MTI

Kínaiak építhetik ki Kenyában a 3G hálózatot

Kenya fővárosában bejelentették, hogy a francia érdekeltségű Telkom Kenya Kína távközlési berendezéseket gyártó nagyvállalatát, a ZTE Corporationt választotta partneréül 3G-s hálózatának kiépítéséhez.

A több mint 46 millió dolláros üzletet a kínai miniszterelnök-helyettes kenyai látogatása alkalmával hozták nyilvánosságra. (1 dollár = 84,45 kenyai shilling) A mintegy 4 milliárd shillinget a Telkom Kenya az országot lefedő mobil internetes hálózat infrastruktúrájának fejlesztésére kívánja fordítani, a cél a gyors letöltés és mobil internetkapcsolat megteremtése, s ezzel a zenék és videók elérhetővé tétele, valamint a mobil videokonferenciák és a video telefonálás szolgáltatásának biztosítása. A ZTE hálózata 21 megabájt másodpercenkénti sebességű letöltést tesz majd lehetővé.

A ZTE 1500 3G bázisállomást fog megépíteni a kelet-afrikai országban; a Telkom Kenya arra számít, hogy már 2011 végére megduplázódik aktív előfizetőinek száma a jelenleg 2,3 millió főről. A Telkom Kenyának versenytársai vannak a piacon, így például Kelet-Afrika legnagyobb mobilszolgáltatója, a Safaricom, az indiai érdekeltségű Airtel Kenya és az Essar csoporthoz tartozó Essar Telecom Kenya is. Közülük egyedül a Safaricom nyújt 3G szolgáltatást 2009 óta 7,2 megabájt másodpercenkénti sebességgel.

Az Orange néven futó Telkom Kenya, amelyben a France Telecomnak 51 százalékos részesedése van, 10 millió dollárt fizetett tavaly novemberben a 3G-s szolgáltatás jogáért az engedélyező hatóságnak, s most arra számít, hogy május végére feláll a hálózat és júniusban már üzemben is lesz. Az engedélynek korábban 25 millió dollár volt a tarifája. A ZTE, amely bevételeinek felét Kínán kívüli üzletekből szerzi, kötelezettséget vállalt arra, hogy a hálózat működtetéséhez, a felügyelethez és karbantartáshoz szükséges ismereteket átadja az Orange-nak.

A több tízmillió dolláros üzlet újabb állomása a kínai és a nyugati távközlési cégek közötti - Kenya "mega infrastrukturális" üzleteiért folytatott - vetélkedésnek. Az élen végzők között újabban jellemzően ott vannak a kínai vállalatok, köztük a Huawei is, háttérbe szorítva például olyan cégeket, mint az Ericsson, az Alcatel-Lucent és a Nokia, amelyek korábban a piac meghatározói voltak. A Huawei például három éves stratégiai partnerségi megállapodás keretében 12 milliárd shillinges megállapodást kötött tavaly a Safaricommal, annak negyedik generációs hálózatának kifejlesztésére. Az IBM és a Nokia Siemens mindössze az Airteltől kapott egy 250 millió shillinges megbízást 3G-s hálózatának építéséhez.

A ZTE eddig több mint 110 szolgáltatónak épített hálózatot Ázsia, Európa, Amerika és Afrika 80 országában. A cég olyan rendszereket épít, amelyek lehetővé teszik a zökkenőmentes és költségkímélő átállást a 2G-ről a 3G-re, illetve a 4G-re. Ugyancsak kenyai keltezésű hír, hogy az országban tartózkodik hivatalos látogatáson Vang Csi-san (Wang Qishan) kínai miniszterelnök-helyettes, akit pénteken Nairobiban fogadott Mwai Kibaki kenyai elnök.

A kenyai KBC-nek (Kenya Broadcasting Corporation) a találkozóról kiadott jelentése beszámol arról, hogy Kibaki méltatta Kínát, amiért Peking támogatja Nairobi törekvését arra, hogy a 2007. évi választásokhoz kapcsolódó erőszak vádlottjait ne állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé, hanem majd a hiteles hazai bíróság előtt feleljenek tetteikért. A KBC szerint az elnök és vendége jelenlétében tíz gazdasági, pénzügyi területeket érintő szerződés aláírására került sor, amelyek mások mellett érintik az egészségügyet, az infrastruktúrát is. Vang Csi-san társaságában ott volt a kínai Eximbank elnöke is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!