Berta Sándor

Az Nvidia bemutatta a Tegra 3 chipet

A korábbi híreknek megfelelően a nyár végén jelenhetnek meg az Nvidia új mobil platformjára épülő első tábla PC-k, amelyek négymagos processzora a cég állítása szerint ötször gyorsabb a Tegra 2 chipeknél.

A Tegra 3 fő egysége egy négymagos ARM Cortex CPU lesz. Fontos megjegyezni, hogy az új terméket bemutató Nick Stam, az Nvidia marketingigazgatója egyelőre nem volt hajlandó Tegra 3-nak nevezni a Kal-Elt, mondván még nem döntötték el, hogy a platform milyen néven jelenik majd meg a piacon. A négy CPU-magot egy 12 magos GeForce GPU egészíti ki, amely számítási teljesítményét tekintve kétszer, míg a grafikus teljesítmény tekintetében háromszor lesz erősebb elődjénél.


Az első Tegra 3 chipek augusztusra készülnek el, így a platform lépéselőnybe kerülhet a Qualcomm és a Texas Instruments termékeivel szemben. A Kal-El prototípusára épülő Androidos tábla PC premierjére azonban már most sor került Barcelonában, a Mobil Világkongresszuson. Az Nvidia képviselői először egy 2560 x 1440 képpont felbontású videót játszottak le a készüléken. Mivel a tábla PC képernyőjének natív felbontása 1366 x 768 pixel, így a Tegra 3-nak át kell alakítania a megjelenítéshez a felvételt. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor a videót lejátszották egy 30 colos kijelzőn is. Mindez nem jelentett problémát, mivel a Kal-El támogatja 2560 x 1600 képpontos extrém HD felbontást is. Az új chip a feladattal gond nélkül megbirkózott, a lejátszás során nem volt tapasztalható akadás.


A második teszt során a Tegra 3 chipes tábla PC-n a Great Battles Medieval nevű játékot futtatták. Míg egy Tegra 2-re épülő eszközön a program 20 fps-t produkált, addig a Tegra 3 esetében ugyanez a szám 60 fps volt. A Coremark 1.0 tesztprogramban a Kal-El 11 352 pontot ért el és ezzel megelőzte nem csak az 5840 pontot elérő Tegra 2-t, hanem a 10 136 pontig jutó Intel Core2Duo T7200-as, 2 GHz órajelű processzort is.

Az Nvidia mérnökei azonban nem elégednek meg ezzel a teljesítménnyel, hiszen máris nyilvánosságra hozták a fejlesztési ütemtervet, amely szerint a Kal-El utódja, a Wayne kódnevű chip 2012-ben jelenik meg és a Kal-El teljesítményének kétszeresére lesz képes. 2013-ban érkezhet a Logan, 2014-ben pedig a Stark nevű chip, utóbbi a mostani ígéretek szerint a Tegra 2 teljesítményének körülbelül 75-szörösére (!) lesz képes. Az Nvidia illetékesei ugyanakkor azt ígérték, hogy a Kal-El nem fog többet fogyasztani a Tegra 2 platformnál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #28
    És ezek közül, amiket leírtál, melyik nem igaz?
  • asysoft #27
    Csak görbe tükröt tart a tipikus apple fan elé, szerintem kifejezetten szórakoztató. (A gond az, hogy sokszor ugyanez olvasható másoktól, akik komolyan is gondolják...:))
  • sanyicks #26
    nem kell lejáratni, lejáratják azokat maguk :)
    pontosan úgy nyomják mint farxis:
    -amióta fém meg üveg a szifon minden más "szar recsegős műanyag"
    -Mindig jobb az apple, még akkor is ha nem :D
    -Ami nincs appleben az nem kell csak hülyék használják
    -akinek rossz szava van az applere, az biztos csóró és irigykedik.
    Meg lehet nézni az apple fanok hozzászólásait, mindig a fentiek valamelyik típusába tartozik :)
  • Julius Caesar #25
    Szerintem meg csak próbál rávilágítani a fanboyság szánalmasságára. Az hogy az Apple választotta, egy dolog, bármilyen márkát berakhatnál a helyére.

    Szerintem nagy poén, az hogy te nem veszed a lapot...
  • Sir Ny #24
    Szerintem egyáltalán nem hater. Inkább egy önjelölt humorista csak. Nekem tetszik.
  • narumon #23
    farxissal nem kell foglalkozni megrögzött apple hater, azért írja be ezeket a nevetséges dolgokat minden forumra mert paraszt és így próbál lejáratni minden alma tulajt.
  • Globalmaster #22
    Gratulálok farxis...!
  • FoodLFG #21
    Azaz!
    + az ájfónt munkák pityu is ajánlja, ezt meg nem!
  • Szefmester #20
    Remélem (rö)helyesírás ellenőrző lesz benne. ;)
  • EnxTheOne #19
    Valami technika adatot tudnál linkelni az ipad2-röl? Azért mert egy félbe harapot alma van rajta az nem azt jelenti, hogy 3X erösebb lesz a a gép. :D