Berta Sándor

A tábla PC-k alapvetően rendezik át a számítógép-piacot

Az elmúlt hónapokban szinte nem múlt el egy olyan nap sem, amikor ne jelentek volna meg cikkek a különböző vállalatok táblagépeiről. Ezek a készülékek egyre népszerűbbek, nem véletlen, hogy megjelentek olyan vélemények, miszerint nem csak a PC-ket, de a laptopokat is a háttérbe szoríthatják.

A táblaőrületet a 2010 januárjában bemutatott iPad indította el. Bár azóta számtalan piaci szereplő készítette el saját modelljeit, továbbra is az Apple számít az egyik legsikeresebb gyártónak. Az egykori nagy PC-gyártók gyakorlatilag semmit sem tudtak kezdeni az új helyzettel, a Microsoft is csak késéssel reagált. Az elmúlt közel 3 évben a táblák gyakorlatilag a feje tetejére állították a világot, az igazi nyertesek az Apple, az Amazon és a Google. Az idei harmadik negyedévben világszerte közel 25 millió tábla PC-t értékesítettek, s aligha tűnik túlzónak az az állítás, hogy az idén karácsonykor is ezek az eszközök lesznek az egyik legkelendőbb árucikkek.

A táblagépek miatt az asztali számítógépek aligha fognak eltűnni. Ennek több oka is van: a hatékonyabb munkavégzés, kényelmesebb gépelés, nagy méretű kijelző, az erős teljesítmény, a játékok és más erőforrás-igényes programok. A laptopok esetében ugyanakkor közel sem ennyire egyszerű a kép, a táblák ugyanis megfelelnek azoknak a követelményeknek, amiket a legtöbb felhasználó ezekkel szemben támaszt: a készülék legyen hordozható, könnyű, hosszú üzemidejű, gyors, fogyasszon keveset és könnyen, illetve intuitív módon lehessen kezelni.


HP Envy x2 - a szétcsatolható monitoros gépek eltüntetik a két szegmens közötti határt

Különösen az utóbbi miatt akár a gyerekek vagy az idősek is könnyen elboldogulnak vele. Még csak érintéssel vezéreljük ezeket az eszközöket, azonban hamarosan beszéddel, gesztusokkal vagy szemmozgásokkal vezérelhetjük majd őket. Az áruk folyamatosan csökken, és a fejlődő országokban a vásárlók aligha notebookot vesznek majd, hanem táblát. Sőt, a tábla PC-k bizonyos szempontból - hosszú távon - akár az okostelefonok létét is veszélyeztethetik, hiszen azoknál nagyobb képernyővel és hosszabb üzemidővel rendelkeznek.

A folyamat különösen érzékenyen érintette a reklámipart, amely - ahogy a média online térnyerésénél - most sem tudott megbirkózni az új kihívásokkal. A táblagépek tulajdonosainak nem tudnak személyre szabott ajánlatokat nyújtani, amelyek nem csak az érdeklődési körükhöz illenek, hanem az aktuális tartózkodási helyükhöz is. Mindezt természetesen úgy, hogy az adataik biztonságban legyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #59
    Hát gratulálok agyban nem lehetsz nagy. Facebookot kb hetente egyszer-kétszer nézem meg (azt is általában a nagy gépen), és valóban nem kellett tábla PC-n A4 oldalt bepötyögnöm HISZEN NEM ARRA VALÓ! Ki az a hülye akinek A4 oldalakat kell bepötyögni és tabletet vesz? Látom nem sikerült felfogni a lényeget! Akinek ez kell az nem tabletet vesz, de úgy látom, hogy még azt a mondatot sem sikerült felfognod amire válaszoltál...
  • Zoliz #58
    Te is magadból indulsz ki, mert neked nem kellett a xaros tábla pécéden A4-es oldalt bepötyögni, csak f@szbookod bámulod..
  • narumon #57
    " hogy be tudjak gépelni egy A4 oldalt, és ne töltse ez ki a 8 órás munkaidőmet"

    Látod megint magadból indulsz ki! Az emberek hány százaléka akar A4 oldalt begépelni akár csak havonta? Ha ez kell akkor oda ül a gép elé ez egyértelmű, de mondjuk nekem idén még nem kellett egyszerre ennyit gépelnem pedig mindjárt vége az évnek. Egy átlagos email válasz sem fél órás novella, hanem 1-3 mondat, azt meg kényelmesen és viszonylag gyorsan be lehet írni tableten is.
  • caius marius #56
    #55
    Nemtommércsinájjaeztazsg!Rányomok a válaszgombra, aztán mire végzek a gépeléssel, elfelejti... Rrrr!
  • caius marius #55
    "...nem hinném hogy hamar eljön az az idő, amikor egy sokezer fős multinál azt mondaná a vezetés, hogy kukába a PC-vel, a jövő a villany-szemüvegé, levegőben hadonászásé, meg magunkban motyogásé."
    Lehet, hogy Te nem hiszed, de ha ezek a cégek úgy látják, hogy ez hatékonyabb munkavégzést biztosít számukra, akkor asszem nekiállsz majd szépen magadban motyogni és mutogatni.
    A feleségeddel való viszonyodba pedig nem mernék beleszólni. :-) Viszont a TV nézést nem javaslom. Kisüti az ember agyát.

    "Azért a kínai nyelv tanulás, meg kínai billentyűzetre váltás szerintem meglehetősen marginális felhasználás ahhoz képest, hogy be tudjak gépelni egy A4 oldalt, és ne töltse ez ki a 8 órás munkaidőmet."
    Neked az nekem nem... Itt aztán megint oda lyukadunk ki, hogy ki, mire használja, a számítástechnikát. Te nyolc oldalt akarsz gépelni egy nap, más pedig mást csinál vele.
    Az almára nekem a Google az "almát" értette. Lehet, hogy rossz a kiejtésed. :-)
  • Komolytalan #54
    Túl vagyunk? Mondod neki hogy alma, és felajánl 10 lehetőséget, köztük hogy baumax? Ház ezen még van mit csiszolni. Flexszel, nagy korongossal.
  • Komolytalan #53
    Azért a kínai nyelv tanulás, meg kínai billentyűzetre váltás szerintem meglehetősen marginális felhasználás ahhoz képest, hogy be tudjak gépelni egy A4 oldalt, és ne töltse ez ki a 8 órás munkaidőmet. Kugli szemüveg meg szép és jó, csak hát egy irodában hogy használsz hangvezérlést, ha már azért is nagy ívben basszák be a szerver szobába a telefonodat, ha ott felejted az asztalon, és csörög amíg wc-n vagy? Szóval a hipsterség egy szép dolog, és ők el is tudnak tartani egy bizonyos méretű piacot, de nem hinném hogy hamar eljön az az idő, amikor egy sokezer fős multinál azt mondaná a vezetés, hogy kukába a PC-vel, a jövő a villany-szemüvegé, levegőben hadonászásé, meg magunkban motyogásé. De még csak annak se látom realitását, hogy az asszony ezt meg merje lépni záros időn belül, és elkezdjen otthon a gépével pörölni, mikor én éppen a totalcart nézem a tv-n (kurva gyorsan a kukában landolna a trendi kütyüje ez esetben).
  • caius marius #52
    Hát szerintem ezen már túl vagyunk. Némi összecsiszolódás után egész jól lehet ezeket (Google, S Voice, Siri) használni. Nem azt mondom, hogy hibátlanok ezek a rendszerek, de úgy gondolom, hogy pár éven belül kiforrja ez magát.
  • dyra #51
    KB 20 éve nem tudnak rendes hangfelismerő szoftvert készíteni. Ott tartunk kb, hogy ha tökéletes a kiejtésed akkor talán megért néhány egyszerű parancsot vagy mondatot. Na most ha 20 év alatt nem sikerült ilyen szoftvert letenni az asztalra akkor én meg azt mondom neked, hogy a következő 10 évben sem fog sikerülni. Ennek fényében marad a billentyűzet és ugrott az egész teóriád.
  • caius marius #50
    A #49 -es hsz eleje erre ment.