Hunter

Elárulták a rulett-gyilkos technikát

Egy prominens matematikus, aki az Egyesült Államokban, különösen a nevadai kaszinókban évtizedekkel ezelőtt azzal alapozta meg hírnevét, hogy sikeresen a ház ellen fordította a rulett-esélyeket, most elárulta, miként érte el ezt az eredményt.

Doyne Farmer az 1970-es években még egyetemi hallgatóként a világ egyik első mikroszámítógépével tarolt a nevadai rulettasztaloknál, azonban soha nem árulta el, hogyan is csinálta. Most, miután egy általa megihletett kutatópáros kifejlesztette és közzétette saját módszerét, úgy döntött megtöri a csendet.

"Azért hallgattam, mert nem akartam semmiféle információt elárulni, ami meggátolna valakit a kaszinó pénzének megszerzésében" - írta Farmer, aki jelenleg az Oxford Egyetemen tanít. "Most azonban már semmi okot nem látok arra, hogy tovább hallgassak."

Farmer (képünkön) beszámolója egyfajta válasz az ausztrál Michael Small és a hong-kongi Michael Tse legutóbbi kutatására, akik néhány méréssel és egy okostelefonnal demonstrálták, hogy valóban a magunk javára fordíthatjuk az esélyeket a rulettasztalnál. A trükk, hogy rögzíteni kell, amikor a golyó és forgó kerék egy adott része is áthalad egy választott ponton.

Modelljük két részre osztja a játékot. Az első rész azt vizsgálja, mi történik mialatt a golyó körbehalad a kerék pereme mentén, majd beesik a kerékbe, ami könnyen kiszámítható. A második rész arról szól, amikor a golyó elkezd pattogni, ami kaotikus és nehéz kiszámítani. Mivel az első rész kiszámítása nem jelent különösebb kihívást, Small és Tse képes volt nagyjából kikalkulálni hol kezdi meg a golyó összevissza pattogását, és ezáltal a kerék melyik részén fog landolni.

Egy Farmeréhez hasonló számolóeszköz alkalmazásával a párosnak 22 kísérletből 13 alkalommal sikerült megjósolnia, hogy a kerék melyik felében fog megállni a golyó. Három esetben pontosan eltalálták a számot; ez annyit jelent, hogy a ház 2,7 százalékos előnyét átfordították a játékos előnyévé, méghozzá 18 százalékos oddsot érve el a játékos javára. Ez nagyon kis számú próbálkozás ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonhassanak le belőle, ezért később Small és Tse egy automata kamerarendszer alkalmazásával egy 700 kísérletből álló sorozattal megerősítette eredményeit, ezt azonban túl feltűnő lenne egy kaszinóban bevetni.


Farmer szerint Small és Tse modellje nagyon hasonlít az övéhez, kivéve, hogy a páros a golyó fő lassító erejeként a peremnél fellépő súrlódást jelölte meg, míg ő a légellenállást vette figyelembe. Small biztos abban, hogy a kaszinók tudnak a trükkről. Holger Dullin, az ausztrál Sydney Egyetem káoszelmélet szakértője szerint a fenti megoldások kivédhetők a tétek megtételének lezárásával még azelőtt, hogy a kerék a mérések elvégzéséhez elegendő fordulatot tenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hunneo #70
    Készítettem egy android applikációt, amivel egyszerűbb követni a kihúzott számokat, mezőket.
    Számolja a külső mezőket és jól láthatóan jelöli, hogy miket érdemes megjátszani. Számokat is javasol, illetve magyarul is beszél.
    Kipróbáltam asztalnál is, sajnos csak játék pénzzel, de ott nagyot kaszáltam. A saját színemből elszedtem az összes chipset a kaszinótól, a csúcspont az volt, amikor még a nullát is eltaláltam.

    A Google Playen elérhető:
    Google Paly link

    Lelkes amatőr vagyok a témában, örömmel veszek minden építő jellegű észrevételt, javaslatot.
  • DRFlame #69
    Van a kaszinóknál "dupla" gomb. És nem tuti a nyerés.
    A duplázás nem ér semmit.
    Annak, hogy zsinorban n db pörgetést bukjunk az esélye (19/37)^n és egy vesztes játék (amikor a sokadik duplázás sem nyer) 2^n-1 egységnyi veszteséget jelent. Akármeddig is tudsz duplázni, az az egy vesztes kör többet visz, mint az összes nyertes hoz együttvéve. Ki lehet számolni, de aki szerint a matek hülyeség (annak először is sok sikert az életben :)), generáljon egy jó nagy mintát excelben, vagy tudomisén.
    Mivel az alap szorzók a kaszinó javára vannak kitalálva, akárhogy csavarod, ezekből a tétekből nem tudsz varázslatos módon kihozni olyat ami nyerő lenne.
    Ha csak egy nyertes körig mész el, akkor valószínű nyersz. De ha ezt többezer ember csinálja, akkor közülük nagyon kevesen, de irtozatosan beszopják. Többet buknak, mint ami aprót a többiek összenyernek. Hiába van minden játékban 90+% esélyed nyerni, a kockáztatott összeg mindig nagyobb annál, minthogy megérje.
    A duplázással azt lehet elérni, hogy jó nagy összeget kockáztatunk kis nyereményért nagy nyerési eséllyel Kb, mint megtenni mondjuk 32 számot... valószínű nyersz, de így sem éri meg.
  • bencus11 #68
    Más kérdés, hogy a kaszinók már rég nem engedik a duplázást, mert megfelelő pénzmaggal kb. tuti a nyerés..
  • Globalmaster #67
    Azt úgy hívják, hogy meteorológus. Ennyi erővel mindenkit hívhatnánk káoszelmélet szakértőnek, hiszen az egész világ egy káosz, minden kiszámíthatatlan, túl "sok" a változó; és mi ebben próbálunk élni, boldogulni, számbavéve pillanatról pillanatra az összes lehetőséget. Mindent a káosz ural. Szóval titkon én is ilyen szakértő vagyok. Ez olyan, mintha valaki élet-/létszakértő lenne...

    Igen, az a matematika legfelső szintje. Nem véletlenül. Mivel ez ural mindent. Ez az alapja a világmindenségnek. Ha sikerülne megfejteni és mondjuk egy 1+1=2-höz hasonlóan leírni, akkor te lennél az Isten. De nem lehet.
  • csimmasz #66
    A 70 es években, miért ne?
    Csak a kábelek feltűnőek amik a kabátjától vezetnek a kamionig amiben elhelyezték!
  • drfaust #65
    Megnézném azt a mikroszámítógépet a 70-es években, amint kuporog a rulett asztalnál és számításokat végez.
    A pókert nem keverném ide, mert ott nagyon sok múlik az ember ismeretnél, blöff.
  • csimmasz #64
    Igen kicsit pontosabb is lehettem volna a "profi" csak irónia volt nem a vérprofikra gondoltam.
    Nekem is van ismerősöm aki meg van győzödve róla hogy komoly játékos nagy sikerekkel, de pénzt még nem keresett vele.
    Ezt abból tudom, hogy amikor nyer mindíg nagy szája van és bejelenti mekkora ász.
    Ez kb 2-3 hetente egyszer és szinte minden nap játszik.:)

    A másik meg a roma ismerős aki mindíg nyer amikor akar de csak a saját pakliával vagy mire bekörmözte vagy más módon bejelölte a lapokat.
  • topshark #63
    Egyetértek, de azért a poker nagyon más. Hidd el nyernek azok a poker profik, csak van olyan amikor buknak, mert az benne van a játékban.
  • csimmasz #62
    "Elmondjam hogy nyered a legtöbbet ruletten? Ha nem játszol."
    Szerintem ez minden szerencsejátékra igaz.

    Azon szoktam röhögni amikor a sötét kocsmahuszárok meg a kaszinó bohócok csuklóbol vágják mikor ad a pokergép!
    Aztán 20 alkalomból 3 szor vannak nyerőben a többiben buknak.
    Meg a póker profik, akik komoly összegeket buknak pedig azért játszanak hogy nyerjenek.
    Azokkal nincs semmi gond akik magáért a játékért játszanak kis tétekben és jól szórakoznak.

    Kíváncsi lennék menyi idióta szopta be a Facebookon a kaszinók által felrakott hirdetést, amiba a duplázást mint egyszerű nyerési lehetőséget vázolta fel egy úgymond sokat kaszáló de a tapasztalatait mindenkivel megosztó profi játékos.

  • JTBM #61
    Ha valaki rászáll a témára, akkor egy okos szemüveggel nyerhet a kaszinóban.
    A 18%-os eséllyel biztosan kaszírozni fog.
    A szemüveg egyszerüen kiírja neki, hogy hova tegye a tétet.

    Persze a kaszinók védekezni fognak és egészen egyszerüen a pörgetés elött lezárják az asztalt.

    De az elsö, aki megcsinálja, kaszálni fog...