Gyurkity Péter

Nagyot zuhanó PC-piac vár a Windows 8-ra

A Microsoft legújabb operációs rendszerének főbb újításait már ismerjük, a várt sikerrel kapcsolatban azonban nagy a kételkedés. Javíthatja a szoftver esélyeit a kedvező ár, valamint a táblák bevonása a megszokott asztali ökoszisztémába, ám a PC-piac egyre fokozódó gyengülése, amely lassan szabadesésbe megy át, nagyon is komoly problémákat okozhat. A jelek szerint egyedül az SSD-meghajtók és a merevlemezek számíthatnak megújuló érdeklődésre, ám számos egyéb szereplő mellett immár az AMD is súlyos gondokkal küszködik. Az újabb és újabb fejlesztésekben nincs hiány, a Microsoft azonban nagyon sokat kockáztat.

Az IDC és a Gartner egyszerre tette közzé a harmadik negyedévre vonatkozó előzetes számait, ezek pedig nagy visszaesést mutatnak. Globális szinten az egy évvel korábbi időszakhoz képest több mint 8 százalékkal csökkent a PC-piac forgalma, dacára annak, hogy a tanítási időszak hagyományosan erős kezdeti periódusa még reménnyel töltötte el az elemzőket. Az erősödés összeomlott, mi több, az Egyesült Államokban (ahol a táblák nagyon is komolyan nyomulnak előre) 12-13 százalékos csökkenést mértek, ezt pedig már nem lehet azzal magyarázni, hogy a vásárlók a Windows 8-ra várnak.

Jó példa erre, hogy eleddig az Apple a többiekkel szemben erősödött, őket jóval kevésbé érintette a szinte mindenütt érzékelhető gyengülés. Az almás cég ráadásul hagyományosan jól szerepel a harmadik negyedben, ez viszont most megtört, hiszen a Mac-eladások 6-7 százalékkal estek vissza - úgy, hogy a Mountain Lion az időszak elején jelent meg, igencsak kedvező áron. A nagyok közül egyedül az Asus és a Lenovo tudott növekedést felmutatni, ám míg előbbi globális szinten az ötödik helyen áll, a Lenovo immár átvette a vezetést, ami egyben sokat elmond a HP teljesítményéről is (bár ők a szintén 8 százalékkal gyengülő EMEA-régióban még vezetnek). Az ultrabook megoldások túlságosan drágák, az asztali és noteszgépes vonalon a vállalatok is csökkentik kiadásaikat (a Forrester saját felmérése szerint alig egyharmadik érdeklődik a Windows 8 iránt), így a Microsoft és partnerei egyedül a táblákban bízhatnak - nem véletlen, hogy Steve Ballmer is állandóan cége átalakulásáról beszél.

A háttértárolók szegmensében megújulást jelentő SSD kellemes időszak elé néz, hiszen az új konfigurációk mellett a használt PC-ket is egyre többen egészítik ki ilyen meghajtóval, jelentős pluszt csikarva ki korosodó gépeikből. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az árak lassan de biztosan csökkennek, immár a nagyobb kapacitást nyújtó példányok is közelítenek a megfizethető kategória felé, így nem jelent nagy fejtörést egy 128, vagy akár 256 GB-os változat beszerzése. Növelheti a vásárlói bizalmat, hogy az Intel is megjelent a megfizethető szegmensben, az egyre kiélezettebb verseny pedig tovább erősíti a trendet. Ez persze még inkább csökkenti az új számítógépek iránti keresletet, ami az Intelnek sem jó, viszont legnagyobb vetélytársuk (amely a kétezres évek elején élte virágkorát) újabb komoly leépítést tervez, mivel az üzleti eredmény és a kilátások messze elmaradnak a remélt szinttől - az AMD jelenlegi helyzete jól illusztrálja az ágazati szereplők gondjait.


A Microsoft jövőbeni sorsa az új operációs rendszer és az egyéb szoftverek révén szorosan összefonódik ezen vállalatokéval, bár ők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a táblákra és az új hibrid megoldásokra (nem mintha az ultrabook kategóriát kiötlő Intel hiányozna innen). A Windows 8 fontosabb újításait már jóval korábban megismerhettük, és míg az árakat a hónap elején még csak találgattuk, a Newegg hamarosan elérhetővé tette azokat saját oldalán. A Pro változat 140 dolláros ára azt jelenti, hogy olcsóbbá válik a szoftver (hiszen ez gyakorlatilag a 190 dollárt kóstáló Windows 7 Ultimate funkcionalitását nyújtja), a Pro Upgrade 70 dolláros címkéje pedig kifejezetten kedvezőnek mondható - a 40 dollárba kerülő előrendelés opciója január 31-ig él azok számára, akik most vesznek új PC-t).

A szoftvercég nem bíz semmit a véletlenre, a Forbes értesülése szerint ugyanis csaknem 1,8 milliárd dollárt költenek a reklámkampányra, ami leginkább az amerikai elnökválasztás szintjéhez fogható kiadást jelent - a Windows 95 esetében ez 200 millió dollár volt. Ezzel egy időben a Surface táblák népszerűsítése is gőzerővel zajlik, amint azt a Times Square egy órási felületén látható reklám is mutatja. Az október 25-ét követő időszak tehát sorsdöntő lehet a cég életében, erre pedig több mint 30 ideiglenes amerikai és kanadai üzlet megnyitásával is készültek, amelyek szintén az operációs rendszert és a táblákat helyezik majd előtérbe.


A Gartner a maga részéről kockázatosnak látja a megjelenést, de ez elkerülhetetlen, amennyiben a Microsoft szeretné megőrizni hangsúlyos szerepét a piacon. Az okostelefonok és táblák térhódításával beköszönő új korszak számukra most kezdődik el igazán, ahogy az RT fokozatosan leváltja majd az NT-t, bár az erősen kérdéses, hogy előbbi milyen széles tömegeket hódít majd meg, tekintettel az új kezelőfelület vegyes fogadtatására és a Windows 8-ban végrehajtott változtatások által kiváltott ellenérzésekre. Amennyiben a szoftver sikeres lesz a táblákon, ez megnyithatja az utat a nagyobb változások előtt a vállalati szegmensben, az új eszközök elterjedése azonban komoly problémákat okozhat a support-részlegeknél, ahol az utóbbi 20 év során a hagyományos asztali PC-re és a noteszgépekre rendezkedtek be.

Egyelőre a hardveres kínálat folyamatos bővülése látszik az egyedüli komoly fejleménynek, ez már az IFA alatt is jól érzékelhető volt. Az elmúlt napokban a Dell és a Samsung is jelezte, hogy immár több megoldásuk előrendelhető, míg a HP saját fejlesztéseit véglegesítette, bár ezek közül néhány csak januárban jelenik meg. A Surface esetében szintén elindult az előrendelés, ám a kiszállítás csak október 26-tól kezdődik.

A megjelenést követő néhány hét alatt kiderül, valóban annyira csekély-e az érdeklődés a platform iránt, ahogy azt korábban jeleztük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #17
    Igénytelen????? Fú de jó hogy nem úgy látom a világot mint te. Te biztos valami elszigetelt házba vagy összezárva Microsoft haterekkel mert én csak elvétve találkozok olyannal akinek nem esik le az álla a Win8-tól. Bár azok is olyan emberek, hogyha rajtuk múlna még az őskorban fagyoskodnánk egy barlangba mert még a tűzhöz se mertek volna odamenni annyira elzárkóznak az új és jobb dolgoktól. Ebben a megjelenésben van a jövő, nem az ócska használhatatlan ikonban, vagy a több erőforrást igényelő widegetekben. Nyugi 1-2 év és te is rájössz erre csak van aki későn érik
  • gforce9 #16
    Kicsit macerás lett volna a csere, egyébként nem láttam rajta ilyet. Mondjuk linux driverek sincsenek hozzá, szóval ez alapján most nem pattoghatok. De az egy kicsit erős, hogy ugyanolyan HW-k vannak a gépben mint egy korábbi szériában, szinte teljesen, amihez ott vannak win7 driverek, mind a cd-n , mind a support oldalon. Inkább ez az erőltetés a bosszantó. Mert úgyis megoldom, hoyg win7 legyen, nem okoz gondot, de egy átlausernek ez már nem fog menni. És mivelugye ők vannak többen, a gyártók ilyen hozzáállása adja el a win8-at. Nem kell ehhez még marketing se nagyon. Ha nincs más akkor nyilván váltanak az emberek...
  • narumon #15
    Rajta volt ez a dobozon? Ha nincs rajta rikító betükkel, hogy only win8 akkor vissza is vinném oszt money back vagy csere valami másra.
  • gforce9 #14
    Most került a kezem alá egy gép, win7 Asus K55VJ laptop. Win7 64 bitet felhajítom, drivercd-t berakom, aszogya, csak win8-ot supportál. Mondom anyát, most jött ki egy hete, miazhogy csak win8... megyek az asussupportra, ott is csak win8 driverek vannak hozzá. Tökölődhettem azzal, hogy összevadásszam a win7 drivereket. No így aztán marhakönnyű lesz befuttatni a win8-at, ha pl egy asus legyárt egy notebookot és nincs hozzá a support oldalukon csak win8 driver... katasztrófa a köbön.
  • sanyicks #13
    éppen ez az egyik ok nem tetszik szinte senkinek a win8 mert az igénytelen 0 megjelenés az alkalmazásokon is meglátszik.
  • Komolytalan #12
    Hát pedig kb ez a hosszú élet titka - legalábbis a legtöbb rendszergazda szerint. Most őszintén: mi a töknek új OS, míg:
    - futnak a régin a felhasználói szoftverek
    - kezeli a régi a hardvereket
    Úgyse használom sose. Én nem oprendszerrel baszakodok, hanem felhasználói programokat használok. Azok meg tök ugyanazok Win7-en is, mint Win8-on (-metro, de azt meg ki nem sz.rja le).
    XP-ről is csak ilyesmi indokok miatt kellett Win7-re váltanom, mert amúgy XPvel se volt több bajom mint Win7el, és hát bárki bármit mond - kevesebb erőforrást fogyasztott.
  • tomboy013 #11
    Pl itt az alkalmazások igényes kialakítása az OS-nek köszönhető ezért nagyon is számít maga az OS a Win 8-as alkamazások esetében. Nekem pl. számít a megjelenése is, lehet hogy neked ez furcsa, de van akinek ilyenre is kiterjed az igénye.
  • Papichulo #10
    "Én azt nem értem, miért van valaki ráizgulva egy OPERÁCIÓS rendszerre."

    Mivel wintel platformon nem lehet lecserelni a windows managert, ezert itt az emberek leginkabb az ezzel kapcsolatos eszreveteleiket fejtik ki. Ez is resze az OS-nek!
  • skinnyman #9
    En majdnem 2 honapja hasznalom, szerintem is jo iranyba halad. Felteve hogy az irany a PC-k romba dontese, es az emberek atteritese mas OS-ekre. Egy katasztrofa.
  • lammaer #8
    Én azt nem értem, miért van valaki ráizgulva egy OPERÁCIÓS rendszerre. Ugye a PCn az ALKALMAZÁSOKAT használjuk, tehát mindaddig amíg a régi OS alkalmas azoknak az alkalmazásoknak/játékoknak a futtatására amiket használni szeretnénk, sztem tök felesleges váltani. Az meg hogy vki rajongjon egy oprendszerért, egyenesen vicces.

    A szokásos sablonszövegek minthogy
    - stabilabb (win XP is az volt egy átlag user számára)
    - gyorsabb (az új oprendszer szinte minden esetben erőforrásigényesebb)
    - szebb (rohadt lényeges hogy néz ki a startgomb vagy hogy színátmenetes e az ablak teteje)
    - biztonságosabb (vírusok minden oprendszeren vannak, antivir szoftver fel azt csókolom, biztonsági lyukak meg még a CIA szerverein is vannak, szóval akámilyen home gépe ugyanúgy lyukas)

    egyszerűen nevetségesek. Én kb 10 másodpercet töltök el egy oprendszerben, amíg el nem indítom a böngészőt/játékot/levelezőklienst, onnantól kezdve max az alt-tab van :)

    Pl a Win7-ben egyetlen egy értékes feature-t talátam az XPhez képest: a start menüben lehet keresgélni az applikációkra. Minden más csak sallang, az hogy sszekeverik az ikonokat meg átrendezik a rendszerbeállításokat nem ér semmit.