Gyurkity Péter

Nem ismétlődik meg az Intel - Microsoft egyeduralom

Ahogy a hagyományos, x86-alapú fejlesztéseket és az asztali termékeket fokozatosan az új hordozható kütyük helyettesítik a vásárlók képzeletében és a valós eladási mutatókban, egyre jobban kirajzolódik azon gyártók szűk csoportja, amely uralhatja a még mindig kialakulóban lévő piaci szegmenseket. Itt azonban nem kell a régi vonalat fémjelző páros dominanciájától, vagy akár annak más név alatt történő megismétlődésétől tartanunk, mert az új riválisok sokkal szorosabb versenyben vannak egymással, mint ahogy ahhoz hozzászokhattunk. A Google fenntarthatja az Android-dömpinget, az Apple eláraszthatja a világot iPadjával, ez azonban - belátható időn belül - nem eredményez majd monopóliumot.

Az egyre-másra befutó hírek, a szokásos negyedéves és éves összefoglalók, megspékelve a meglepetésnek szánt, ám általában jóval korábban kiszivárgott bejelentésekkel, nem sok időt hagynak nekünk elmélázni a piac általános helyzetén, ezen helyzet fokozatos megváltozásán. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kezdeményezés egyre inkább az új slágertermékek gyártóinál van, ők diktálják a globális iramot, ezt pedig jól példázzák a friss számok, amelyek ismét arra mutatnak rá, hogy míg a PC-k stagnálnak, addig az okostelefonok és a táblák rohamosan törnek előre. A kép azonban nem ennyire fekete-fehér, a hangzatos bemutatókat olykor legalább annyira meglepő lelassulás, vagy éppen blamázs követi, a két új szegmensben pedig korántsem annyira egyértelmű és bebetonozott a rangsor, mint ahogy azt a személyi számítógépeknél az utóbbi 10-15 évben megszokhattuk.


Az öt legnagyobb mobiltelefon gyártó részesedése az idei és a tavalyi harmadik negyedévben

Az IDC jelentésében arról olvashatunk, hogy a harmadik negyedévben a korábban vártnál nagyobb ütemben nőtt a mobiltelefonok forgalma. Világszerte csaknem 400 millió készüléket szállítottak le a különböző gyártók, ezzel pedig majdnem 13 százalékkal javult a mutató az egy évvel korábbihoz képest. Érdekesség, hogy a fejlett piacok, Észak-Amerika és Európa lassult be, míg a fejlődő régiók szolgáltatták az igazi lendületet. A tengerentúlon az iPhone kései bemutatkozása, az öreg kontinensen pedig az euróválság okozta pánik és visszaesés jelentette a legnagyobb problémát, amely itt is alaposan érzékeltette hatását. Az élen nagy meglepetés nem volt, a Nokia továbbra is első, a második az okostelefonoknál különösen erős Samsung, a harmadik az LG, míg a negyedik helyre ezúttal a ZTE futott be, amely a kevesebb iPhone-t eladó, ám még így is erősödő Apple-t szorította maga mögé, az ötödik helyre. A többiek szinte a futottak még kategóriába szorultak, hiszen az első öt tette ki a teljes piac 74 százalékát.

A fejlett országok stagnálása ellenére az okostelefonok vannak továbbra is az érdeklődés középpontjában, itt pedig kiélezett versenynek lehetünk szemtanúi, különösen az Android és az iOS között. Előbbi éppen most vette át a vezetést a letöltött appok számát illetően, ezen a téren pedig az Android immár 44 százalékot birtokol, míg az iOS visszaszorult 31 százalékra. Az egy főre eső letöltéseknél még mindig az Apple szoftvere vezet, mégpedig 2:1 arányban, ez azonban az elemzők szerint nem sokáig lesz így, a Google ugyanis minden téren meghódítja majd az első helyet, "mindössze" arra kell folyamatosan figyelniük, hogy ne lankadjon az iram, riválisaik ugyanis gyorsan kihasználhatnak egy esetleges visszaesést.


A világszerte mobilokra letöltött alkalmazások aránya platform szerint

A táblák piacán az ARM és az Apple fölényét jósolják a legújabb elemzések, azt emelve itt ki, hogy az ARM chipekkel ellátott készülékek száma több mint megduplázódik majd idén. A hardveres oldalon nem is nagyon lesz mitől tartaniuk, az x86-alapú megoldások 5-6 év múlva is alig néhány százalékot tudnak majd kikaparni maguknak ebben a szegmensben, míg a szoftveres oldalon már jóval vegyesebb összetételt láthatunk, hiszen itt az iOS vezető szerepét egyre jobban megkérdőjelezi majd a hasonló táblákon érkező Android, valamint a lassan de biztosan erősödő Windows 8 - ez utóbbi operációs rendszer igazán csak 2013-tól érezteti majd jelenlétét. Idén mintegy 60 millió tábla találhat gazdára, 2017-re azonban ez a szám már meghaladja a 330 milliót, ami szintén jól mutatja, merre kereshetik a gyártók az igazi kitörési pontokat. Az említett két nagy, valamint a magát ide beerőszakoló Microsoft mellett csatlakozik a listához az Amazon is, amely a Kindle Fire révén olcsó és vonzó ajánlattal csábítja a vásárlókat. Figyelmeztető jeleket is látunk azonban, amelyek azt mutatják, hogy nem mind arany ami fénylik.


A DisplaySearch előrejelzése szerint szinte az összes tábla PC ARM processzoros lesz

Ilyen jel a RIM döntése, amelynek értelmében a PlayBook OS 2.0 megjelenését jövő februárra halasztják, ezzel pedig végkép lekésnek majd az ünnepi szezonról, márpedig eddig sem a sikerekről szólt a fáma, hiszen a cég elismerte, hogy eddig 700 ezer PlayBook táblát szállítottak le (ebből nem mindegyik kelt el), vagyis nagyjából annyit, amennyit az Apple hetente kiszór a piacra. A Motorola esetében még nagyobb a blama, hiszen a harmadik negyedévben alig 100 ezer Xoom táblára volt igény a partnerektől, miközben jól emlékszünk arra, milyen nagy várakozás előzte meg annak idején a készülék bemutatkozását. Igen nehéz tehát megkapaszkodni az új szegmensben, ez alól valószínűleg csak az Amazon jelent majd kivételt, már amennyiben bejön a bátor húzás - ezt a példát követi egyébként a Kobo és a Nook (Barnes & Noble) is, ők saját olvasóik után szintén olcsó táblával jelentkeznek majd novemberben.

Az Apple kapcsán egyébként érdekes részlet látott napvilágot (némi cinizmussal azt mondhatjuk, hogy a fél világ Steve Jobs halálából próbál megélni, a másik fele pedig vicceket gyárt ugyanerről). Egy most megjelent életrajzban arról olvashatunk, hogy amikor 2004-ben megindult az eredeti iPad tervezése, majd pedig a cég az Intel processzorokra váltott át, Jobs itt is az új partner fejlesztéseit használta volna fel, ő ugyanis bízott abban, hogy a gyártó képes lesz előállni a megfelelő megoldással. Végül az iPod részleg igazgatója beszélte rá őket az ARM fejlesztésének alkalmazására, amit alaposan megkönnyített, hogy az Apple és az Intel nem tudott megállapodni a munka részleteiről. Valami ilyesmit próbál most meglépni a HP is, amely viszont a Windows 8 mellett voksol, a webOS-t pedig minden jel szerint a kukába dobná. Készülnek saját tábláikkal, a PC-részleget sem adják el, a szervereknél pedig szintén az ARM fejlesztéseire támaszkodnának, amelyekből immár akad olyan 64 bites változat is, amelyet kifejezetten számítási felhők kiszolgálására, adatközpontokba szánnak.


Az előrejelzések szerint még 5 év múlva is domináns szereplő lesz az iPad

Ezek a táblák persze nemcsak az asztali és mobil PC-k piacából foghatják ki a szelet (utóbbi egyébként a mostani várakozások szerint legkorábban 2013-tól indulhat ismét erőteljesebben felfelé, egyre inkább a noteszgépek dominanciájával), hanem a konzolokéból is, ahogy egyre több játék lesz elérhető az új kütyükön. Az Android 4.0 az egér, az USB-s gamepadok, valamint a HDMI támogatásával megteremti ehhez az alapvető feltételeket, ennek eredményeként pedig olyan hordozható megoldások láthatnak napvilágot, amelyeken internetezhetünk, tévézhetünk, mobilhívásokat bonyolíthatunk le (ez amúgy is egyre több táblán lesz elérhető), emellett pedig akár játszhatunk is. Ilyen például az EVO 2, amely egyesíti ezen funkciók jó részét, példát mutatva mindazon gyártóknak, akik érdeklődnek a terület iránt. Szinte biztosra vehetjük, hogy ez szolgáltatja majd a következő lökést a táblák szegmensében, a verseny révén pedig igencsak érdekes készülékek láthatnak napvilágot az elkövetkező időszakban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #3
    Tablet jó dolog, főleg hogy már mennek a steam játékok. Én azon nyomom és elég jól el lehet vele szórakozni Onlive.co.uk.

    A hátránya számomra is hogy még alig tudnak valamit, de ez a cloud-al vagy jobb procikkal, fejlesztésekkel javulhat.

    A lényeg hogy legyen korlátlan internet mobil eszközökre és akkor nincs vele gond. billentyűt, egeret meg hozzá lehet kötni tehát egy laptop nem igazán nyújt többet már. Ha munkára kell laptop, akkor az más azt még szerintem egy ideig nem fogja űberelni. Gondolok itt photoshop, stb progikra, nem world:D De lehet ez is megoldható lessz a cégnél egy szerverrel ami cloud-ként futtatja a megfelelő progikat.

    Cloud elég jó csak jó internet a lényege.

    játszottam mostanában elég sokmindennel rajta, szerintem pár év és nagyon jó lessz.
  • Voltan #2
    Most igen. De minden újítás így kezdődik. Minek nekünk a robbanómotor, mikor a gőz olyan jó. Minek nekünk a gőz, mikor a vitorla és a ló olyan jó.
    Vagy akár, minek ez az MP3 hülyeség, amikor ott van a jó kis Discmanem. Á, ez a DVD dolog soha nem fog elterjedni, túl drága, és minden megvan VHS-en.

    Folytathatnám.

    Várd csak ki a végét.
    Jelzem, nekem sincs tabletem, nem is tervezem. Asztali jó kis masszív gépem van. De a fentiek attól még igazak. Százszor megtörtént, nem látom okát, hogy most másképp menne.
  • Ravkin #1
    Gyenge hatásvadász cikk, kenyérsütésben mi is jobb vagyunk mint az intel meg a microsoft. A viccet félretéve, ezek a tablet mobileszközök inkább csak a luxus kényelmi kategóriába tartoznak. Ha valaki komolyabb gépet akar azért vesz egy laptopot, netán asztali gépet, a két dolgot nem elegáns összemosni egymással.