Berta Sándor

A Computexen is bemutatkozott a Tegra 3

A tajvani IT-kiállításon kiderült, hogy még az idén megjelenhetnek az első Tegra 3 chippel szerelt tábla PC-k. Az Nvidia a Computexen kiállított egy prototípust és nyilvánosságra hozott egy videót is.

A gyártó szerint a Kal-El kódnév alatt fejlesztett Tegra 3 végleges változata várhatóan az idei év második felére, a korábbi hírek szerint augusztusra készül el. A chip az ARM Cortex-A9 típusú processzorára épül, amelynek négy CPU-magja egyenként 1,5 GHz órajelen fog működni. A terméket a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) készíti 40 nanométeres gyártási eljárással. Az integrált GeForce GPU 12 grafikus magot tartalmaz és ennek köszönhetően ötször gyorsabb lesz a Tegra 2 GPU-jánál. További előny, hogy az új egység támogatja a 3D Stereo szabványt.

Matt Wuebbling, az Nvidia munkatársa blogbejegyzésében jelentette be, hogy a tajvani kiállítással egy időben megjelentettek egy új Glowball nevű videót is, amely a Tegra 3 grafikus képességeit mutatta be. Ezzel párhuzamosan ismertté vált, hogy a különböző gyártók már a Computexen be fogják jelenteni az első Tegra 3-ra épülő tábla PC-iket. Jelenleg szinte az összes népszerűbb és Android 3.0-t futtató tábla PC Tegra 2 chipet használ.


Az Nvidia egyébként már a következő generációs Tegra chipeket tervezi. Az új generáció első tagja várhatóan jövőre jelenhet meg, a kódneve Wayne és minden bizonnyal az ARM Cortex-A15-re fog épülni. Konkrét részleteket ugyanakkor a vállalat képviselői nem voltak hajlandók elárulni, csupán azt közölték, hogy a Wayne GPU-ja 10-szer gyorsabb lesz a Tegra 2 GPU-jánál. A Wayne-t 2013-ban a Logan, míg 2014-ben a Stark kódnevű Tegra chipek fogják követni, s ezeknek a grafikus teljesítménye még nagyobb lesz. A Stark elvileg a Tegra 2 teljesítményének körülbelül 75-szörösére (!) lesz képes. Az Nvidiának az a terve, hogy minden évben kiad majd egy tábla PC-kbe építhető chipet.


Februárban Nick Stam, az Nvidia marketingigazgatója még nem volt hajlandó Tegra 3-nak nevezni a Kal-Elt, mondván még nem döntötték el, hogy a platform milyen néven jelenik majd meg a piacon. Amennyiben sikerül tartani az augusztusi megjelenést, úgy a platform lépéselőnybe kerülhet a Qualcomm és a Texas Instruments termékeivel szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • lotsopa #2
  Tudtommal van az Intelnek arm architektúra licensze, véleményem szerint jó lenne ha gyártana ilyen processzorokat. Akkora tőkével simán átalakíthatna, vagy felépíthetne egy gyárat ami tudja sorozatban ontani magából az ilyen egységeket nem 40 hanem 22 nm-en, nagy ugrás lenne.
 • item #1
  2011 - Superman
  2012 - Batman
  2013 - Wolverine
  2014 - IronMan