Szekeres Viktor

A hobbit: nem számít a minőség, biztos az egymilliárdos bevétel?

Miképp a videójátékokra, úgy a filmekre is igaz, hogy egy termék esetében a minőség másodlagos, a zajos sikerhez bőven elég az ismert cím és a reklám.

Melyik filmet választanád?
  • Inkább azt, aminek ismerem az előzményét. Biztosra megyek.
  • Inkább azt, amiről semmit sem tudok, így felfedezhetem.
Vajon mennyire tesz jót Hollywoodnak, vagy a hollywoodi filmek kedvelőinek az, hogy egyre kiszámíthatóbbak lesznek a nagyszabású premierek. Gyakran vonnak párhuzamot a szakírók a számítógépes játékok és mozifilmek disztribúciója, illetve készítési filozófiája között, ugyanis egyre több példát látunk arra, hogy a nagyobb stúdiók nem a tartalommal, hanem a névvel próbálják eladni legújabb terméküket. Mindehhez hol kisebb, hol pedig nagyobb erőfeszítéssel persze megpróbálnak értékelhető tartalmat is társítani, azonban a bevételi adatok általában azt mutatják, hogy felesleges erőlködni, hiszen egy bizonyos szintet így is könnyedén lehet teljesíteni.


Természetesen arról a trendről van szó, hogy mind a játékok, mind a filmek piacán a stúdiók minden évben kijönnek egy-két igen költséges húzócímmel, valamint pár kisebb költségvetésű, sokszor kreatívabb produkcióval - kvázi előbbiekből tartva el utóbbiakat. Ezt azért teszik, mert a közönség a termékek drágulásával egyre inkább megpróbál biztosra menni, s legtöbbször csak olyanra fizet be (kivételek persze mindig vannak!), amely esetében nagyjából tudja, hogy mit kaphat. S ez az előtudás olyan szinten megfizethetetlen, a néző pedig olyannyira kockázatkerülő, hogy inkább vállalja tudatosan azt, hogy az ismert termékre épülő új film (vagy játék), azaz a folytatás vagy feldolgozás középszerű lesz, beéri a gyengébbel, mintsem kockáztasson, és esetleg negatív élmény érje.

Ez abból is kiderül, hogy egyes közepes vagy inkább negatívba hajló fogadtatásban részesülő sikerfilmek folytatásaira a közönség "elfelejti" pár éves cseppet sem pozitív élményeit, azaz teljesen új alkotásként kezeli a produkciót. Márpedig ez azt eredményezi, hogy a készítők sem törik magukat, hogy jó filmekkel alakítsák ki a folytatások törzsközönségét, hiszen tudják, hogy egy cím, illetve a marketing nagyszerűen eladja terméküket. Érdekes, hogy ez a félős nézői magatartás inkább Amerikán kívül jellemző, mert az amerikaiak sokkal tudatosabbnak tűnnek: a rengeteg negatív véleményt összegyűjtő Transformers 2 után a harmadik rész bevételei Amerikában 402 millió dollárról 353 millió dollárra estek vissza, a filmet még annyian sem látták, mint az első Transformerst. A világ többi részén azonban míg a második epizód 434 milliós bevételt produkált, addig a harmadik rész 771 milliósat. Minőség ide, rossz emlékek oda, hatalmasat ugrott előre bevétel tekintetében a film. (De ugyanez igaz sok folytatásra, például a Karib-tenger kalózai negyedik része Amerikában rettenetesen szerepelt, 241 millió dollárt termelt, világszerte azonban még a 3. rész jó teljesítményét is felülmúlta 150 millió dollárral. A legújabb James Bond pedig a gyenge előzmény ellenére mindenhol rekordokat döntöget.)


A következő event, azaz esemény-jellegű film a mozikban A hobbit: Váratlan utazás lesz. A kritikák egyelőre elég vegyesek, de afelől senkinek sincs kétsége, hogy szinte mindenki ott lesz a moziban, nem fogja megvárni az első napos visszajelzéseket, így a film minőségétől függetlenül, pusztán a címének, no meg a marketingjének köszönhetően alsó hangon is legalább egymilliárd dollárt fog bevételezni. Ez persze az alkotók számára is fura lehet, hiszen ők is tudják, hogy csinálhatnak bármilyen jó vagy rossz filmet, a bevételekben nagy eltérés nem fog mutatkozni, mondhatni a milliárdos nagyságrendnél már annyira nem látványos 100-200 millió dollár plusz. És ha valaki nincs rákényszerítve arra, hogy odategye magát, nos, az már rég rossz.

Persze a fentiek még véletlenül sem újkeletű felismerések, inkább csak annak konstatálásai, hogy továbbra sem tapasztalhatunk változást filmek, illetve játékok terén. És ezért csakis magunkat, a fogyasztókat okolhatjuk. Lehet ugyan vitatkozni arról, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, a stúdiók törekvései a kreativitás elfojtására vagy a nézői igényszint rohamos csökkenése, minden példa azt mutatja, hogy mi nem teszünk azért, hogy változzon a helyzet.


Elég megnézni az idei játékfelhozatalt, illetve a filmes kínálatot. Hiába vannak jelen hatalmas bevételekkel a húzócímek, mellettük nagy számban elérhetőek a kisebb vagy független produkciók, melyek minősége olykor, bár nem szükségszerűen messze meghaladja a "nagyokét". A fogyasztók, a játékosok, a nézők azonban még arra sem fordítanak az idejükből, hogy ha már nem jut el hozzájuk dömpingszerűen egy marketingüzenet, akkor utánanézzenek annak, hogy melyek azok a produktumok, melyek megérdemlik a figyelmet. Innentől kezdve pedig egészen álságosnak tűnik a felháborodás, a gigaprodukciók minősége fölötti sírdogálás, hiszen forintjainkkal és ráfordított időnkkel mi tartjuk életben ezt a gyártói szemléletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #45
    ..remélem kiállitod, egyébként vannak „művészek” akik szarbol dolgoznak......
  • gabe paul logan #44
    Volt szerencsém hozzá tegnap, semmi extra...semmi ami spécivé tette volna a sztorit, a karaktereket. Természetesen néhány új karakter szimpatikusnak tűnik és jó volt régi arcokat látni és jó hogy a könyveket nem olvasó emberek számára is tágul középfölde látóképe...de mondom semmi extra, a lotr inkább magával ragadott, már az első rész is és főként a karakterek egyedisége miatt. De legalább nincs benne az az idegesítő Frodo...annyit :)...és semmiképpen se 3d-ben nézzétek meg, kidobott pénz, semmit nem észleltem belőle, nagyon minimál az egész, 2 jelenetre emlékszem, hogy volt igazi térhatás, amúgy csak mintha rá lett volna kenve az egészre, ha leveszed a szemüveget akkor homályos legyen.

    ennyi :)

    7/10 szvsz
  • Skyline #43
    Iron man gyenge???? Messze az egyik legjobb "marvel" film....
  • bakvarnyu #42
    A Braindead rendezőjével nem nagyon lehet mellényúlni.
  • Andrews2007 #41
    Meg a sok hülye aki meg 1-est ad két véglete van a IMDB örülteknek, minden filmnél.
  • WoodrowWilson #40
    Imdb-n egyelőre pár kivételtől eltekintve a fanok szavaztak, közülük is az idiótábbik fajta, aki megnézés nélkül dobja a 10-est.
  • grizzly21 #39
    Mondjuk ezzel a Hobbit-tal pont melle trafalt a cikkiro, mert mar most latszik az imdb pontszamok alapjan, hogy oriasi film lesz, meg az elozo reszek szinvonalat is siman hozza / tulszarnyalja, ami onmagaban oriasi dolog.

    A Transformers-ek tenyleg borzalmasak voltak az 1-et leszamitva, de az Bay hibaja csak.. a cgi kimagaslo volt mindegyiknel, nem tudom miert nem volt kepes egy normalis, 1-hez hasonlito, kevesbe eroltetett es kiszamithato cselekmenyt kitalalni.
  • Macropus Rufus #38
    de én.
    egyébként meg volt teszt: a havernál a projektoron 4m-es képen is kibaszott zavaró a 48fps+3D együtt. A 18" monitoron egyáltalán nem zavar semmi.
    De gondolom ez embere válogatja. Viszont utánna olvasva az eredmény az, hogy ezen a filmen többen lettek rosszúl mint álltalában a 3d filmeken.
    Különbség: csak a 48fps.

    0fps-re nem emléxem, arra viszont igen, hogy a tft-nek nincs képfrissítési frekije. Hanem válaszideje van, ami nem azonos a képfrissítéssel.
    A tft esetén nem kell a teljes képet újra rajzolni ahhoz, hogy a kép pl.- 4%-a modosuljon. A crt-nál igen.

    Ha az orrod elött 48képet rántok el 1sec alatt vagy távolban ugyan ezt, a zavarobb az orrod elötti lesz. De részemről lezárva.
    Én próbáltam valami véleményt alkotni. Akkor ott meg mindenki qurv aokos volt. A tény meg az, hogy 48fps+3d=sokkal többen lettek rosszúl mint a 24fps+3d esetén. Különbség az a +24fps...

  • gulyasandras #37
    "He's not my husband. He's never asked me, and if he did, I probably wouldn't say yes," the 53-year-old Walsh told the Times in a rare interview ahead of The Hobbit: An Unexpected Journey hitting theatres.

    Ezt folyton elfelejtem. :)
  • culas25hc #36
    Szerintem nem mindig igaz az, amit a cikk ír. A Gyűrűk Uráról már az első film előtt is lehetett tudni, hogy nagy bevételt fog hozni, mivel elég népszerű regényről adaptációjáról volt szó. De pl a 3. rész előtt már konkrétan tudhatták, hogy mekkora bevételük lesz, mivel aki ez első kettőt megnézte, az majdnem biztosan a 3-at is meg fogja. És mégis jó filmet csináltak.

    A Transformers, Iron Man, stb sorozatoknak meg az első részük is gyenge volt, csak az álcázott újdonság ereje miatt nem mindenki vette észre.