Gyurkity Péter

Windows 8: új fájlrendszer, virtuális adattárolók, kényelmes WiFi

A hivatalos béta közeledtével nincs hiány az újabb és újabb beszámolókból, amelyek a Microsoft soron következő operációs rendszerének újításait vesézik ki. A hivatalos fejlesztői oldalon végre szót ejtettek a várva-várt új fájlrendszerről, amely némi korlátozással jelenik meg a szoftveren belül (hűen a hagyományokhoz), ezzel egy időben viszont könnyen és gyorsan kezelhető virtuális adattárolókkal egészül ki a tárház a redundancia és a nagyobb kapacitás biztosítása érdekében, de nem lesz hiány a Windows 8 saját appboltján belül beszerezhető alkotásokban sem, amelyek a szórakozás mellett többek között a még kényelmesebb vezetéknélküli elérésben is segédkeznek majd.

Lássuk elsőként az új fájlrendszert részletező, meglehetősen hosszúra sikeredett blogbejegyzést, amelyből kiderül, hogy ReFS, azaz Resilient File System névre hallgat az NTFS-t egyelőre nem leváltó újonc. Váltásra azért nem kerül még sor, mert a fájlrendszer az első körben kizárólag a Windows Server 8 alatt lesz elérhető, és bootolásra, azaz a rendszer elindítására sem lesz alkalmas. Később, a második fázisban már a Windows 8 kliensek adattárolóin is alkalmazható lesz a fejlesztés (a szerveren lévő adatok elérése a hálózaton keresztül mindvégig biztosított lesz, még akkor is, ha saját gépünkön csak NTFS-t használunk, hiszen a kompatibilitásra nagyon figyelnek), a harmadik, utolsó körben pedig a bootolást is engedélyezik majd a ReFS alatt.


Több megszokott funkcióról le kell majd mondanunk, ezek közé tartozik az NTFS-ben meglévő tömörítés és titkosítás, miközben a főbb célok között jelenik meg a kompatibilitás megőrzése mellett az ellenőrzés és automatikus hibajavítás, a nagyfokú skálázhatóság, a tárolók hibás részeinek izolálása a fájlrendszer folyamatos működése mellett, valamint a redundancia és a párhuzamosság, amely a Storage Spaces megjelenésével valósul meg. A bejegyzésben a növekvő felső korlátokat is kilistázzák, jól látható, hogy már itt sem az egyes merevlemezeken, vagy azok partícióin van a hangsúly, hanem a virtuális, több hardveres egységet egyszerre alkalmazó és azokat kombináló tárolókon, amelyek maximális mérete 4 PB. A technikai jellegű értekezésben kiemelik, hogy alkalmazási szinten teljes lesz az átjárhatóság, tehát a kliens gépeken lévők nem érzékelik majd a különbséget, amennyiben az ReFS-t használó szerverek tárolóival kommunikálnak.

A már említett Storage Spaces több jól ismert RAID koncepciót fog össze egy egységes rendszer létrehozása érdekében. A Vezérlőpulton belül megjelenő új funkcióval számos merevlemez kapacitását kombinálhatjuk, egyben redundanciát is nyújtva, akár menet közben növelve a résztvevő egységek számát, mindezt dinamikus és könnyű, átlátható módon. A Microsoft nem is ajánlja az SS (rossz az aki rosszra gondol) és a RAID egyidejű alkalmazását, viszont ez utóbbihoz fogható sebességet ígér, felhasználóbarát kezelőfelülettel, könnyen értelmezhető kapcsolókkal és állapotjelzőkkel. Könnyű belátni, hogy az otthoni felhasználóknak is jól jöhet egy ilyen szolgáltatás az operációs rendszeren belül, még akkor is, ha a számítási felhők - többek között éppen a Microsoft jóvoltából) lassan mindenhol megjelennek. A technikai részletek és egy hosszabb GYIK szekció a belinkelt blogbejegyzésben olvashatók.


Legalább ekkora, de talán még jóval nagyobb hangsúllyal is szerepel a különböző híradásokban a Windows 8 beépített appboltja, amely talán éppen a táblák és az új Metro felület miatt kapott kiemelt szerepet. Az említettekhez hasonló, részletes blogbejegyzésben olvashatunk ennek kezelőfelületéről, amely szintén letisztult és egyszerű lesz, ám folyamatosan változó tartalommal (ahogy a boltok polcain is ide-oda cserélgetik az egyes árufajtákat).

Az Xbox 360 Dashboard kialakításához hasonlóan itt is felül lesznek a különböző kategóriák, amelyek között akár érintéssel is válogathatunk, de használhatjuk az integrált keresőt, lekérhetjük a részletes adatokat, az egyes appok telepítésekor pedig rögtön visszakerülünk az előző oldalra, anélkül, hogy bármilyen telepítési állapotjelzőt, vagy éppen a kiválasztott fejlesztés lapját bámulnánk tovább. Az operációs rendszer alapesetben naponta ellenőrzi a letöltött appok legfrissebb verzióját, miközben azt is megemlítik, hogy egyazon appot mindenki legfeljebb 5 különböző Windows PC-re telepítheti majd.


Ilyen appokból várhatóan nem is lesz hiány, hiszen a Microsoft már keresi saját fejlesztőit a Skype app véglegesítéséhez. Mivel a céget tavaly felvásárolták, így nem túlságosan meglepő a lépés, az azonban örömteli, hogy a népszerű VoIP-alkalmazás még könnyebben elérhető lesz - a jövőben várható, hogy még több helyen, sokkal jobban integrálva jelenik meg a platform, nyilván a szoftvercég saját termékein belül. Időközben megszólalt a First Apps Contest több résztvevője is, akik már bejutottak a második körbe. Pozitív véleményük van eddig az új rendszerről, ami nyilván annak is köszönhető, hogy nekik van esélyük megjelenni a hivatalos online boltban még a béta változat indulásakor, ami igencsak nagy lökést biztosít majd a népszerűségi listákon.

A Microsoft ezzel egy időben igyekszik a vezetéknélküli WiFi és egyéb mobil elérések kezelésén is javítani, még kényelmesebbé tenni azt. Az általuk közzétett videóban látható, amint az okostelefonokon tapasztalhatóhoz hasonló élményben lesz részünk az asztali rendszer alatt, többek között egy egységes, a legtöbb modemet felismerő szoftveres meghajtó, valamint az egyszerűbb UI révén. Egyesült a WiFi és a mobil hálózatokat kezelő felület, itt lehetőségünk van (letölthető appok révén) megtekinteni részletes számlánkat és adatainkat, anélkül, hogy ehhez a szolgáltató szoftverét vennénk igénybe, korlátozni tudjuk az adatforgalmat, utasíthatjuk a rendszert, hogy a forgalomkorlátok figyelembevételével használja az elérést (így például rosszabb minőségű képeket és egyéb tartalmakat jelenítsen meg), a pénztárcánkat veszélyeztető korlátok elérésével pedig természetesen megkapjuk a szükséges figyelmeztetéseket.


Gyorsabbá válik a hálózati elérés kezelése, amely különösen a készenléti állapotból való visszatéréskor lesz észrevehető (itt akár egyetlen másodperc alatt megtörténhet az újbóli csatlakozás), a szoftver pedig megjegyzi az egyes elérések prioritását (aszerint, hogy a meglévők közül melyikből lépünk ki és melyiket használjuk helyette). Az okostelefonok és táblák gyors terjedésével ésszerű lépésnek tűnik a kiemelt figyelem ezen a területen, reméljük sikerül megfelelő középutat találniuk a kényelem és az inkább zavaró, túlzott automatizálás között.

A cégnek a jelek szerint szüksége lesz egy sikeres rajtra, hiszen a most közzétett utolsó negyedéves eredményükben a Windows és Windows Live részleg csökkenése látható, miközben az Xbox családot is soraiban tudó Entertainment & Devices divízió 15 százalékkal javított egy évvel ezelőtti számain. A Windows 7-ből mindazonáltal 525 millió példány kelt eddig el, igaz a korábbi ütem egyre lassul, hogy közeledünk az utód várható debütálásához, míg Xbox 360-ból 66 millió darabot adtak el, amit a Kinect 18 millió példánya fejelt meg. Jól látszik az eltérés a két szegmens között, de a Windows 8 megfelelő bemutatkozása helyrebillentheti az egyensúlyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #57
    Mondjuk igaz olyan kombinációt én sem próbáltam, hogy 1 magos és 2 giga ram, 1magos+1giga ramon már többször is, de csak addig éreztem tűrhetőnek a sebességét, amíg el nem indítottam rajta 1-2 dolgot, utána borzasztóan lassult. Windows 7 úgy érzi jól magát, ha be tud tölteni 8-900 megát a memóriába (sőt ha több ram van akkor még többet), és a rendszer első sorban a többmagos processzorokra van optimalizálva, ezeken érezhető javulás, gyorsulás, illetve a rendszer előnyei.
  • Madve #56
    "Ez alatt egyszerűen nincs értelme felrakni, mert lassú."
    Hmmm.. 1400mhz (amd, 1 mag), 1 giga ram, és egy fx5200-as videókártya a leggyengébb hardver amire eddig win7-et raktam. Egyedül az élmény indexet futtattam le a driverek telepítése után, és egyáltalán nem tűnt lassabbnak mint az xp sp3 ami előtte fent volt, a gazdája azóta is boldogan használja... Amúgy a minimum 2 giga memóriával egyet értek.
  • Yv@n #55
    "Én mind PC-t használó USER nem fogom lecserélni a windows egy ilyen csempés felületű Windows-ra"
    Te mint pc használó user miért cserélnéd le a már telepített windowst egyáltalán? Új configot adott esetben win8-al kapnál, de a réginél mi a kényszer, ami miatt cserélné az ember? Megsavanyodik állásában?
  • Balumann #54
    Olyan jó lenne ha végre mindenkinek eljutna az agyáig, a Windows 8-ban ugyanúgy bennevan az eddig megszokott klasszikus felület is. Ez a metro felület az érintőképernyős kijelzőkön hasznos, és akárhogyis nézzük, ezek terjednek leginkább, tehát teljesne logikus szerintem, hogy most ezt célozta meg a Microsoft, ígéretek szerint ez mellett más területen is fejlesztettek. Nagyon jól tudják szerintem ők is, hogy ez PC-n nem előnyös felület.

    Arra szerintem is szükség lenne, ha meghatároznának egy minimum gépigényt, ami alatt nem is nagyon engedné felrakni (vagy valamit kitalálni), erre szerintem Windows7 esetén is szükség lett volna, minimumnak venni egy gyengébb 2magos procit, ill. 2 gb memóriát. Ez alatt egyszerűen nincs értelme felrakni, mert lassú.
  • DjDano #53
    "Jelenleg a Tablet PC piac lefele menő ágazatban van! "

    Ennél nagyobb hülyeséget nem is írhattál volna, épphogy erőteljes ütemben növekedtek a Tablet eladások 2011-ben, egészen pontosan 73 millió tábla pc-t adtak el ami 250%-os növekedés 2010-hez képest. Az elemzők idén újabb duplázódást várnak és 2017-re közel 400 millió/év eladását jósolják.

    forrás: - link -
  • a_n_d_r_e_w #52
    Android opensource, szoval nem igazan szabjak meg mire teheted ra. A google market elerest kotik bizonyos feltetelekhez, de sokan megvannak anelkul is.
  • figyu #51
    "A tömörítést hagyján, van rá sok külső egyéb tömörítőprogram, gondolom a ZIP-be tömörítés azért megmarad. A titkosítás kivétele ami nem érthető"
    Titkosításra is van külső progi (pl: TrueCrypt)

    A funkciók kivételének valószínűleg műszaki oka van: ha nem lenne vele implementálási gond biztos meghagyták volna. Lehet, hogy később majd belerakják. Arra tudok gondolni, hogy összeakadhat a redundáns tárolással. Az van olyan fontos hogy kidobjuk miatta a fájrendszer szintű tömörítést és titkosítást.
  • Inquisitor #50
    Ha jól tudom a W8-nál és az Android 4-nél is szigorúan fogják venni ki milyen vasra teheti. Persze a kínai gyártókat eddig sem érdekelte nagyon a dolog, simán rátesznek egy 2.3-2.4 androidot olyan vasra ami már az 1.5-1.6 alatt is halott volt.
  • sanyicks #49
    miért ne szabadna? Majd te megmondod hogy kinek mit kell venni? Jó hogy pc-re nem mondod hogy vegyen mindenki i7-et hd 7970-el, mert "szart nem szabadna árulni"
  • kjhun #48
    ...
    Több megszokott funkcióról le kell majd mondanunk, ezek közé tartozik az NTFS-ben meglévő tömörítés és titkosítás, ...

    Ezt kivenni mi értelme van?? A tömörítést hagyján, van rá sok külső egyéb tömörítőprogram, gondolom a ZIP-be tömörítés azért megmarad. A titkosítás kivétele ami nem érthető. Nem tetszik valakiknek, hogy titkosítva tárolunk egyes fájlokat a HDD-n?? Most az alap fájltitkosítást (ami már az XP-ben is elérhető, fájlok és/vagy mappák titkosítása, zöld színnel jelölve őket), és/vagy az XP után, a Vistában debütált BitLocker meghajtótitkosítást vették ki belőle?

    culas25hc: Szerintem az NTFS tömörítésről van itt szó, nem a ZIP tömörítésről, ezt valaki bővebben kifejthetné, hogy most melyikre gondoltak az MS-nél. Ha ZIP-be tömörítenénk, nem tudnánk a programot futtatni, csak ha előzőleg kitömörítettük, míg NTFS tömörítés (kék színnel jelölt fájlok/mappák) esetén ugyanúgy futtatható maradt a program, a Windows láthatatlanul megcsinálja a háttérben a ki/be-tömörítést közben.

    Nem bír vele az efbíáj?? Azért nincs/nem lesz benne?

    Fájlok védelme a BitLocker meghajtótitkosítással