Berta Sándor

Bemutatta a GeForce GT 430-at az Nvidia

Hivatalosan is bejelentette a Fermi grafikus chipcsalád legkisebb tagját, a GF108-at és az arra épülő GeForce GT 430 videokártyákat az Nvidia. A GT430-asok átlagosan 80 euróért lesznek kaphatók.

Az Nvidia GeForce GT 430 DirectX 11-, OpenGL 4-, OpenCL-, PhysX- és CUDA-kompatibilis, támogatja a DTS-HD Master Audio és a Dolby True HD szabványokat, s mivel úgynevezett "low profile" kártya, így a nagyon kis számítógépházakban is elfér. A GT 430 az integrált videoegységének köszönhetően támogatja a 3D-s és 1080p-s Blu ray filmek lejátszását. A videokártya az Nvidia GF 108 grafikus chipre épül, amely 585 millió tranzisztorból áll és amelyet 40 nanométeres gyártási eljárással a TSMC készít.

A grafikus mag órajele 700 MHz és 2 streaming multiprocesszorában összesen 96 CUDA Core nevű shaderegységet, két úgynevezett tesszelációs, valamint 16 textúrázóegységet tartalmaz. A memóriavezérlő 128 bites, a referenciakártya 1 gigabájt 900 MHz (effektív 1800 MHz) órajelű DDR3-as memóriákat kapott. Később ugyanakkor várható a GDDR5-ös memóriachipekkel szerelt változatok felbukkanása is. A referenciakártya egy Dual-Link-DVI, egy HDMI 1.4a- és egy VGA-porttal rendelkezik. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a GT 430 nem használható SLI üzemmódban, viszont más régebbi videokártyákkal képes együttműködni.


Az Nvidia az új terméket elsősorban a média PC-k tulajdonosainak és a régebbi játékokat futtató felhasználóknak ajánlja. A GF 108-ra épülő GT 430 a Fermi-család eddigi legkisebb és leggyengébb tagja, ugyanakkor meglehetősen keveset fogyaszt, a referenciakártya maximális teljesítményfelvétele 49 Watt. A játékokban az új GT 430 akár másfélszer gyorsabb lehet az előző generációs társainál, ugyanakkor a GDDR5-ös RAM-okat használó GT 240-től már jócskán elmarad.

A gyártók már a kezdetekkor gyakorlatilag szabad kezet kaptak, így az Asus, az MSI, a Zotac vagy éppen a Gainward mind egyedi modellekkel rukkol majd ki. Ezek a termékek jelentős mértékben különbözhetnek majd egymástól nem csak a kinézet, hanem a fogyasztás és a teljesítmény tekintetében is. Az Nvidia tájékoztatása szerint az első GPU-k kiszállítása már néhány héttel ezelőtt megkezdődött. A bejelentéssel egy időben az Nvidia elérhetővé tette a 260.89-es új drivert is, amely már teljes mértékben támogatja a GT 430-at.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #12
    Különben kérdésed erre hasonlít:
    Gyorsabb-e egy új toyota yaris, mint egy 20 éves volkswagen passat?
  • AgentKis #11
    Nem gyorsabb, sőt vannak dolgok amiben akár lassabb is lehet (a "csak" 128 bites memória busz miatt). Viszont sokkal újabb technológia, újabb szabványokat ismer, és úgy 30W-tal kevesebbet fogyaszt.
  • jaspercry #10
    Hát inkább ,hasonló tudásu 1-2Wattal kevesebbet is eszik,ergo lassabb.....
    60dolláros áron még versenyképes is lehetne.....
  • Jakuza001 #9
    Nvidia ismet megmutatta. LOL
    20k-s szegmensbe egy olyan kartya aminel egy 5570 jobb raadasul olcsobban.
    Vajon az elmult ket evben nem tunt fel senkinek az Nvidianal, hogy rossz uton haladnak ?
  • jojo #8
    Gyönyörűen fűti saját kondiját, azt úgy kell , ugyi?
  • Zoliz #7
    Ez egy Trident videokártya? Vagy SIS?
    Gagyis már nagyon ez a Nvidia az energiazabáló termékeivel és rossz képminőségével.
  • Doktor Kotász #6
    Csak azt szeretném tudni, hogy Vesa Local Busos és EISA Busos változatai lesznek-e?
  • jojo #5
    Nekemaz S3-s (Virge 2mb ) jobban teccett, azon nem kellett annyit hűteni, mégis tduta a dógát :D
  • gombabácsi #4
    egy gef7800GS-hez képest hányszor gyorsabb egy ilyen?
  • Freddycom #3
    Nekem az ilyen jellegű tulajdonságok a Nokiát idézik. Van a piacon olcsóbb és jobb mobil, de a Nokia mégis sokkal drágább.