59
  • narumon
    #59
    Hát gratulálok agyban nem lehetsz nagy. Facebookot kb hetente egyszer-kétszer nézem meg (azt is általában a nagy gépen), és valóban nem kellett tábla PC-n A4 oldalt bepötyögnöm HISZEN NEM ARRA VALÓ! Ki az a hülye akinek A4 oldalakat kell bepötyögni és tabletet vesz? Látom nem sikerült felfogni a lényeget! Akinek ez kell az nem tabletet vesz, de úgy látom, hogy még azt a mondatot sem sikerült felfognod amire válaszoltál...
  • Zoliz
    #58
    Te is magadból indulsz ki, mert neked nem kellett a xaros tábla pécéden A4-es oldalt bepötyögni, csak f@szbookod bámulod..
  • narumon
    #57
    " hogy be tudjak gépelni egy A4 oldalt, és ne töltse ez ki a 8 órás munkaidőmet"

    Látod megint magadból indulsz ki! Az emberek hány százaléka akar A4 oldalt begépelni akár csak havonta? Ha ez kell akkor oda ül a gép elé ez egyértelmű, de mondjuk nekem idén még nem kellett egyszerre ennyit gépelnem pedig mindjárt vége az évnek. Egy átlagos email válasz sem fél órás novella, hanem 1-3 mondat, azt meg kényelmesen és viszonylag gyorsan be lehet írni tableten is.
  • caius marius
    #56
    #55
    Nemtommércsinájjaeztazsg!Rányomok a válaszgombra, aztán mire végzek a gépeléssel, elfelejti... Rrrr!
  • caius marius
    #55
    "...nem hinném hogy hamar eljön az az idő, amikor egy sokezer fős multinál azt mondaná a vezetés, hogy kukába a PC-vel, a jövő a villany-szemüvegé, levegőben hadonászásé, meg magunkban motyogásé."
    Lehet, hogy Te nem hiszed, de ha ezek a cégek úgy látják, hogy ez hatékonyabb munkavégzést biztosít számukra, akkor asszem nekiállsz majd szépen magadban motyogni és mutogatni.
    A feleségeddel való viszonyodba pedig nem mernék beleszólni. :-) Viszont a TV nézést nem javaslom. Kisüti az ember agyát.

    "Azért a kínai nyelv tanulás, meg kínai billentyűzetre váltás szerintem meglehetősen marginális felhasználás ahhoz képest, hogy be tudjak gépelni egy A4 oldalt, és ne töltse ez ki a 8 órás munkaidőmet."
    Neked az nekem nem... Itt aztán megint oda lyukadunk ki, hogy ki, mire használja, a számítástechnikát. Te nyolc oldalt akarsz gépelni egy nap, más pedig mást csinál vele.
    Az almára nekem a Google az "almát" értette. Lehet, hogy rossz a kiejtésed. :-)
  • Komolytalan
    #54
    Túl vagyunk? Mondod neki hogy alma, és felajánl 10 lehetőséget, köztük hogy baumax? Ház ezen még van mit csiszolni. Flexszel, nagy korongossal.
  • Komolytalan
    #53
    Azért a kínai nyelv tanulás, meg kínai billentyűzetre váltás szerintem meglehetősen marginális felhasználás ahhoz képest, hogy be tudjak gépelni egy A4 oldalt, és ne töltse ez ki a 8 órás munkaidőmet. Kugli szemüveg meg szép és jó, csak hát egy irodában hogy használsz hangvezérlést, ha már azért is nagy ívben basszák be a szerver szobába a telefonodat, ha ott felejted az asztalon, és csörög amíg wc-n vagy? Szóval a hipsterség egy szép dolog, és ők el is tudnak tartani egy bizonyos méretű piacot, de nem hinném hogy hamar eljön az az idő, amikor egy sokezer fős multinál azt mondaná a vezetés, hogy kukába a PC-vel, a jövő a villany-szemüvegé, levegőben hadonászásé, meg magunkban motyogásé. De még csak annak se látom realitását, hogy az asszony ezt meg merje lépni záros időn belül, és elkezdjen otthon a gépével pörölni, mikor én éppen a totalcart nézem a tv-n (kurva gyorsan a kukában landolna a trendi kütyüje ez esetben).
  • caius marius
    #52
    Hát szerintem ezen már túl vagyunk. Némi összecsiszolódás után egész jól lehet ezeket (Google, S Voice, Siri) használni. Nem azt mondom, hogy hibátlanok ezek a rendszerek, de úgy gondolom, hogy pár éven belül kiforrja ez magát.
  • dyra
    #51
    KB 20 éve nem tudnak rendes hangfelismerő szoftvert készíteni. Ott tartunk kb, hogy ha tökéletes a kiejtésed akkor talán megért néhány egyszerű parancsot vagy mondatot. Na most ha 20 év alatt nem sikerült ilyen szoftvert letenni az asztalra akkor én meg azt mondom neked, hogy a következő 10 évben sem fog sikerülni. Ennek fényében marad a billentyűzet és ugrott az egész teóriád.
  • caius marius
    #50
    A #49 -es hsz eleje erre ment.
  • caius marius
    #49
    "Lehet csak nekem vannak ilyen allűrjeim, vagy én vagyok túl igényes, de egérmozin se filmet nem vagyok hajlandó nézni, se böngészni nem vagyok hajlandó..."
    Ez inkább már csak ízlés dolga. Én személy szerint simán megnézek egy filmet táblán is. De ha minden kötél szakad akkor a telómon is. Sőt böngészek is rajtuk, meg hszket irkálok, meg még egy nagy csomó dolgot használok ezeken az eszközökön. Pl. kínai nyelvtanulásra nem tok jobbat mint az androidomon jelenlévő programok. Kerestem pc-re is, de arra nem találtam fele olyan jót sem. Az pedig, hogy a billentyűzetem egy pillanat alatt váltom ilyen olyan nyelvre, hát 很好! :)
    Ja, még egy plusz pont, hogy a mobil megjelenés mellé nem kell a hülye reklámokat elviselnem.
    Szóval szerintem ezek az eszközök nagyszerű dolgok. Arról álmodni is kár, hogy a PC megmarad ebben a mivoltában. Adok neki kb. 10 évet, de lehet, hogy annyi sem kell és alapjaiban fog ez az egész megváltozni. A hangalapu szövegbevitel a legtöbb esetben szükségtelenné teszi majd, a szerintetek nélkülözhetetlen, fizikai billentyűzetet. Ha pedig nem leszel helyhez kötve akkor minek ülni a gép előtt? Ahh... még belegondolni is hátborzongató, hogy milyen változások előtt állunk... Lelki szemeim előtt már látom a tökélyre fejlesztett Google szemüvegben mászkáló társadalmat, ahol a PC-s korszakra már csak mint a múltra gondolnak vissza. Mondjuk ebből a szemszögből nézve a táblagépek is csak egy állomás.
  • Komolytalan
    #48
    Orvosok alapvetően nem hülye emberek, de erősen lázadtak, amikor vonalkódot kellett a receptre nyomtatni. Mivel addig tűs mátrixnyomtatóval dolgoztak, amibe egy szalag volt kb 2eFt, és elég volt 1 évig. Vonalkódot viszont nem tudott olvashatót nyomtatni. Ami tudott az a tintás, ami 2 hónap alatt kifogyasztotta a 8eFt-s patront, vagy a lézer, amely tonerje talán kihúzott 1 évet is, 20ezerért. Plusz ugye nyomtatót is kellett venni.

    Más. 2000-ben, amikor apád áttért a PC-re, és gondolom a tintás nyomtatóra a Hungexponál még használtak karakter nyomtatót a könyvelésen. Külön szoba volt neki, havonta 1x nyomtattak vele kb 1 órát, de az alatt kinyomott vagy 5-6000 oldalt. Emellett persze az én gépemen A3 tintás nyomtatóm volt, meg volt másfél milás színes plotterünk is, csak hát arra a célra, amire a karakteres nyomtató kellett nem találtak fel jobbat, és olcsóbbat.

    Szóval szép dolog a tablet, meg a fejlődés, de azért mert feltalálták a turmixgépet, még ne használjuk azt rejszoláshoz.
  • dyra
    #47
    Kifog fulladni nagyon hamar ez a tábla dolog. Ha más nem azért mert miután megvettem egyet minek vegyek még egyet? Egy mostanival is tökéletesen lehet netezni sőt még játszani is. Ráadásnak a kicsi kijelző és kicsi fogyasztás miatt nem hiszem, hogy megabrutál grafikás játékok fognak rajta futni. Tehát akkor megveszem és amíg tönkre nem megy használom. Fél év és kipukkan ez a lufi is.

    Aztán gondban lesznek. Hoyan adják el nekünk az új hardverket? Én most egy Thinkpad T60 ról siám jó irodai munkára, a Q9550 intel 4 magosom meg minden erőforrás igényes dologra. Lesz egy táblám is és aztán??

    Gondban van az egész ipar. Nem tudják eladni az új cuccokat nem tudnak mutatni mondani olyan dolgot amit a régi gépek hasonló minőségben ne tudnának. Ez a tábla még most új. Annyi lesz neki is.
  • caius marius
    #46
    :D +1
  • asgh
    #45
    Kicsit mulatságos, hogy így az iPad megjelenése után 4 évvel, pár százmillió eladott tablet után egyesek még mindig azt magyarázzák, hogy a tablet használhatatlan divathülyeség.
    Mintha csak a fateromat hallanám, aki még 1998-ban is kitartott amellett, hogy a PC használhatatlan divathülyeség, mert minek az, ha ott a mechanikus írógép, ami sokkal olcsóbb, nem kell hozzá áram és toner, könnyen hordozható és ő sokkal kényelmesebben gépel rajta, mint a PC billentyűzeten, amin fordítva van a Z és az Y.
    Aztán kb. 2000 környékén ő is beállt a sorba, amikor végre felfogta, hogy mennyire vérciki, amikor egy pályázatot betűjavítózott lapokon ad be, amire fekete-fehér fényképeket ragasztott.
    Szal lehet ignorálni a valóságot, de minek.
  • Komolytalan
    #44
    TV-k alapból tudják a youtube videokat - minek ehhez tablet? Mármint szerintem előbb vesz az ember okostv-t, mint tabletet. Ráadásul ritka hülyén nézne ki egy 5 cm-es hdmi kábelen lóg a tablet ki a tv oldalából, de beledugva a töltő, mert ugye a full hd az szívja az aksit.
    Tabletot tv-vel összekötni egyszerűen gagyi. Akkor már inkább vesz az ember egy sami okostv-t, meg egy samu tabletet, tableten kikeresi a youtube videot, és kitolja a tv-re a linket wifin, az meg lejátssza, mert van saját utp kábele vagy wifije.
  • Komolytalan
    #43
    Böngészőt eleve elég perverz dolog mobil készüléken használni - éppen ezért nem is hiányzik róla a flash. Lehet csak nekem vannak ilyen allűrjeim, vagy én vagyok túl igényes, de egérmozin se filmet nem vagyok hajlandó nézni, se böngészni nem vagyok hajlandó, mert 2 perc után agresszív leszek tőle, és földhözb.szom a készüléket. Soha nem tudtam felfogni, hogy hogy lehet valakinek türelme 4 colon könyvet olvasni, ráadásul pdf-ben, vagyis zoom be, zoom ki, áááááá...
  • Komolytalan
    #42
    Van a családban tablet és okostelefon is, de hogy a PC-re volna veszélyes? Hááát... Szerintem amire tényleg veszélyes:
    - GPS készülékek.
    - Kézi konzolok.
    És ha megnézitek, az eladott darabszámok is inkább ezekkel összevethetőek.

    Az is tény, hogy a PC - szükségmegoldásként - megjelent olyan helyeken is, ahol amúgy sok keresnivalója nincs. 5 éves lányomnak ma már minek vennék PC-t? Inkább kapott 20-ért egy tescos androidos tabletet, és ugyanúgy tud rajta játszani. Írni még nem tud, sulihoz még vagy 5 évig nemigen kell neki gép, majd kap akkor. Ezelőtt 10 évvel nem volt alternatíva.
    Viszont feleségemnek hiába van okostelefonja, rohadtul nem váltja ki a PC-t. Egyszerűen vannak dolgok, amiket a PC-n kényelmesebb megcsinálni. Leveleit el tudja rajta olvasni - ez tény. De ha válaszolni kell valamelyikre, akkor bekapcsolja a gépét. Szóval szövegbevitel - érintőképernyő failed. De akár pozicionálást is mondhatnék (mittomén, fotó album összerakás). Érintő képernyőn ez mai napig nem pontos, legfeljebb ha toll van hozzá (valójában akkor se, mert egérrel odaviszed a kurzort, korrigálsz, és ha kurva jó helyen van, akkor kattintasz - ezt tollal kb nem tudod megcsinálni). Meg lehetne még sorolni a tablet/okos telefon defektjeit. Viszont ágyba lehet vinni, a filmek közötti reklám szünetben lehet vele játszani, szóval végül is kivált egy 5eFt-s kvarcjátékot, sőt többet is, mert lehet rá új játékot tölteni. De hiába van mondjuk travian mobil eszközön is, eszébe nem jut senkinek se azon játszania, ha ott van kéznél a gép. Sőt, továbbmegyek: ha mobilon találkozik a traviannal, akkor eleve eszébe se jut játszania, mert a mobil kliens az - a érintőképernyő lehetőségei miatt - alapvetően kényelmetlen.

    És hogy a PC piac valójában miért is csökken? Mert jó a régi oprendszer. Az XP 10 éves, és sokaknak mai napig nincs oka váltania róla. Holott azóta már a 3. Windows jelenik meg. Ha jó a régi oprendszer, akkor meg általában a régi gépet se feltétlenül kell lecserélni. Nem utolsó sorban válság van, és a 2 évente PC csere szerintem már soha többé nem fog visszajönni. Egy 20-30 ezres kiadás viszont még sokak számára vállalható, ha egy tuti karácsonyi ajándékról van szó.
  • caius marius
    #41
    Nem most sajnos nincs tabletem, de már izzítom magam egy 10.1 Note 2-re.
    Az alábbi hsz-ek pedig egy Samsung Galaxy SIII-mal készültek. :-)
    Elnézést az okozott kellemetlenségekért.
  • narumon
    #40
    Hmmz... nem nagyon találkoztam ilyennel. Szerintem ez már 4-5 éve nem divat.
  • Vol Jin
    #39
    Mondjuk, ahol a menüt azzal oldják meg?
  • narumon
    #38
    ? Mit korlátozol le a flash hiányával? Évek óta nem használom de nem is hiányzik. Mondjuk igaz, hogy nem megyek fel az egymilliootszazflashjatekhulyeknek.hu-ra. Szóval én eleve nem is telepítem a notimra (sokkal gyorsabb is a gép), a tabletemen meg "hivatalbol" nincs rajta - és eddig nem is vettem észre a hiányát sehol. Szóval nem tudom hol korlátoz le a hiánya?
  • Vol Jin
    #37
    Azzal meg rutinosan le is korlátozod az egyéb lehetőségeket. :-(
  • Vol Jin
    #36
    "Nos szerintem a tartalom fogyasztóknak, lássuk be ők vannak a legtöbben, a tabletnél jobb eszköz nem kell"

    Ugye ezt a hsz-t sem a tableteddel tartalomfogyasztottad?
  • Vol Jin
    #35
    "A táblagépek miatt az asztali számítógépek aligha fognak eltűnni. Ennek több oka is van: a hatékonyabb munkavégzés, kényelmesebb gépelés, nagy méretű kijelző, az erős teljesítmény, a játékok és más erőforrás-igényes programok. A laptopok esetében ugyanakkor közel sem ennyire egyszerű a kép, a táblák ugyanis megfelelnek azoknak a követelményeknek, amiket a legtöbb felhasználó ezekkel szemben támaszt: a készülék legyen hordozható, könnyű, hosszú üzemidejű, gyors, fogyasszon keveset és könnyen, illetve intuitív módon lehessen kezelni."

    Már nem azért, de a laptop, az nem egy korai technológiai korlátok miatti béna tablet, ami böszme, hanem egy olyan asztali gép, amit könnyen hurcolászunk. Tehát pont azok az érvek szólnak a fennmaradása mellett, mint a desktop esetében.

    A tablet az egy új kategória, ami nem funkcionálisan veszi el a piaci igényeket a korábbi termékkategóriák elől, hanem a fizetőképes kereslet csökkenésével.

    Tehát Pistike őrjöng, hogy neki tablet kell, és papa megveszi, majd Pistike őrjöng, hogy neki új gép is kell, mire papa mondja, hogy kuss, most kaptál egy tabletet, nem lopom én a pénzt és válság van.

    Mellesleg a mai gépek elértek egy olyan teljesítményt, hogy már nem szaladunk az igények után, mert a régi gép is elég gyors. Már nincs az, hogy amikor megvette az ember, már a következő hónapban sopánkodott, hogy ez meg az sem fut, ami a múlt héten jelent meg. Nincs kényszer a cserére, de tablet az még nincs, hát vegyünk. A tabletre meg ez még jellemző. Mert hát nem egy erőgépek valljuk be. Amit tavaly megvett valaki, már most cserélné. Hát persze, hogy felfut a kereslete. Az is vesz, akinek eddig is volt, meg azok is egyre többen vannak, akik eddig húzták a szájukat, hogy kvarcjáték és minek. Mert ugye két éve volt egy GHz alatti magja, most meg van benne négy majdnem két gigás, és a RAM-ja több, mint a korábbinak a háttértárolója. Jó, ez túlzás, de van alapja. Mielőtt valaki belekötne a részletekbe.
  • narumon
    #34
    Rutinosan nem kell flasht telepíteni és már meg is kímélted magad nagy részétől :)
  • Vol Jin
    #33
    Mármint a reklám az internet mosléka. A gazda azzal eteti a jószágot, de aki a húst fogyasztja, az étkezés közben nem szeretné látni. Ronda, büdös, kellemetlen, és elveszi a kedvet az étkezéstől.
  • narumon
    #32
    "Ha pl a kezembe adsz egy táblát, és tőlem egy méterre ott van a rendes számítógép is, akkor tutira nem szivatnám magam a táblával. "

    Ez te vagy, nem feltétlenül magadból kell kiindulni. Nekem is egy méterre van az asztali gép, de ahhoz, hogy megnézzem a híreket, az emailjeimet, ránézzek a tévé müsorra, megnyissak egy pdf-et, stb stb, ezért nem ülök a nagy gép elé. Persze nem állok neki videot vágni a tableten, de ezt egy héten hányszor kell? Sőt az átlagember valószínűleg nem is csinál ilyet. Ülök a nappaliban, nézem a tévét de eszembe jut, hogy megnézek egy a műsorral kapcsolatos kérdést, vagy az adásban elhangzó weboldalt, felveszem a táblát és már nézem is. Este lefekvéskor ágyban is tökéletes használni. Most csak kiemeltem pár dolgot - nem kell abba belekötni, hogy csak err lehet használni. Ami biztos; amikor eladtam az ipad1-et, hogy vegyek egy ketteset akkor egy hétig nem volt tabletem. Hát mit mondjak kurvára tud hiányozni ha nincs, annyival egyszerűbb egy tablettel az élet.

    "Arra amire az jó, még egy egyszerűbb telefon is megfelel, amire meg nem jó, arra számítógép kell."

    Ezzel nagyon nem értek egyet - bár manapság divat a tepsi telefon, de nálam a telefon az olyan 4" körüli méretet jelent, a tabletnél meg 10". A kettő között pont annyi a különbség, hogy a telefon nagyon korlátozottan jó bármire, akár böngészésre is a tablethez képest. Haver 7" Samsung tabletje nekem pl már kicsi, olvasás szempontjából is ahhoz, hogy lássam folyamatosan görgetni kell, míg 10" az pont egy oldal tökéletes méretben.

    "Tehát igazából egy felesleges eszköz."

    Mit nevezünk felesleges eszköznek? Lehet nélküle élni? Lehet. Megkönnyíti az életet? Igen. Számtalan dologra rámondhatnád, hogy felesleges mert nem létszükséglet, de szerencsére nem ez alapján mérik az eszközök használhatóságát.

    "Nagyon hamar eléri majd azt a szintet, amikor is már mindenkinek van akinek kellett, és mivel divat cucc, nem lesz ami életben tartsa."

    Szerintem is vissza fog esni ez a hihetetlen fejlődés, de megszűnni szerintem nem fog, az eladások fognak stagnálni. Pont úgy ahogy a PC, notebook vagy bármi más beáll egy szintre (Bár a PC most erősen esik érthető módon)

    "Pl nem lesz semmi, maiért újat akarna venni az a réteg, akinek efféle holmikra igénye van."

    Pont ezért fog beállni egy szintre. Nem is kell belőle mindig az újat megvenni, de pár évente azért le fogják cserélni. Én telefonnál is ezt vallom, bár van olyan haverom aki mindig cserélni amikor kijön egy új. Szerintem az a baromság.

    "valódi értelme azonban nincsen neki, hiszen nem sokkal több egy mobil telefonnál, hova tovább még az operációs rendszer is ugyanaz rajta, egy számítógéphez viszont nem sok köze van, még akkor sem ha az ügyes bajos megoldásokkal bizonyos szintig képes vagy hasonlóvá tenni ahhoz, és még karácsonyfa módjára tele is aggathatod kiegészítőkkel, amitől majd laptopos benyomást kelt."

    No ezzel nem értek egyet. Telefont már kifejtettem, a második résszel kapcsolatban viszont ott követed el a hibát, hogy megint abból indulsz ki, hogy PC-síteni akarod a tabletet, pedig hidd el, hogy ezt a geekeken kívül senki nem csinálja. A tabletnek pont ez a lényege, hogy nem akarom a PC-hez hasonlóvá tenni hiszen arra ott az asztali. Az átlag tablet user, nem aggasztja tele kiegészítővel, nem is akarja, hogy laptopos benyomást keltsen hiszen pont azért vett tabletet mert az úgy kell neki ahogy van. (és most ne egy pendrive-ot vegyél karácsonyfa szerű teleaggatásnak). Mondom, te túlságosan magadból indulsz ki és ettől nem tudsz elvonatkoztatni.

    "Ez alól csak az almások a kivételek, mert nekik mindegy hogy egy darab szart kapnak alma logóval, vagy valamilyen használható cuccot, ők mindenképpen venni fogják..."

    És kik az almások? Almások születnek vagy azzá lesznek? Mivel egyre több készüléket adnak el, így almások generálódnak? Akinek soha nem volt alma cucca, majd holnap vesz egyet akkor már mindenképpen veszi a szart? Ne haragudj de ez csak egy rosszindulatú flame keltés semmi több.

    "A táblák tehát nem rendeznek át semmit igazából, külön kategóriát alkotnak, és akinek erre igénye van, az megveszi, és szórakozik vele. De pl miért vennék meg ezek majd egy év múlva is a táblát? Na ezen gondolkodj egy kicsit."

    Átrendezni azért rendezi át, mert sokan a PC bővítés HELYETT veszik a táblát. Az átlag usernek elég a 4-5 éves PC-je, és még most sem bővíti hanem inkább egy tabletet vesz és többet is fogja használni mint az asztalit ezután. Egy év múlva miért kéne megint táblát vennie? Tévét sem cserélsz egy év múlva, én telefont sem és PC hardvert sem. De azzal, hogy ötévente kb cserélek tévét, kocsit és táblát is, azzal azért elég jól megér egy egész iparág.
  • Vol Jin
    #31
    "A folyamat különösen érzékenyen érintette a reklámipart, amely - ahogy a média online térnyerésénél - most sem tudott megbirkózni az új kihívásokkal. A táblagépek tulajdonosainak nem tudnak személyre szabott ajánlatokat nyújtani,"

    Azért ezen kívül rajtuk senki nem aggódik. Legalábbis én most erre nem mondom azt, hogy jújj mi lesz.
  • usersg
    #30
    "Nos szerintem a tartalom fogyasztóknak, lássuk be ők vannak a legtöbben, a tabletnél jobb eszköz nem kell."

    Ez is abszolúte attól függ, hogy milyen tartalmakat fogyasztasz, és mennyit. Ha pl a kezembe adsz egy táblát, és tőlem egy méterre ott van a rendes számítógép is, akkor tutira nem szivatnám magam a táblával.
    Arra amire az jó, még egy egyszerűbb telefon is megfelel, amire meg nem jó, arra számítógép kell. Tehát igazából egy felesleges eszköz. Most azonban ez egy új és divatos kategória, tehát még egy darabig garantáltan felfele ível majd a pályája. Kérdés azonban hogy meddig. Nagyon hamar eléri majd azt a szintet, amikor is már mindenkinek van akinek kellett, és mivel divat cucc, nem lesz ami életben tartsa. Pl nem lesz semmi, maiért újat akarna venni az a réteg, akinek efféle holmikra igénye van. A korlátok már ma is látszanak, és még alig több mint egy éve jött be a képbe ez az egész. Dettó ugyanaz a helyzet, mint a netbook esetében is volt, de most még hangsúlyosabb a dolog.

    "Nekem úgy tűnik, hogy mindenhol a világon, az online tartalmaké a jövő."

    Az hogy mi a jövő, én nem tudom. A google szerint az online szarok, de neki érdekében áll hogy így legyen, és marketinget is tud csapni mögé. A felhősödés is csak egy bizonyos szintig mehet, leginkább az óriási adatbiztonsággal kapcsolatos problémák miatt. Egy olyan világban ahol boldog boldogtalan azt csinál az adataiddal amit csak akar, szerintem neked sem lenne jó élni. (google licenc -t olvastad -e már?)

    Most egy olyan évben vagyunk, amikor fel kell futtatni a tapicskolós cuccokat. Több ezer menedzser van ezzel megbízva, hogy a csapból is az folyjon hogy senki vagy ha nincs neked ilyen... valódi értelme azonban nincsen neki, hiszen nem sokkal több egy mobil telefonnál, hova tovább még az operációs rendszer is ugyanaz rajta, egy számítógéphez viszont nem sok köze van, még akkor sem ha az ügyes bajos megoldásokkal bizonyos szintig képes vagy hasonlóvá tenni ahhoz, és még karácsonyfa módjára tele is aggathatod kiegészítőkkel, amitől majd laptopos benyomást kelt. Ez mind csak ilyen humbuk varázslat, amivel szintén azt lehet bizonyítani, hogy az alap koncepció mennyire gyenge lábakon áll.
    Én tudom milyen az átlagfelhasználó, találkozom is sokkal. Pillanatok alatt el lehet őket csábítani egy új és csillogó valamivel, de a hétköznapokban azért vannak igényeik. Ez alól csak az almások a kivételek, mert nekik mindegy hogy egy darab szart kapnak alma logóval, vagy valamilyen használható cuccot, ők mindenképpen venni fogják... de ott vannak még a többiek.
    A táblák tehát nem rendeznek át semmit igazából, külön kategóriát alkotnak, és akinek erre igénye van, az megveszi, és szórakozik vele. De pl miért vennék meg ezek majd egy év múlva is a táblát? Na ezen gondolkodj egy kicsit.
  • caius marius
    #29
    Nos szerintem a tartalom fogyasztóknak, lássuk be ők vannak a legtöbben, a tabletnél jobb eszköz nem kell. Ha valaki megállt a a fingóappoknál azt csak sajnálni tudom. De azt szintén csak sajnálom aki nem látja a mobil eszközökben a lehetőségeket. Sőt tovább megyek egyenesen azt állítom, hogy leragadt a fejlődésben. Eleinte én sem értettem mi a poén a táblákban, de aztán véletlen hozzájutottam egyhez, HASZNÁLTAM, és megvilágosodtam! :)
    Igen, láttam én is olyat aki megvette és egy hét múlva szabadult volna tőle, de ez az ember a pc-t sem igazán tudta használni.

    @gforce9
    "Attól, hogy az ittlévők többsége a képernyő tapicskolásában látja az átlagos ember informatiaki jövőjét, még nem lesz így, max az elbutított rétegben."
    Tévedsz a tapicskolás csak egy lépcsőfok! Elbutítottnak pedig nem tartanám magam...

    @usersg
    Nekem úgy tűnik, hogy mindenhol a világon, az online tartalmaké a jövő. Úgyhogy ez az áttöltögetősdi addig fog működni amíg ki nem építik rendesen a mobilneteket, aztán annak is annyi...
  • narumon
    #28
    Az én környezetem teljesen ellentmond a tiédnek. Akik megvették a tabletet ott a notebook is és az asztali gép is háttérbe szorult. Tényleg csak akkor kapcsolják be / fejlesztik ha szükség van rá - ez azt jelenti, hogy van ahol 1-2 hétig be sem kapcsolják az asztali gépet. A napi netezésre, emailre, facebookra bőven elég a tablet és szeretik is használni. Egyébként én is naponta használom az enyémet pedig nekem évek óta van, eszembe sem jutna a polcra rakni porosodni.
  • gforce9
    #27
    usersg-vel abszolúte egyetértek, nekem is ezek a tapasztalataim. Tabletet megveszik ert húdekirály, aztán 2 hét nem sok annyi sem telik el már csak a gyerek játszik vele, 1 hónapra rá megunja ő is. Divatmarhaság. Célfeladatra alkalmazható, de amúgy egy full felesleges eszköz. Ugyanúgy ez elmondható a netbookra is. Attól, hogy az ittlévők többsége a képernyő tapicskolásában látja az átlagos ember informatiaki jövőjét, még nem lesz így, max az elbutított rétegben. Sokan most is laptopról váltanak vissza asztalira, mert a kaptopvásárlók legalább fele azt is csak divatból vette meg. Ez tábláknál kb. 80-90% Persze lehetet a táblák veszik át a szerepet, de az nem azért lesz, mert ez lenne a jó, hanem azért, mert ezt nyomják le az emberek torkán. "Eladjuk az eszközt, te megveszed, aztán ennyi legyen is elég." 1 év múlva megvehetetd újra. Erről szól az egész tabletpiac. Semmi köze ahhoz, hogy igény lenne rá.
  • usersg
    #26
    "egyébként látod, hogy hol volt a hiba a netbookban? egy könnyen hordozható, kicsi gépet akartak, aztán arra nem volt jól használható míg a tablet igen -> tehát a tablet ölte meg azt a szegmenst."

    A netbook hamarabb meghalt, mint hogy a tábla megindult volna felfelé, tehát nem a tábla ölte meg. Egyszerűen benyelték az emberek a marketinget + válság, majd rájöttek hogy rossz üzletet kötöttek.
    A tábláknál gyakorlatilag még nagyon az elején vagyunk mindennek, és innen még csak a felfele ívelő görbe látszik, amit a menedzserek ki tudnak használni csodálatos jóslatokhoz. A többi majd később fog eldőlni, ahogy az is hogy a hordozható ketyerék közül melyik, és milyen formában lesz a leghasznosabb a felhasználóknak. Ennek azonban nem sok köze van a pc -hez, és a notebook -hoz is csak részben van neki, ahogy írtam, egyenlőre leginkább az alsó szegmenshez.
    Persze itt még egy csomó mindent meg lehetne említeni, pl érdekes kérdés az ipad, amin b@ik fejleszteni az alma, illetve az abszolút mellé lőtt win8, ami még csak most jelent meg, és majd kiderül hogy hányan vannak vele, és hányan ellene...
  • usersg
    #25
    Amúgy azt nem tartom hülyeségnek hogy a legolcsóbb notebook kategóriában némi átrendeződést indíthat meg a táblák léte, de ez nem olyan lesz mint amit itt a hozzászólók gondolnak, és leginkább tényleg az alsó kategóriára lehetnek hatással. A cikk is említi hogy leginkább notikra lehet veszélyes, ami egyébként sokkal logikusabb az olyan jóslatoknál, mint hogy a személyi számítógépek eltűnnének pusztán azért, mert már vannak érintős ketyerék is. Az okostelefon sem valószínű hogy eltűnne, legfeljebb megáll a fejlődésben, mert amit annak tudnia kell, azt valószínűleg már bőven tudja jelenleg is.
  • zola2000
    #24
    van pár hiba az érvelésedben: a nexusnál gyengébb táblák is teljesen gyorsak (hát még a nexus)

    egyébként látod, hogy hol volt a hiba a netbookban? egy könnyen hordozható, kicsi gépet akartak, aztán arra nem volt jól használható míg a tablet igen -> tehát a tablet ölte meg azt a szegmenst.

    "És az miért lenne
    kényelmes hogy előbb még rá is töltöm a
    filmet?"

    és ha alapból a tablettel töltöm le a filmet gép helyett? (andoidról beszélek, nem ipadról : )
  • usersg
    #23
    "A válaszaid alapján azt kell mondjam, hogy még életedben nem használtál ilyen gépet, de még csak utána sem olvastál a témának."

    Az egyes neked jár, olvasd el újra amit írtam, és gondolkozz el rajta. Legnagyobb bánatomra volt a kezemben ilyen vacak, még az agyonhypolt ipad is, és bizony talán még az volt a legrosszabb. Konkrétan vannak olyanok is ismerősi körben, akik megvették, nyomkodták, és mostanában a szekrényben hever... Hát ennyire volt innovatív nekik. Biztos nem elég trendi srácok.. :)
  • caius marius
    #22
    Javasolom neked, hogy kicsit jobban nézz utána ennek a táblás kérdésnek.
    A válaszaid alapján azt kell mondjam, hogy még életedben nem használtál ilyen gépet, de még csak utána sem olvastál a témának.
    Ülj le egyes, pótold be!
  • usersg
    #21
    Még annyit... hogy annó mekkora szöveg volt már amikor elkezdték a netbook -ot nyomni, hogy ez a jövő, meg mindenkinek elég, és pár év múlva már mindenkinek csak ilyen lesz... Jöttek a grafikonok is, meg a jól szituált menedzserek, akik jól elmagyarázták hogy milyen frankó dolog a netbook.
    Azóta mindenki rájött hogy mennyire nem elég az semmire. Most ugyanezt kapjátok újracsomagolva tapicskolós kijelzővel, semmire sem jó idétlen alkalmazásokkal, és megint mindenki azt hirdeti, hogy ez a jövő. De már most látszik, hogy megpróbálnak valamilyen kompromisszumos megoldással laptop -ot faragni belőle, mert az alap koncepció csak addig jó, amíg pár generációt eladnak belőle, aztán elfogy a varázslat, és mindenki megunja majd. Az ipad -nek is kb vége lesz, ha még kétszer el akarják adni nulla változással.

    A legnagyobb baj velük pedig még csak nem is az hogy a legtöbb dologra csak erősen korlátozottan alkalmasak. Inkább az, hogy ha egy héten csak egyszer is kevés az amit adnak, akkor már ott tartunk hogy kell egy másik gép is amit használunk vele, hiszen nem tudjuk megoldani azt, amire kellene éppen. Akár olyan egyszerű esetben is, amikor kellene rá valamilyen tartalom. A tárhely erősen korlátozott, és ez már önmagában is szükségessé teszi, hogy valahonnan rámásoljuk azokat a tartalmakat, amikre éppen szükségünk van. És nem fogjuk mindenféle online szarokból összevadászni őket. Számítógépről fogjuk azokat átmásolni. Még legleglegátlagabb ember is megteszi ezt, ahogyan a telefonjával is tette az utóbbi időkben.

    Úgyhogy lehet nyelni a marketing rizsát, de azért néha végig is gondolhatnátok az esetleges következményeket. Annyi mindenre kellhet egy normális gép a legalapabb igényektől kezdve a legkomolyabbakig, hogy azt fel sem lehet sorolni. A tábla most az ipar növekedési kényszerének köszönhető divatkorcs. Hosszú távon ebben a formában biztosan nem marad majd meg. Egyszer a dühös madarakat és disznókat is megunjátok majd, meg a fingós appokat.. :)
  • usersg
    #20
    "Drágább:
    Egy Nexus 7 kb. 75000 forint. Hol kapsz ennyiért használható PC-t?"

    Ilyen sok pénzből simán kijön egy pc. Nem egy megagamerconfig, de simán kijön egy pc ami ezerszer több dologra használható mint a nexus, és amire mindkettő jó lenne, arra meg gyorsabb és kényelmesebb. Normális software -ek, normális kényelmes sebesség.

    "Lassabb:
    Egy PC a processzoridejének kb. 90%-ában üresben teker, a tabletek többsége pedig rendelkezik azzal a teljesítménnyel, ami az átlag felhasználónak kell."

    Lehet hogy sokat teker üresen, viszont amikor kell neki akármit is csinálnia, akkor azt pillanatok alatt el tudja végezni, ergo kellemes élmény a kezelése. Közben meg szépen leszabályozva megy. Az a lényeg, hogy ha dolgozik, akkor van is neki ereje hozzá.
    A másik dolog ezzel a mondatoddal kapcsolatban, az az átlagfelhasználó. Definiáld már nekem ezt az átlagfelhasználót, ami a te példádban szerepel, mert amilyet az ilyen szövegek mögé gondoltok, olyat én még az életben nem láttam. Olyat viszont igen, aki a nagy okostelóbuzulás közben sokszor kért meg hogy ugyan segítsek már neki, mert aprócseprő dolgokat nem tud megoldani a neten, és a "csak pár perc" dumával kuncsorgott miatta... azóta persze van neki laptop is. :) És ez csak egy példa...

    "Lásd #13 hozzászólásom. A "dolgok megoldása" erősen szituáció függő, a mezei userek igényei pedig nem azonosak a profi vagy hobbi informatikusokéval."

    Nem kell ahhoz profinak lenni, hogy pillanatok alatt kevés legyen, amit egy ilyen tetris nyújthat neked. Játszani jó vele, meg érdekes egy darabig a tapicskolás, de attól még ez nem egy váltó technológia, inkább egy kiegészítő szórakoztatóelektronikai cikk.

    "Szövegbevitel:
    Ha gyűrűk urát akarod begépelni, akkor egy kb. 20$-os bluetooth kiegészítővel ugyanott vagy, mint egy PC-vel. Bootidő pedig nincs."

    Először is. Miért adjak 20$ -t érte, amikor ennyiért már baromi jó billt is kapok pc -hez? Másodszor. A kiegészítővel is marad minden hátrány. Nem használhatom a normális software -eket, normális teljesítmény mellett, nincs rendes tárhelyem rajta, rá vagyok kötve a google -re - de minek - és még mindíg ott tartunk, hogy az életem ettől nem lett se könnyebb, se jobb, csak megpróbáltam tabletből laptopot farigcsálni, aminek kb 0 előnye van az alaphoz képest. Nekiállhatsz te is autót csinálni a bringádból.. de értelme van neki? A trendiségen túl semmi.

    "Képnézegetés:
    Ha meg akarsz mutatni egy képet, akkor meghívod vendégségbe a haverodat és leülteted a PC elé? Biztos kevesebb idő, mint megtanulni rendesen navigálni egy tabletet ..."

    Nem, de nem is hordok magamnál tabletet. A példa lényege ott az volt, hogy nem elég gyors még ahhoz sem a béna érintős vezérléssel a cucc, hogy érdekeljen a kép mire meg tudná mutatni.