Berta Sándor

Az okostelefonoknál az Androidra épít az Intel

Az okostelefon- és a táblagép-piacon gyakorlatilag az összes gyártó képviselteti magát, azonban akadtak hiányzók. Közülük is kiemelkedett az Intel, mindez azonban már hamarosan a múlté lesz.

Az 53 éves Tom Kilroy 1990 óta dolgozik a cégnél, 2009 óta ő a társaság marketing- és eladási ügyekért felelős vezetője. A fő feladata az, hogy beutazza a világot és meggyőzze az Intel termékeinek előnyeiről a gyártókat, illetve a kereskedőket. Sokáig úgy tűnt, hogy a vállalat lemaradt az okostelefon- és a táblagép-őrületről, Kilroy azonban cáfolja ezt.

"A kezdetektől ez volt a stratégiánk. Volt egy ARM-részlegünk, amit eladtunk a Marvel cégnek, mert nem passzolt az üzleti modellünkbe. Amennyiben mi licencvásárlók lennénk, akkor nem lennénk különbek, mint az Nvidia vagy a Texas Instruments, ezért szálltunk ki ebből a dologból. Vagyis lemondtunk a piacvezető pozícióról ezen a két területen, mert egységes környezetet akartunk kínálni a fejlesztőinknek. A célunk az, hogy a PC-ken megszokott Intel-architektúra legyen elérhető az okostelefonokon is. Ráadásul akkor még a chipek fogyasztása is komoly problémát jelentett. Ezt mostanra sikerült megoldanunk és ezért döntöttünk úgy, hogy ismét megjelenünk ezen a piacon."


"Hagytuk tehát, hogy az ARM előkészítse nekünk a két piacot. Másfél technológiai ciklussal előzzük meg a legközelebbi konkurensünket, saját gyáraink vannak, nagyon sokat költünk fejlesztésekre és birtokunkban van a tömeggyártás képessége. Napjainkban több okostelefont adnak el, mint PC-t. A piac elég nagy és mi ezt a helyzetet jól tudjuk kezelni. Nem kell elsőnek lennünk, elég, ha egy komoly részesedést szerzünk ezen az egyre növekvő piacon. A jövőben a többi gyártó nehezen tud majd lépést tartani velünk, mert ahhoz, hogy ez megvalósuljon nagy befektetéseket kellene végrehajtaniuk. De nem szabad elfelejteni azt sem, hogy nekünk semmit sem kell licencelnünk és nem függünk más beszállítóktól sem. Ez biztosítja a versenyelőnyünket" - emelte ki Tom Kilroy.

Az Intel marketingügyekért felelős vezetője ezután kitért arra is, hogy kiváló kapcsolatban vannak a Google-lel. Ennek tükrében nem véletlen, hogy az első Intel-chipes okostelefonra is az Android került. A másik ok pedig az volt, hogy az Android jelenleg az okostelefonok piacvezető operációs rendszere. "Mindig azt nézzük, hogy mely termékekből adhatjuk el a legtöbbet. Az okostelefonoknál ezek az Androidos készülékek, míg a számítógépeknél és a tábla PC-knél emiatt választjuk a Windows 8 operációs rendszert és a Microsoftot."

Az első tesztek egyébként azt mutatták, hogy az Intel-chipes okostelefon alapvetően jó teljesítményt nyújt, így elégedettek. A céljuk azonban idén nem az, hogy sokat adjanak el ebből a modellből, hanem, hogy megismertessék magukat a vásárlókkal. Be akarják bizonyítani, hogy megállják a helyüket ebben a versenyben is és jó terméket tudnak piacra dobni. A másodlagos cél 2013-2015-ben a partneri hálózatu kiépítése. ami azért nem egyszerű feladat, mert a mobil piacon a termékek élettartama sokkal rövidebb, mint a számítógépek esetében.

Emellett meg kellett tanulniuk azt is, hogy együtt kell működniük a szolgáltatókkal is, hiszen őket sem lehet kihagyni a piacra dobási folyamatból. Jelenleg öt gyártóval működnek együtt, elsősorban a nagy piacokra, Indiára, Kínára koncentrálnak, de hamarosan Európában is kaphatók lesznek a készülékeik. Legkésőbb 2014-től világszerte elérhetők lesznek az Intel-chipes okostelefonok.

"Az, hogy mikor lesznek kaphatók Intel-chipes iPhone és iPad készülékek egyedül az Apple vezetőin múlik. Úgy gondolom, ha átváltunk a 14 nanométeres gyártási technológiára, akkor már nem lesz olyan vetélytársunk, aki megközelíthetne bennünket és mi leszünk a logikus választás. Az Ivy Bridge processzorok piacra dobása számunkra nagy dolog. Nem azért, mert új termékekről van szó, hanem azért, mert már 22 nanométeres gyártási eljárással készülnek. Rajtunk kívül senki nem készít ilyen eljárással chipeket és ez kiemeli azt, hogy milyen vezető pozícióban is vagyunk technológiailag."


"Egy új korszak kezdődik és ebből elsősorban az ultrabookok fognak profitálni. Az ultrabookok elterjedése időt vesz igénybe. Komoly marketingakciókat szervezünk és ezeket a készülékeket a többi terméktől külön helyezik el a boltjaikban a kereskedők. Mindez segíthet és a vásárlóknak is segítséget jelenthet. Nekünk mindig az innováció a legfontosabb, ez viszi ugyanis előre a piacot. Részt akarunk venni a jövő formálásában és nem csak várni arra, hogy eljöjjön. Nálunk nem a szép forma a lényeg, hanem a jó koncepció, ami tele van innovációval. Utóbbiak közé tartozik a beszédfelismerés vagy a gesztusvezérlés. Emellett mindig a tömegpiacot célozzuk meg."

"Nincs még egy olyan cég az IT-ágazatban, aki ennyi pénzt fordítana kutatásra és az új technológiák bevezetésére mint mi. A Windows 8 és az ultrabook két világ legjavát jelenti majd. A tajvani Computex kiállításon számos olyan hibrid eszköz lesz majd látható, amelyek ötvözik a notebookokat és a táblagépeket. De hamarosan meg fogják kérdezni, hogy miért kell nekem egy tábla PC és egy notebook, ha egy ultrabookkal mind a kettő funkcióit megkaphatom? Ezek a készülékek ugyanis olcsóbbak és praktikusabbak" - szögezte le az üzletember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #4
    Áhh, minek az, ha van Win7-es is
  • AgentKis #3
    Már várom az XP-s telcsiket
  • AgentKis #2
    Ez a Tom Kilroy elég komoly sajátfarok-szopkodó ott az intelnél. Viszont amit beszél az teljesen igaz...
  • Vadnokedli #1
    mellé integráltnak SmartPhoneHD7870 est