Alex

CES: minikamerával jelentkezett a Kodak

A csőd árnyékában lévő cég azért még próbálkozik, és olyan aprócska videókamerát jelentett be, amely fényképezésre is képes.

A Playfull Dual nevet kapott szerkezet elnevezését az indokolja, hogy mind full HD videófelvételre, mind 12 megapixeles fényképezésre alkalmas. Előbbieket 30 vagy 60 képkocka/másodperc sebességgel, 1080p minőségben tudja rögzíteni és H.264 kódolással tömöríti, de szuperlassított felvételt is tud, 240 képkockát 720p minőségben. Digitális fényképezőgépként is jól szuperál, hiszen BSI szenzor van benne, azaz kevés fény mellett is jó fotókra képes. (Ha akarunk, a beépített Xenon vakuval azért segíthetünk rajta.) Lencséjének fényereje f2.6, 26mm a fotózásnál, 31mm videózásnál.


Elődje, a Zi8 erőssége, a mikrofon/fejhallgató bemenet ezen is megtalálható. A felvételek áttöltésére és az akkumulátor töltésére Micro-USB port szolgál, a HDTV-vel pedig Micro-HDMI-vel köthetjük össze. Az anyagokat SDHC kártyán tárolja. A hátulján lévő 3 collos LCD mellett van az egygombos videófelvétel és a cég megosztás gombja, amivel netre (fotómegosztó oldalakra) küldhetjük kreálmányainkat. Nagy hátránya a zoomlencsék hiánya, csupán 4x-es digitális nagyításra képes. Februártól lesz kapható 200 dolláros ajánlott áron.


A cég helyzete egyébként nagyot javult, hiszen ötven százalékkal drágultak tegnap a Kodak részvényei arra a bejelentésre, hogy a cég átszervezi a vállalat struktúráját, s a jövőben a digitális technológiákra fokuszál. Az átalakítást követően az eddigi zászlóshajó, a filmes üzletág teljesen elveszíti önállóságát. A lépéstől a Kodak a termelékenység növekedését és a költségek csökkenését reméli. A pénzügyi helyzetének javítására égető szüksége is van a társaságnak. A társaság ugyanis a csőd szélén egyensúlyoz, mert az új üzletágak egyelőre veszteségesen működnek, múlt heti lapértesülések szerint már meg is tette a szükséges lépéseket egy esetleges csődvédelembe meneküléshez. Ezt elkerülendő a társaság digitális szabadalmai egy részét értékesíteni szeretné, de emellett igyekszik hitelfelvételre is lehetőséget találni − nem meglepő módon ehhez partnert egyelőre nem lel.


A Kodak mindenesetre vehemensen védeni szabadalmait, egy tegnapi bejelentés szerint a cég az Apple-t és a HTC-t is beperelte, mondván, azok az őáltala kifejlesztett digitális technológiákat bitorolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jaspercry #1
    Ez tetszik,úgy 30ezer Ft magasságig :)