Napi Online

Csődben a Kodak

Csődvédelmet kért a 120 éves amerikai Eastman Kodak Company. A társaságnak magyar érdekeltsége is van: a Kodak Kft. árbevétele drámaian csökkent az elmúlt években - írta a Gazdaság.hu hírügynökség.

A Kodak igazgatótanácsa azt közölte, hogy sikerült 950 millió dollár kölcsönt szerezni a Citigrouptól másfél évre. A társaság megbeszéléseket kezdett a hitelező bankokkal új hitelkeretről, amelyet a csődbejelentés után venne igénybe. A bejelentés szerint a Kodak külföldi leányvállalatait nem érinti a csődvédelem. A társaság magyar leánycége, a Kodak Fényképészeti, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1991-ban alakult, jegyzett tőkéje 800 millió forint - írta a gazdasag.hu. Fő tevékenysége a "vegyes termékkörű nagykereskedelem", a cég beszámolója szerint a tradicionális fotós és digitális fotós termékeket forgalmazó üzletágak 2007-től megszűntek.

A vállalatnak folyamatosan, rohamosan csökkenő árbevétellel kell szembenéznie: 2002-ben még 4,5 milliárdos forgalmat ért el, 2007-ben már nem érte el a 3 milliárdot, 2010-ben csupán 640 milliós árbevétele volt. Legnagyobb veszteségét, 616 millió forintot 2003-ban volt kénytelen elkönyvelni, de két éve is mínuszban zárt.

A Kodak végvonaglásáról elterjedt hírekre még e hónap elején is azzal reagáltak a cégnél, hogy "piaci pletykákat és spekulációkat nem kommentálnak", de ez jelentős változás volt ahhoz képest, hogy szeptemberben még határozottan visszautasították a híreszteléseket, mondván, hogy a cég "kitart kötelezettségei teljesítése mellett, és nincs szándékában csődvédelemért folyamodni". A Kodak az utóbbi időben több mint ezer szabadalom eladásából igyekezett pénzhez jutni, az adásvételi tárgyalások azonban egyelőre nem sikeresek - írja a Financial Times.

A George Eastman - a tekercselt filmszalag feltalálója - által 1892-ben alapított Eastman Kodak Company az elmúlt évszázad nagy részében uralkodott a világ fotófilm piacán, a csúcsponton, 1976-ban a társaságé volt az amerikai piac 90 százaléka. A bajok az 1990-es évek vége óta sokasodnak, mióta a digitális fényképezés kiszorítja a filmet. A Kodaknak utoljára 2007-ben volt profitja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bestpixel #3
    Sajnálom a céget, mert tényleg fontos szerepük volt a fotózás történetében!

    Azért azt érdemes megemlíteni, hogy (mai adatot nem ismerek, de 1-2 évvel ezelőtt biztosan) a Kodak adta el a legtöbb digitális fényképezőgépet a világon! Igaz, ez látszólag nem volt elég a cég fenntartásához.
  • mad mind #2
    Hja kérem, haladni kell a korral.
  • Ferrer #1
    Még az sem segített rajtuk, hogy a Pitbull nevű amcsi repper tavaly beleírta a számába, hogy "picture me with a ko-dak" - most már értelmetlenné válik ez a kifejezés is.