Berta Sándor

Irán mindent megtesz a belső internet kiépítésére

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet információi alapján Mohammad Solimaninya esete azt bizonyítja, hogy Irán gyakorlatilag semmilyen eszköztől sem riad vissza, ha a belső hálózata létrehozásáról van szó.

Az RSF a honlapján arról számolt be, hogy a közel-keleti ország szükség esetén még erőszakot és fenyegetést is alkalmaz azért, hogy jobb belátásra bírja azokat az IT-szakembereket, akik segíthetnek megvalósítani belső internetjét, ami teljesen az iszlám világ etikai és morális normáinak lesz alárendelve. Mohammad Solimaninya IT-szakértőt január 10-én tartóztatták le az iráni hatóságok, azóta indoklás nélkül tartják fogva és a börtönben több alkalommal is nyomást gyakoroltak rá azért, hogy támogassa a hálózat kiépítését.

Solimaninya többek között az u24 nevű platformot üzemeltette, emellett számos helyi civil szervezetnek és értelmiséginek készített honlapot. A letartóztatásakor a rendőrség házkutatást tartott nála, lefoglalták a számítógépét, a merevlemezét és a CD-lemezeit. Korábban már többször felkeresték az iráni titkosszolgálat munkatársai, akik azt követelték tőle, hogy segítsen nekik hozzáférni az általa készített portálokhoz. A szakember családja megerősítette, hogy Solimaninya már második alkalommal kezdett éhségsztrájkot azért, hogy így tiltakozzon a bebörtönzése ellen. Jelenleg semmilyen információ sem utal arra, hogy a férfit a hatóságok bíróság elé állítanák, viszont szabadon sem akarják engedni. Ezenkívül kiderült, hogy óvadék ellenében sem hagyhatja el a börtönt.

Az RSF adatai szerint Kína és Vietnam után Irán a harmadik legveszélyesebb ország az internetes aktivisták számára. A közel-keleti államban jelenleg 19 bloggert, illetve kiberdisszidenst tartanak fogva, közülük négy személyt halálra ítélték.

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a helyi felhasználók a jövőben csak korlátozottan érhetik majd el a külföldi honlapokat és szolgáltatásokat. A Google, a Hotmail és a Yahoo lesznek az iráni cenzúra első áldozatai. Az iráni kormány ugyanakkor cáfolta a nemzeti internet augusztusi elindításáról szóló híreket. A teheráni kabinet szerint ezek olyan hamis jelentések, amiket a nyugati propaganda terjeszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • theCREATOR #3
    Én azt hiszem feljelentelek és fizetni fogsz te is életed végéig meg a gyerekeid meg azoknak a gyerekei is mert biztos gondolatban holokasztot tagadsz!
  • usersg #2
    Nahát micsoda antiszemita kijelentés... fujfujfujfuj... :)
    Hogy képzeled ezt? A "kiválasztott" nép nem is akar semmi rosszat, csak ballib demokráciává akarja bombázni a csúnya gonosz holokauszttagadó Irániakat, melyet követően eljő számukra a béke, és a harmónia világa.... meg van egy kis olajuk is, meg földgázuk, és nem nagyon akarják önszántukból átadni azt.... Micsoda antiszemitizmus... :D
  • theCREATOR #1
    Szerintem akkor bombázzuk le, mert biztos holokausztot tagadnak illetve belső levelezéssel fejlesztik az atomot!