett a zeneipar, hiába, ugyanis Davis helybenhagyta a korábbi döntését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #5
    Hát ez az Gater:D A kultúra a fán terem, csak le kell szedni, miért kellene ezért fizetni:D
    Ettől függetlenül a letöltést nem kellene büntetni, viszont a feltöltést igen.
  • caius marius #4
    Kötelet nekik! Minden jogvédőt be kellene olvasztani!
  • Gater #3
    Pénzért kultúrát, wtf?
  • ostoros #2
    Ja, tévedtem. Magyarok esetén csak tíz év, Az USA-ban három és fél.
  • ostoros #1
    Azért,ha átváltjuk azt az 54 ezret, az egy magyar minimálbéresnek, még mindig tizennyolc évi jövedelme. Az USA-ban pedig három és fél évi. Azért ezt sem mondanám olyan kis összegnek. A picsába elmehetnek a jogvédők.