Berta Sándor

Márciusban érkezik a GeForce GTX 680

A kiszivárgott információk alapján heteken belül bemutatkozhatnak az Nvidia Kepler grafikus chipjére épülő első videokártyák, az új termékekről azonban még nem sokat lehet tudni.

A Fermi grafikus chipre épülő első grafikus chipek csalódást keltettek a túlzottan magas fogyasztásuk miatt. Az Nvidia mérnökei igyekeztek kiküszöbölni ezt a hibát és megalkották az első Kepler grafikus chipet, amely 28 nanométeres gyártási eljárással készül és amelynek kódneve GK104-GPU. A heteken belül érkező GeForce GTX 680-as videokártyák már erre a grafikus magra épülnek, a memóriainterfészük 256 bites lesz és 2 gigabájt GDDR5-ös memória egészíti ki őket. Ezeket az információkat több a CeBIT-en jelen lévő VGA-gyártó is megerősítette.


A cégek képviselői közölték, hogy később elérhetők lesznek a 4 gigabájt GDDR5-ös RAM-mal felszerelt változatok is. A shaderegységek száma ugyanakkor egyelőre tisztázatlan, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy 1536 ilyen egység kerül a GTX 680-ba. Az egyik legfontosabb újdonság az Nvidia GPU-k jelenlegi generációjához képest az úgynevezett Dynamic Clocking (Dynamic Clock Adjustment) lesz, amely hasonlóan működik, mint az Intel Turbo Boost, illetve az AMD Turbo Core megoldása.

Az Nvidia partnerei arra számítanak, hogy a cég csak kevés Kepler GPU-t fog leszállítani és lesznek olyan cégek, amelyek egyáltalán nem kapnak majd ilyen grafikus chipeket. Más vállalatok képviselői bírálták az Nvidiát azért, mert lassan piacra kellene dobniuk a termékeket, de még semmit sem tudnak róluk; sem a teljesítményről, sem a fogyasztásról, de még az árról sem. Az Nvidiának mielőbb lépnie kell, ha nem akar lemaradni a legfőbb riválisa mögött, hiszen az AMD épp a napokban jelentette be a két legújabb középkategóriás videokártyáját, a Radeon HD 7850-et és HD 7870-et.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chris05 #7
    Adsz érte 35-öt és cserélheted 1 év múlva, ha nem 800*600-ban akarsz low-ban játszani, vagy adsz érte 80-120-at és játszol 2 évig ultrán utána very high-on. Egyáltalán nem sznobság (szerintem) a "nagy" vga vásárlása.

    Én a márkás memória vásárlását nem értem. +2-8%-ért kétszer annyit kiadni nálam abszurd. VGA, CPU és háttértárnál általában érdemesebb komolyabbat választani, hosszú távon behozza az árát.
  • who am I 7 #6
    van aki kocsit is 60.000.000 ft-ért vesz.
  • rágógumi #5
    azért jó tudni hogy egyesek telivannak pénzel.. :D sose adtam egy videókártyáért 100ezreket..
  • Mardekár #4
    A konzolok gondoskodnak erről.
  • Chris05 #3
    Szerintem is felesleges. Én a GTX460-ammal is nagyon jól elvagyok. Mostanában (szerencsére) a játékok gépigénye teljesen elviselhető.
  • IMYke2.0.0.0 #2
    Felesleges.
  • hunwhite #1
    LOL:D Lehet váltok? :O