Berta Sándor

Csapdába csaltak egy szoftverhamisító kínait

Xiang Li kínai állampolgárt Delaware szövetségi állam egyik bírósága 12 év börtönbüntetésre ítélte, mert illegális szoftvermásolatokat adott el és ezzel 100 millió dolláros kárt okozott.

A férfit bűnösnek találták az amerikai szerzői jogi törvény megsértésében. Xiang Li 2008 és 2011 között a feleségével, Chun Yan Livel közösen üzemeltette Kínában a Crack 99.com és a Cad100.net nevű oldalakat, amelyekről több mint 500 különböző program kalózkópiáit lehetett megvásárolni. A kínai állampolgár a négy év alatt több mint 300 amerikai és külföldi ügyféllel állt kapcsolatban. A Bloomberg hírügynökség cikke szerint az ilyen módon értékesített illegálisan másolt szoftverek vételára meghaladta a 100 millió dollárt. A BBC ezt azzal egészítette ki, hogy a megkárosított cégek között megtalálható a Microsoft, az Oracle, az SAP és a Rockwell Automation.

Az egyes kalózkópiák ára 20 és 1200 dollár között volt. Ami a leginkább megdöbbentő, hogy a valódi haszon alig 60 000 dollárt tett ki, vagyis nem mondhatni, hogy Xiang Li és felesége számára a tevékenység nagyon kifizetődő lett volna. A vádirat szerint ő az első kínai állampolgár, akit a Kína területén elkövetett szerzői jogsértések miatt az Amerikai Egyesült Államokban vontak felelősségre.

A férfi egyébként magának köszönheti, hogy lebukott, ugyanis óvatlan volt. 2011 júniusában az USA társult államának számító Északi-Mariana-szigetek egyikén, a Guam közeli Saipanon tartózkodott. Azok a nyomozók csalták oda, akik potenciális vásárlóknak adták ki magukat. Gyanútlanul belesétált a csapdába, letartóztatták és az Amerikai Egyesült Államokba szállították. Összesen 20 gigabájt adatot találtak nála, ezek szintén kalózmásolatok voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #6
    Pedig elég korrektek voltak az amcsik. Le is bombázhatták volna egy predátorról az óvodát, amikor a gyerekeiért megy.
  • Tetsuo #5
    Kína kérheti (inkább csak kérhetné) a kiadatását.
  • gergely1991 #4
    Ennél még a krumpli is okosabb....
  • nyalógép #3
    Mennének demokráciát védeni...
  • Sajátvéleményem #2
    Kíváncsi lennék, hogy fordítva mi lenne...ha Kína csalna el, és rabolna el egy amerikai állampolgárt?
  • AgentKis #1
    Mocskos "terrorista"! Kötelet az ilyennek!