Szekeres Viktor

A mozis nyár első nagy meglepetése a Star Trek 2

A rekorddöntögető és remek kritikákat kapó első Star Trek-film után mindenki azt jövendölte, hogy a folytatás letarolja a mozikat. Hatalmas tévedés volt.

Láttad a Sötétségben - Star Treket?
  • Igen, moziban.
  • Igen, letöltöttem.
  • Nem, de majd megnézem.
  • Nem, és nem is érdekel.
A sokak és a gyártó stúdió által is elvárt 100 milliós, vagy azt meghaladó nyitány helyett mindössze 70 millió dollár bevételt hozott első hétvégéjén Amerikában a Sötétségben - Star Trek (Star Trak Into Darkness), ami még a csütörtöki premierrel is mindössze 83,7 milliós startot jelent. Mindez azért hatalmas meglepetés, mert az első rész 75 millió dollárral nyitott péntektől vasárnapig, vagyis a második résznek még a drágább, 3D-s jegyárak mellett sem sikerült lepipálnia az előd nyitányát, a nézőszáma is jóval kevesebb volt.


A folytatásfilmek általában azért szoktak elkészülni, mert az eredeti alkotás hatalmas anyagi sikert arat, vagy miközben korrektül szerepel a jegypénztáraknál nagyszerű nézői véleményeket is generál. Szerencsés esetben mindkét tényező jelen van, s jelen is volt a 2009-es Star Trek esetében, mely azonnal minden idők legsikeresebb epizódjává vált a franchise-nak. A jól fogadott első részeket követően a papírforma azt diktálná, hogy a folytatás több embert érdekel az első napoban, hiszen sokan utólag nézik és szeretik meg a filmet, egyes nézők pedig, akik az első részt hetekkel a premier után tekintették meg, ezúttal a bemutató napjára váltanak jegyet. Így termelhetett egy Vasember 2 30 millió dollárral magasabb bevételt nyitóhétvégéjén, mint az első rész, s így "pakolt rá" több, mint 100 millió dollárt A sötét lovag a Batman: Kezdődik! debütálására.

Még ha a stúdió nem is számolt azzal, hogy a várt magasabb nyitány ellenére a Sötétségben - Star Trek amerikai összbevételei meghaladják a 2009-es Star Trekét (sokkal erősebb startja ellenére a Vasember 2 sem termelt hazájában annyi pénzt, mint a Vasember), abban mindenképp bízott, hogy nemzetközi viszonylatban sokkal jobban fog szerepelni a második rész. Ez is törvényszerű, a folytatásfilmek bevételei Amerikán kívül általában magasabb elődeiknél, márpedig a Star Treknél volt hova fejlődni, hiszen az első rész mindössze 128 millió dollárt produkált nemzetközi viszonylatban.

Azonban a film Amerikán kívüli szereplése sem túl üdvözítő egyelőre. Az eddig befolyt 80 millió dollárból arra lehet következtetni, hogy akár 220-240 millióig is eljuthat az ST2, de ez még mindig nagyon messze van az elvárásoktól. (Nem korrekt az összehasonlítás, de az első részével 266 milliós nemzetközi bevételig jutó Vasember-sorozat 3. része pár hét alatt 750 millió dollárra tett szert Amerikán kívül.) Mint arról beszámoltunk már, Magyarországon sem tört ki a Star Trek-láz, a film még az első helyet sem szerezte meg a hétvégi toplistán nézőszám tekintetében. Hiába volt az előzetesek látványorgiája, a tavasz közepén bemutatott, Feledés című Tom Cruise-scifi 50%-kal jobb kezdést produkált. Akkor a látvány mégsem minden?


Persze nagyon fontos leszögezni, hogy mindez csak játék a számokkal. Egyrészt a számok nem a minőséget jelképezik - azzal szemmel láthatóan nincs gond. A kritikusok ezt a részt is imádják, míg az első epizód 95%-os, a mostani 86%-os tetszési indexszel bír az újságírói kritikákat gyűjtő RottenTomatoes-on, 191 pozitív és csak 30 negatív véleménnyel. A nézői reakciók is túlnyomó részt pozitívak, hiszen Amerikában a mozizók a filmnek a megtekintést követően "A" érdemjegyet adtak (vagyis 5-öst), az IMDb-n pedig a 8.0/10-es "első" epizód után a Sötétségben - Star Trek 8.3/10-en áll, ami még fog csökkenni, de mindenképpen magas osztályzattal fog zárni.

A kedvezői nézői vélemények pedig jelenthetik azt, hogy hosszabb távon futja ki magát a film és a nyitóhétvégén elvesztett dollárokat kompenzálja. Más kérdés, hogy ezt a kompenzációt igencsak meg fogja nehezíteni, hogy Amerikában péntektől elkezdik játszani a Halálos iramban 6-ot és a Másnaposok 3-at - két olyan filmet, melyek előző epizódjai 80 millió dollár fölötti nyitóhétvégét produkáltak, tehát jobban nyitottak, mint J.J. Abrams filmje. Ilyen konkurencia mellett pedig nem egyszerű labdába rúgni.

A másik ok pedig természetesen az, hogy hiába negatív szenzáció a film amerikai nyitánya, maga a 75 milliós hétvége nagyon erős, nem sok film fog ennél jobban nyitni az évben. Más kérdés, hogy az elvárásokról már volt szó, a stúdió a 100 milliós nyitány figyelembevételével kalkulált a költségvetéssel, főleg a marketingre szánt közel 100 milliós összeggel. S a rajongók elvárásai is hatalmasak voltak, akárcsak a hájp. S ezúttal még kampányt sem lehet szidni, az remekül sikerült, így minden adott volt ahhoz, hogy robbantson a film. (Bár egyesek túl titokzatoskodónak tartották a reklámokat és szerintük a nagyobb csavarok ellövése még több figyelmet generált volna.)


Hogy mi történt, azt egyelőre még nem tudni, mindenkinek vannak elképzelései. Egyesek a közönség összetételéből arra következtettek, hogy az egy héttel a Star Trek 2 premierje előtt bemutatott A nagy Gatsby sikere elég sok női nézőt elszippantott - felmérések szerint Amerikában a nézők 64%-a volt férfi (az első résznél csak 60%). De ami még beszédesebb, hogy míg az első film esetében a nézők 65%-a volt 25 éven felüli, a folytatásnál már 73%, ami azt is jelzi, hogy a tinédzsereket nem igazán sikerült megszólítani, illetve a négy év alatt 25 év felülivé érők "helyére" nem érkeztek új, fiatal nézők, akiket érdekelt volna a film. Mi "bajuk" lehet a fiataloknak a Star Trekkel?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #51
    Lattam a regieket is meg a mostani 2 ujat is.
    A regiek abban az idoben jonak szamitottak de ma mar...

    A mostaniak meg szerintem a mai kornak valok/szolnak semmi baj nincs veluk.
    Nem lehet ugy megcsinalni mint regen mert senki nem ulne be, valtoztak az igenyek...
    Es igenis a scifi-ben ma a latvany alap feltetel. ( persze kell tortenet is )

    Nekem a mostani 2. pl jobban tetszett mint az elso pedig az is bejott. Lehet vitazni rola miert st vagy miert nem ma ez szamit annak...

    De hat kinek mi tetszik ez izles kerdese.
  • Mekong Delta #50
    "Mi "bajuk" lehet a fiataloknak a Star Trekkel?"
    Nincsenek benne hülye repdeső autók meg levegőben pörgő átalakuló autó-robotok...
  • cateran #49
    Hat...mar az durva, hogy valakinek az elgondolkodtato sci-fi (ertsd: nem akcio) kategoriaba tartozik akarmelyik ST sorozat, de hogy a mozifilmek is....
  • Papichulo #48
    akkor megjelenik a burkolt személyeskedés és lehülyézés

    Semmi hulyezes nem volt... mindossze annyit mondtam, hogy erdekes az izlesed. Ezt nem sertesnek szantam. Nem mintha sokat szamitana, de a ugy altalaban a kritiusok/rajongok velemenye is erosen elter a tiedtol. Pl. ST5 ("mindenki" szerint a legrosszabb) az FC elott (sokak szerint az egyik legjobb)

    a magukat Trekkie-knek meg Trekkereknek tartó rajongók számára a TNG meg a Voyager az isten

    Nem teljesen. A VOY-t azt a komoly rajongok az ordogtol valonak tartjak... ellenben a DS9! ;)

    ne csináljuk már, mintha olyan rohadt nagy gondolatok keringtek volna valaha is bennük, főleg a filmekben

    Te kiritzaltad az FC-t a "nagy gondolatok" hianya miatt... holott az utolso ilyen film az ST6 volt - ami egyebkent szerintem is az egyik (talan a) legjobb ST film ;)

    Van pár bárgyúsága, ám a főgonosz, a köré épített világ meg egy látványos űrcsata nézhetővé, szórakoztatóvá teszi.

    Nem ezekkel van igazan gond, hanem - csakugy, mint az ID eseten - a korabbi kontinuitastol valo nagymerteku tavolodas es az ismetlodo (plusz abszurd) alapotletek miatt. Ideznek:
    "A movie so bland it forced Paramount to reboot the franchise, Nemesis wants to be Wrath of Khan so badly it’s pathetic. Turns out the Romulans have inbred vampire cousins named Remans (outcasts like Khan’s crew), and they’re led by a deus ex machina clone of Capt. Picard (as in, an evil but equal version of the good guy, just like Khan) who just happens to have a deus ex machina clone of Data and some deus ex machina Romulan version of the Death Star (as in, Khan’s stolen Genesis device). The bad guy will stop at nothing to kill the captain of the Enterprise despite what his lackeys say (just like Khan). Said captain’s best friend has to die to save the ship, but they leave a gapingly obvious plot device to bring him back, so the death has no impact (just like Khan, only far worse)."
  • Axlkenobi #47
    Szeretem, mikor ha valaki véleménye nem egyezik a miénkkel, akkor megjelenik a burkolt személyeskedés és lehülyézés. Mondjuk az SG-n ezen miért is lepődik meg az ember...

    Attól, hogy a Nemezist tartom az egyetlen valóba nézhető TNG-s mozifilmnek, még nem tudom miből jött le, hogy azt tartom az egyik legjobbnak. Hogy egy 12 filmet felvonultató lista ötödik helyére raktam? Na mindegy.

    Én elhiszem, hogy a magukat Trekkie-knek meg Trekkereknek tartó rajongók számára a TNG meg a Voyager az isten, de én hülyét kapok tőlük. Azt meg főleg ne csináljuk már, mintha olyan rohadt nagy gondolatok keringtek volna valaha is bennük, főleg a filmekben. A legjobb Trek-mozik alapmotívuma a bosszú, így a Nemezis is pont emiatt nézhető. Van pár bárgyúsága, ám a főgonosz, a köré épített világ meg egy látványos űrcsata nézhetővé, szórakoztatóvá teszi.
  • Papichulo #46
    Hát sok "nagy gondolatot" nem lehetett felfedezni a Kapcsolatfelvételben.

    Erdekes eszrevetel valakitol, aki szerint a Nemesis az egyik legjobb Star Trek film...
    Mivel izlesrol nem lehet vitatkozni, inkabb mondjuk azt, hogy eleg egyedi paradigmarendszer szerint dolgozhatsz ;)
  • Axlkenobi #45
    Hát sok "nagy gondolatot" nem lehetett felfedezni a Kapcsolatfelvételben. Az összes lelkizés azon ment, hogy Data mennyire akar emberi lenni (ki tudja már mióta vitték ezt a szálat, meg még ezután is), meg az, hogy Picard agyát elöntötte a vörös köd és bosszút akar állni.

    "Már csak azért sem lehet egy közel kétórás non-stop akció mivel már magának a kapitánynak a személyisége sem ilyen..."

    Ebben viszont ilyen volt, pont ez adta az egyetlen dimenziót itt a karakternek. Zsánlük kábé átmegy rambóba és ordibálva küldi a tisztjeit, hogy "ha kell vívjanak kézitusát", Worfot legyávázza, a holofedélzeten meg úgy lődöz, mint egy pszichopata.

    Egyébiránt ha már ez így szóba került, nekem egyedül az eredeti széria legénysége szimpatikus, ott mindenki jó arc, tök király csapategység meg minden.

    A TNG-széria legénységétől meg migrént kapok, annyira nem bírom egyiküket sem, de a Voyager és a DS9 teamek is pont ennyire irritálóak számomra. Az Enterprise csapata csak szimplán érdektelen.
  • Bounti #44
    #Axlkenobi #41
    "Valamint ha jól tudom a rajongók egyik favoritja a '96-os Kapcsolatfelvétel, ami meg egy közel kétórás non-stop akció, semmi más."

    Szerintem nem ugyanazt a filmet néztük meg. A kapcsolatfelvételt azért tartják (többek között) az egyik legjobbnak, mert kiválóan egyensúlyozik az akció, a 'tech-blabla' és az ún. nagy gondolatok között (az Új Nemzedék sorozatban , és filmekben általában ez utóbbi van túlsúlyban). Már csak azért sem lehet egy közel kétórás non-stop akció mivel már magának a kapitánynak a személyisége sem ilyen (az eredeti sorozat rajongóinak általában ez a kifogása Picard-al szemben).

    #syrus2 #42

    "Az eddigi Star Trek filmek ehez a kettőhöz képest siralmassak voltak még a saját rendezőik is letagadják őket :) "

    Azért mert valami régen készült még nem kell leszólni. Egyébként pedig a rendezőik igen büszkék a műveikre, különben nem játszottak volna bennük.

    Pl:
    Jonathan Frakes:
    Star Trek: First Contact
    Star Trek: Insurrection

    Leonard Nimoy
    Star Trek III: The Search for Spock
    Star Trek IV: The Voyage Home

    William Shatner
    Star Trek V: The Final Frontier

    #Petka #43

    Érdekes kérdés! Jó lenne tudni, hogy most kit húznak elő a kalapból...
  • Petka #43
    Én csak arra leszek kíváncsi, ha esetleg készül még mozifilm, azok megragadnak Kirk idővonalában vagy lesz esetleg továbblépés is, mert a mai fiataloknak már nemhinném, hogy a "retro" vonulatra lesz igényük. Arról nem is beszélve, hogy unalmas és egyben nevetséges is lenne még egy bőrt lehúzni Kirkről és Spockról...
  • syrus2 #42
    Az eddigi Star Trek filmek ehez a kettőhöz képest siralmassak voltak még a saját rendezőik is letagadják őket :) JJ A-nek sokat lehet kösszönni mert hát a nem kellet volna sok ahoz hogy kihaljon a széria a mai fiatalok nem is nézik az újra lejátszott részeket.