MTI

Iránban a rendőrség fogja felügyelni az internetet

Az iráni rendőrfőnök kijelentette, hogy Iránnak kiberrendőrsége lesz. A hatóságok megpróbálnak gátat szabni a nyugati kultúra befolyásának és felülkerekedni az ellenzéki csoportokon.

Az iráni rendőrfőnök egy újfajta jogkörrel kívánja felruházni a rendőrséget: az internet ellenőrzésével. Eszmail Ahmadi Moghaddam egy új rendőrőrs megnyitásán Kom városában azt mondta, hogy Iránnak kiberrendőrsége lesz, és a csoport létrehozásával nem szabad késlekedni. z első, internetes hálózatot pásztázó rendőrségi csoportok már ebben a hónapban megalakulnak.

Ez arról tanúskodik, hogy miközben a Pentagon kiberparancsnokságának létrehozásával és a WikiLeaks weboldal kiszivárogtatásaival különös fontosságot kap az informatikai hadviselés és az online tartalmak ellenőrzése, Irán is lépés próbál tartani, és gyors intézkedéseket foganatosít, hogy szemmel tartsa a világhálót. A teheráni hatalom számára két fontos ok is van arra, hogy el tudjon igazodni a világháló útvesztőiben: egyrészt olyan fegyverre tesz szert, amelyet bevethet az ellenzék ellen, másfelől védőpajzsot hoz létre az olyan internetes támadások ellen, mint amilyet a Stuxnet számítógépes vírus okozott. Ez utóbbit Teherán szerint azért indítottak útjára, hogy kárt tegyenek az iráni urándúsítási programban.

A kiberrendőrség felállítása része a teheráni - ottani szóhasználattal élve - szoftverháborúnak, amely során a hatóságok megpróbálnak egyebek mellett gátat szabni a nyugati kultúra befolyásának, és felülkerekedni az internet világában jártas ellenzéki csoportokon. Irán láthatóan nagy pénzeket öl bele ebbe. A nagyhatalmú Forradalmi Gárdával állhat kapcsolatban a titokzatos iráni kiberhadsereg, amelynek létrehozása válasz volt az ellenzéki honlapok és blogok rohamára Mahmúd Ahmadinezsád államfő két évvel ezelőtti vitatott újraválasztása után.

A kiberhadsereg fellépése fedezhető fel a Twitter közösségi háló, a Baidu kínai keresőoldal és TechCrunch Europe online informatikai magazin elleni támadásokban, és vádolták a reformerek honlapjai elleni támadásokkal is. A jeruzsálemi Héber Egyetem Irán-szakértője, Eldad Pardo az iráni kiberhadsereg hackereit "második generációs dzsihadistáknak" nevezte, akik már nem fegyverekkel, hanem számítógépekkel érik el céljukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #2
    Ha bele gondoltok igazuk van.
    Mert a nyugati média, nem kicsit ferdít pl őróluk is, hála többet közt izraelnek.
  • DeviloftheHell #1
    hmm kezdenek valóra válni a sci-fi joslatok a teljes mértékben irányitott életröl :D:D:D