MTI

400 millió forintos bírság 24 dal illegális letöltéséért

Egy amerikai bíróság 1,92 millió dollár (386 millió forint ) bírságra ítélt egy 32 éves nőt, aki a vád szerint mindössze 24 dal letöltésével rendkívül nagy kárt okozott a lemezkiadóknak.

A Minnesota államban élő, négy gyermekét egyedül nevelő Jammie Thomas-Rassetet azért vonták felelősségre, mert a Kazaa nevű fájlcserélő programmal zeneszámokat töltött le és osztott meg másokkal. Az esküdtszék 5 óra alatt hozta meg a rendkívül súlyosnak számító ítéletet, amely szerint a nőnek zeneszámonként 80 ezer dollár (16 millió forint) kártérítést kell fizetnie az érintett hat lemezkiadónak.

Thomas-Rassetet nem először ítélték el illegális zeneletöltés miatt, a 2007 októberében kiszabott 220 ezer dolláros büntetést végül a tárgyalást felügyelő bíró semmisítette meg, mert azt aránytalannak és túlzottnak tartotta. Az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) több ezer felhasználó ellen nyújtott be keresetet illegális zeneletöltésért, illetve a jogvédett tartalmak továbbadásáért. A peres eljárás mellőzését választóknak általában 3-5000 dollár körüli kártérítést kellett fizetniük. A most elítélt nő egyike azoknak, akik az egyezséget nem fogadták el, és inkább bíróság elé vitték az ügyet.

A lemezipari szövetség tavaly decemberben jelentette be, hogy az illegális zeneletöltők helyett a jogsértést lehetővé tevő szolgáltatókat célozza meg, és ez jelentős stratégiai lépés attól a szervezettől, amely online zenei kalózkodásért 2003 óta több mint 35 ezer embert perelt be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #11
    Sztem alaphiba - bár feltehetőleg rettentően sok tapasztallal rendelkező - sztár ügyvédeket ilyen pozíciókba rakni, akik aszerint válogattak ügyeket, amelyek több pénzt hoztak a saját pénztárcájuknak, és nem az emberi jogok elsődleges céljából védtek embereket a bíróságokon.
  • Rexhawk #10
    http://ipon.hu/hir/riaa_sok_veszik_at_az_amerikai_igazsagugyet/5352
    balról a második , az a kockabajszos bácsi, ő perlerelte be
    GG:
    szerintem igen,de engem alapból érdekel Jammie Thomas ügye.
  • Garrett27 #9
    Mondja meg valaki, hova jutottunk, mikor néhány zene le-/feltöltéséért ennyi pénzt kérnek az emberektől, de ha mondjuk romlott élelmiszert adnak el pl a Tescóban, akkor a képünkbe kapunk egy "örülj, hogy nem haltál meg"-hangzatú választ és pénzt vissza nem látunk hanem lecserélhetjük más áruért ugyanabban a boltban, amelyik már hitelét vesztette... Az, hogy az emberek egészségére törnek, miért nem büntetendő börtönnel?
  • bakagaijin #8
    Elég sokan vannak akik elfogadnak tőlük ajánlatokat: rendőrök, bírók, ügyészek :)). (Ld. PirateBay per, mindenkiről kiderült hogy szerződésben áll jogvédőkkel, pl. a nyomozást vezető rendőr - Jim Keyzer - a Warner Brothers alkalmazásában állt mindvégig.)
  • Tetsuo #7
    RIAA = SHIT
  • GG #6
    Na van az a pénz :P
  • szombi #5
    ilyeneket mint te fel se vennének. :)
  • jeti00 #4
    azért kíváncsi vok kinek van pofája dolgozni az RIAA-nak vagy a hozzá hasonló felesleges szutykoknál... én biztos h nem fogadnék el egy állásajánlatot tőlük.
  • Vorpal #3
    Hányinger
  • GG #2
    Ez most mi? Kaparjunk össze innen onnan vérlázító cikkeket hagy örüljön a nép?