HENT hírlevél

Hanyatlik a hamismobilpiac Shenzhenben

Kína Shenzhen régiója évek óta a hamisított mobiltelefonok értékesítéséről hírhedt. A Want China Times cikke szerint azonban hanyatlóban van a hamisítványpiac.

Shenzhen város Huaqiangbe névre hallgató körzete évek óta, mint a hamisított mobiltelefonok végtelen tárháza szerepel a köztudatban. A helyi hamisítók mindent utángyártanak, amit valaha a mobilgyártók piacra dobtak, sőt néha egészen új fejlesztésekkel hozzák forgalomba illegális imitációikat, így nem csoda, ha mind a helyiek, mind a turisták körében közismert hamisítvány lelőhellyé vált.

A Want China Times azonban arról ír, hogy hanyatlani kezdett a shenzheni piac. A cikk szerint a helyi üzletek, és piaci pultok fele üresen áll. Forrásuk szerint korábban havi 100 ezer darab hamis készüléket értékesítettek a kereskedők, ma "örülnek", ha tízezer darabnak van vevője. Becslések szerint korábban évi 150 millió hamisítványt adtak el Shenzhenben, ami évi 100 milliárd jüan forgalmat generált a hamisítóknak.

A beszámoló szerint számos oka lehet a hanyatlásnak. A technológia elérhetőségének köszönhetően túlkínálat keletkezett a hamisítványokat értékesítő kereskedőkből, emiatt sokan máshova tették át a székhelyüket, ráadásul időközben az online vásárlás népszerűségének növekedésével egyre kisebb lett az igény a fizikai értékesítő helyek iránt. A bevételkiesést a tulajdonosok a bérleti díjak emelésével kompenzálnák. A cikk ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy sok, korábban illegálisan tevékenykedő kereskedő tért át az elmúlt időszakban a törvényes útra, és alapított legálisan működő, eredeti cikkeket értékesítő üzletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #2
    Aki ilyen hamisítványokat vásárol az a köztörvényes bűnözőket támogatja, sőt társtettes a bűnözésben!
  • mrlujoak #1
    Ha jól belegondolunk, egyre olcsóbban lehet már kapni, nem tipikus koppintott okostelefont, ráadásul az android alsókategóriás térnyerése is döntő lehet.
    Egyébként meglepett a hír... Olyan, mint ha itthon hirtelen fél jocóvárosi piac zárna be... :)