Berta Sándor

Idén is nehéz helyzetben lesz a PC-piac

A Gartner piackutatói abból indultak ki, hogy a globális PC-piac -a tavalyi esztendőhöz hasonlóan - az idén sem fog túl jó eredményeket elérni. Ezen talán csak a Windows 8 megjelenése változtathat.

A táblagépek megjelenése és gyors térhódítása óta az asztali számítógépek és a notebookok gyártói egyre nehezebb helyzetben vannak. Az eladások stagnálnak és a vállalatok egyelőre nem igazán tudják, hogy lelassítható-e, illetve megfordítható-e ez a folyamat vagy sem. Ugyan az idén megjelenik a Windows 8, azonban ez is legfeljebb csak arra lesz elegendő, hogy az eladások maximum 5 százalékkal emelkedjenek. De még ez is kérdéses, hiszen senki sem tudja, hogy a cégek és a felhasználók miként fogadják majd a Microsoft új operációs rendszerét.

A Gartner előrejelzése alapján az idén világszerte 368 millió asztali számítógépet fognak értékesíteni a kereskedők. Ez 4,4 százalékos növekedésnek felel meg a 2011-es esztendőhöz képest, ami komoly előrelépésnek tűnik a 2010-ben eladott 352,8 millió PC után. Ennek ellenére a gyártók közel sem elégedettek az adatokkal. A háttérben az áll, hogy egyre nagyobb kereslet van a táblagépek és az okostelefonok iránt. "Az e-mailek és a közösségi hálózatok használata, valamint az internethez való hozzáférés eddig hagyományosan a PC-khez tartoztak, de mostanában egyre gyakrabban valósul meg tábla PC-k és okostelefonok segítségével. S ezek az eszközök erre a célra bizonyos esetben jobban megfelelnek" - jelentette ki Ranjit Atwal, a Gartner elemzője.


A korábbi évekkel ellentétben napjainkban a felhasználók már nem tekintenek univerzális készülékekként a PC-re vagy a notebookra. Az emberek sokkal inkább meggondolják, hogy mely alkalmazásokat használják és ezek után megvizsgálják, hogy mely eszközök felelnek meg a legjobban az igényeiknek. A PC-gyártók számára a Windows 8 és az ultrabookok jelenthetnek némi reménysugarat, ugyanakkor ha lesz is emiatt pozitív változás, az csak jövőre mutatkozik majd meg az eladási adatokban. A PC-eladások száma 2013-ban 8,5 százalékkal nőhet, mindez azt jelentené, hogy a gyártók éves szinten 400 millió asztali számítógépet és notebookok értékesítenek. Emellett a társaságok abban bízhatnak, hogy a fejlődő országokban egyre több PC-re lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #169
    Nem ők a hülyék...
  • narumon #168
    Ennél sokkal többet ismerek, de ha olvasol néha külfödli forumokat, híreket akkor te is találkozhatsz ilyen emberekkel. No és mi számít soknak. Ahhoz képest, hogy szerinted nem létezik ilyen ember ahhoz képest már 10 is rohadt sok egy adott területen.
    Az a te nagy bajod az összes ilyen cikknél, hogy te tudod, hogy mire használod a gépet, mire kell neked, de ettől nem tudsz elszakadni. A te fejedben otthon mindenki CD-t, DVD-t ír, fejlett grafikájú játékokkal játszik, és számításigényes programokat futtat. A valóság viszont szerintem egész mást mutat.
  • willcox #167
    Mert te ismersz egyet? Talán kettőt is? Honnan jött ki ez a "rohadt sok"?
  • narumon #166
    "mármint a netbookot, igaz? Na látod, ez az igazi hülyeség."

    heeee? Rohadt sokan vannak akiknek egy netbook az elsődleges gépük.
  • willcox #165
    Én is ismerek sok hülyét.
  • Balumann #164
    Hogy mennyire tablet ( és valójában ifos) fanatikus vagyok, az abból is látszik, hogy van egy asztali gépem (Win7, Ubuntu studio és Debian squeeze rendszerrel), netbookom (XP és jelenleg Lubuntu rendszerrel, korábban azon is Debiannal), és egy ZTE Blade androidos telóm. :DD
  • Balumann #163
    "Bizonyára vannak még régi asztali gépek is használatban, aminél akár az WIND-em is gyorsabb, de azért a netbookok nem éppen sebességbajnokok, ezt elhiheted. "

    Ismételten kiszűrted a lényeget a hozzászólásomból, no comment. Sebességbajnok vagy sem, amire az átlag userek használják arra pont elég és olcsóbbak a notebookoknál általában (vagyis olcsóbbak is kaphatók), és ezen a téren hasonló a helyzet a táblákkal is, te valamiért ezt képtelen vagy megérteni.

    " - mármint a netbookot, igaz? Na látod, ez az igazi hülyeség. Bár, ahogy itt olvashattuk, valakiknek meg a tablet az elsődleges gép, az meg még nagyobb hülyeség. Lehet ám fokozni! :)"

    Nyilván hülyeség ami ellenkezik a te elképzeléseddel, ettől függetlenül én ismerek nem is egy ilyen embert, és akárhányszor rágalmazol ez miatt ferdítéssel meg hazugsággal, ez akkor is így lesz! :D (ráadásul meg sem tudnám számolni, hogy hányan kértek meg, hogy telepítsem fel nekik, mert ugye azon még optikai meghajtó sincs, és többről is tudom, hogy egyszerűen nem használnak másik gépet, akármilyen hitetetlen).
    Tabletest csak kollégistát ismerek, ami végülis megintcsak nem áll messze az elsődleges géptől, dehát mind1, ez is nyilván hazugság.

    "Nézd, te egy szemellenzős, már-már fanatikus tablet (valójában ifos) imádó vagy. Nincs ezzel baj, csak ne ferdítsd el a nyilvánvaló tényeket, mert nem áll jól neked (sem)."

    Én minden informatikai eszköz imádó vagyok, attól mert látom a jó tulajdonságait és lehetőségeit, és zavar hogy ti mekkora baromságokat írkáltok róla, még nem vagyok fanatikus. Az ifos meg aztán pláne érdekes, én linux és windows párti vagyok, egyetlen egyszer nem említettem semmilyen apple terméket, de semmi baj :D (istenem...)
  • willcox #162
    Nekem egy MSI WIND-em van, abban nincs 2 magos proci, és csak 160 GB-os a winchester, viszont abban is van 2 GB RAM. Bizonyára vannak még régi asztali gépek is használatban, aminél akár az WIND-em is gyorsabb, de azért a netbookok nem éppen sebességbajnokok, ezt elhiheted. Az én notim viszont reggelire megeszi az aláírásodban olvasható konfigodat. Van ilyen is. És persze ennél sokkal erősebb asztalik is vannak. Széles a spektrum.

    "Ez viszont tényleg hülyeség, nem egy példát ismerek, aki elsődlegesként használja." - mármint a netbookot, igaz? Na látod, ez az igazi hülyeség. Bár, ahogy itt olvashattuk, valakiknek meg a tablet az elsődleges gép, az meg még nagyobb hülyeség. Lehet ám fokozni! :)

    Nézd, te egy szemellenzős, már-már fanatikus tablet (valójában ifos) imádó vagy. Nincs ezzel baj, csak ne ferdítsd el a nyilvánvaló tényeket, mert nem áll jól neked (sem).
  • Balumann #161
    Willcox:
    "Gyenge (a jellemzően Atom proci miatt), ez inkább csak korlátozott feladatokra alkalmas a lassúsága miatt. Ezek a ma kapható leggyengébb, még PC-nek nevezhető eszközök"

    Nem tudom mit értesz a korlátozott feladatokon meg a lassúságon, ma már nem is nagyon lehet olyan netbookot kapni, amibe ne lenne egy 2magos atom proci, 2giga ram, 320-as vinyó, integrált HD-s videókari, az én ismerőseim nagyobb része még ezeknél is gyengébb asztali PC-ket vagy laptopot használ (szinte csak az nem, aki játékra, vagy valamilyen fejlesztésre használja, esetleg beszart a régije és újat vett). Valóban, nem fut rajta a Crysis, nem lehet rajta studioszoftvereket futtatni, tényleg iszonyatosan korlátozottak... :D

    "Ezek maximum kiegészítő eszközök lehetnek, aki elsődleges gépnek veszi, az komolyan csalódni fog."

    Ez viszont tényleg hülyeség, nem egy példát ismerek, aki elsődlegesként használja.


    usersg:
    "Ez nem volt válasz a kérdésre. Ráadásul már leírtam, hogy a tabletből legózott pc messze nem pc. Miért nem válaszolsz arra is, amit írok."

    Azért nem válaszolok, mert semmi értelme nincs ennek az állításodnak. Nem PC, persze hogy nem PC, nem ez a kérdés, hanem hogy mik az előnyei annak, hogy ilyen a kialakítása (hogy lehet egér és bill nélkül használni, amikor csak egy képernyőből áll), illetve mik a lehetőségek, ha mégis mondjuk valami olyasmire szeretné használni (otthon, vagy ahol van eszköz hozzá) amihez kell pl. billentyűzet). Én ezt kifejtettem, te meg csak hajtogatod a hülyeségeidet továbbrais értelmes indok nélkül.

    "De legalább ülve meg nem tudsz, mert az egyik kezeddel tartanod kell. A másikkal meg gépelsz? Tudom, van ilyen kis tok is ami egy fokkal kényelmesebb pozícióban tartja, de hogy egy levelet sem lehet megírni rajta rendesen, az is biztos."
    Ugyanez mint az előző, simán meg lehet írni egy levelet rajta, sőt aki nem tudja jól kezelni a rendes billentyűzetet (keresgéli a betüket rajta), annak pláne nem olyan nagy hátrány. Tudod, az emberek többsége nem tud 10 ujjal vakon gépelni, bár kétlem hogy ez is eljutna nálad a megfelelő helyre...

    "Eddig arról volt szó, hogy nem szeretnek cipelni semmit. Ráadásul a tablet funkcionalitását majdnem teljes egészében tudja egy vacak telefon is, ami kisebb."

    no comment megintcska... (jó, az olcsóbb, androidos tabletekre végülis igaz).
  • narumon #160
    Igen de én a srácról beszélek. Vagy usersg hardverről beszélt, mert akkor az azért EPIC Fail.