Berta Sándor

Surface - lopakodó bombázó a táblák között

A felhasználók és a vetélytársak egyaránt nagy érdeklődéssel várták, hogy milyen lesz a Microsoft első táblagépe. Nos, a Surface Windows RT operációs rendszert futtató változata megérkezett és az első példányokat már el is kapkodták.

Egyelőre csak a Windows RT-s Surface modelleket lehet kapni, a Windows 8 Pro operációs rendszert futtató készülékek esetében még nem ismert a konkrét megjelenési időpont. Az első tapasztalatok érdekesek, ezek szerint a Surface rendkívül masszív készülék, a kicsomagolás után gyakorlatilag olyan érzése támad az embernek, hogy úgy építették meg, mint egy harckocsit. Miközben más gyártók igyekeznek minél könnyebbé tenni a termékeiket, addig a redmondi konszern eszköze lopakodó bombázónak tűnik. A ház anyaga egy különleges magnéziumötvözet, amit a Microsoft VaporMG-nek nevez és állítólag 70 százalékkal könnyebb az alumíniumnál. A tábla PC súlya mégis 680 gramm, így nehezebb, mint az iPad 4 vagy a Nexus 10. A kidolgozás és az anyagminőség tökéletes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 10,6 hüvelykes kijelző felbontása 1366 x 768 képpont, védett a szennyeződések ellen, viszont erősen tükröződik, persze ez utóbbi szinte az összes tábla képernyőjéről elmondható. A kijelzőnek nagyon jó a kontrasztaránya, a szövegek kiválóan olvashatók rajta, igaz, ebben a Clear Type technológiának is komoly szerepe van. A filmek és a képek szintén kitűnően jelennek meg a képernyőn, s asztali üzemmódban akár Excel- vagy Word-fájlokon is jól lehet dolgozni.

Akadnak negatívumok is: amennyiben teljesítményigényes alkalmazásokat futtatunk a háttérben, akkor ez azonnal érezhetővé válik. A programok nehezebben indulnak el, a játékok szintén nem zökkenőmentesen futnak, néha az integrált levelezőszoftver is túl sokat gondolkodik. Emellett egyelőre túl kevés alkalmazás érhető el, különösen szembetűnő ez az Android- vagy iOS-programok kínálatához képest. A Touch Cover nevű billentyűzetet tartalmazó védőfóliát viszont nagyon eltalálták, alapvetően leegyszerűsíti a tábla kezelését. Az eszközt mágnesesen lehet rögzíteni a ház aljára és az elsődleges funkciója a képernyő védelme. A beépített billentyűzet ugyanakkor komoly pluszt jelent, amely jóval kényelmesebb gépelést tesz lehetővé, mint a képernyőn való írás. A hátránya a túlzottan magas, 120 dolláros ára.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Windows RT-t futtató Surface tehát felemásra vizsgázott. A dizájn, az anyagminőség kiváló, a kijelző nagyon jó, ugyanakkor a szoftverkínálat és az optimalizálás tekintetében még fejlődnie kell a cégnek. Azonban ha ezeket a problémákat sikerül kiküszöbölni és a Surface kiforr, akkor nagyon komoly kihívójává válhat mind az iPad 4-nek, mint a Nexus 10-nek, különösen igaz ez, ha a bevezető ár idővel mérséklődni fog.

Az amerikai vállalat június közepén mutatta be a táblagépet, amelynek a különböző változatai 10,6 hüvelykes ClearType Full HD kijelzővel érkeznek, ugyanakkor eltérő fizikai mérettel, súllyal és hardverrel rendelkeznek. A Surface 32 gigabájtos modelljét 599, a 64 gigabájtosat pedig 699 dollárért lehet megvásárolni. Az árak tartalmazzák a Touch Cover nevű kiegészítőt is, mely védi a kijelzőt, egyben billentyűzet is. A Touch Cover nélküli 32 gigabájtos Surface 499 dollárba kerül. Az első szállítmányok gyakorlatilag néhány nap alatt elfogytak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #61
    "Én arról beszélek, hogy arra, amire egy tablet jelen körülmények között alkalmas (játék ingyenes gagyi játékokkal) ez kb ugyanolyan jó, mint a 6x annyiba kerülő tabletek."

    Azert egy kozepkategorias android-ot futtato arm-os lenovo tableten sokkal jobban mukodik egy windows meg egy desktop office, mint egy sokkal olcsobb es gyengebb gepen. Pedig csak sima winxp fut a pc emulatorban, aminek azert nincs akkora hardver igenye. Mondjuk egy par eves android 2.3-as telefonon win98 fole sem mennek, de az munkara mar keves. A rendes 3D-s jatekokrol nem is beszelve, amik kepesek kihasznalni a legerosebb tablet-eket is. Arrol nem beszelve, hogy amikor az ember betolt egy par szaz megas file-t szerkesztesre, akkor jo ha nem hal meg tole a gep. Ehhez kell a nagyobb memoria, a nagyobb processzor es a nagyobb aksi. A nagy meretu kijelzo pedig ahhoz, hogy konnyebb legyen eltalalni amit akarunk. A nagy felbontas pedig igazabol csak arra johet jol, hogy apro betus szovegnel ne 3x5 pixel legyen egy karakter es ne kelljen emiatt nagyitgatni. Aki nem tud egy tabletet semmire sem hasznalni az ingyenes jatekok nyomogatasanal, annak nincs is ra szuksege, mint ahogy altalaban traktor sem kell a varosban lakoknak. Attol meg elofordulhat, hogy masnak jol jon egy megfelelo eros tablet. Rengeteg gep elott ulest lehet vele kivaltani, mondjuk kanapen fekvesre. En pl. kepes voltam nyaron fa alatti arnyekban ulve forumozni, latotavolsagon kivul a legkozelebbi konnektorttol. Sokkal kenyelmesebb mint ugyanezt egy szobaban egy iroasztalnal ulve.
  • Komolytalan #60
    Tiéd meg hogy az almás wc papírért is érdemes 10x árat fizetni.
  • narumon #59
    "Én arról beszélek, hogy arra, amire egy tablet jelen körülmények között alkalmas (játék ingyenes gagyi játékokkal) ez kb ugyanolyan jó, mint a 6x annyiba kerülő tabletek."

    Ez azonban csak a te véleményed. Mind az első fele mind a második.
  • Komolytalan #58
    Funkcióiban sem, hisz pl nincs benne GPS, meg előlapi kamera, kicsi a háttértára (persze bővíthető). Minőség? Mire gondolsz? 1 műanyag darab izé - most mi lehet azon olyan űberfasza minőség? Persze, lehetne mondjuk magnézium ház, meg atomcsapás álló üveg előlap (amit persze a stylus alá került porszem ugyanúgy megkarcol), de szerintem ezek is csak olyanok, mint mondjuk az előlapi kamera, vagy a 4 magos proci: minek?

    Én arról beszélek, hogy arra, amire egy tablet jelen körülmények között alkalmas (játék ingyenes gagyi játékokkal) ez kb ugyanolyan jó, mint a 6x annyiba kerülő tabletek.
  • Zoliz #57
    Valójában nem a gyerekeid rakják össze, hogy pénzt termeljenek a Microsoftnak vagy az Applenek?

    Drágább a Surface mint az Ipad
  • mousee #56
    buta vagy, ez fícsőr, van időd megemészteni ezt a leírhatatlan élményt...
  • hurkaur #55
    jani megmutatta milyen is az igazi epilepszia okozo video belassitva
  • mousee #52
    Sírok :D
  • hurkaur #51
    egy almom valt valora ;>
  • hurkaur #49
    Linkeld mar be pls a 10 frame/sec-es vsync alazo compiz videodat, mousee a multkorirol lemaradt.