MTI

Hhivatalosan is kínai pultokon az iPhone 4

Kígyózó sorokban hatalmas tömeg várta a világ legnagyobb internetes és mobiltelefon piacán szombaton a legújabb iPhone értékesítésének megkezdését; az Apple két új szaküzletet is nyitott Kínában: egyet Pekingben, egyet Sanghajban.

A kínai sajtóban riportok jelentek meg a sorban állókról, a boltok előtt - vagy azok előterében - alvókról, akik 24, vagy éppenséggel 60 órát vártak arra, hogy nyitáskor az elsők legyenek. A pekingi első Apple szaküzletnél békés tömeg várta, hogy bentről folyamatosan távozzanak a mobiltulajdonosok. Egy ember egyszerre csak két darabot vásárolhatott. A márkaboltokban kapható immár nem csak 3G-s, hanem wifi-kapcsolattal is rendelkező készülékek közül a 16 gigabájtosért 4999 jüant, vagyis 153 ezer forintot kell fizetni, míg a 32 gigabájtos változatért 5999 jüant kérnek, ami körülbelül 183 ezer forintnak felel meg.

A China Unicom, Kína második legnagyobb mobilszolgáltatója, az Apple partnere közel 50 ezer darab előrendelést vett fel az iPhone 4-ből szeptember 17-én, a lehetőség első napján. A legolcsóbb, 16 gigabájtos modell náluk 3899 jüanért (mintegy 120 ezer forintért) kapható kétéves hűségnyilatkozattal, 96 jüanos (3000 forintos) havi előfizetéssel. Az Apple korábbi iPhone modelljét csak több mint kétéves késéssel - tavaly októberben - kezdte meg hivatalosan értékesíteni Kínában. Táblagépével a múlt héten jelent meg a kínai Apple szaküzletekben és a viszonteladóknál. Az iPhone 4-et júniusban dobták piacra Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Japánban és az Egyesült Államokban.

Kínában a hivatalos megjelenésektől függetlenül az elektronikai újdonságok - így az Apple-termékek is - a világ más pontján zajló debütálás pillanatában beszerezhetők. A feketepiacon eddig is volt wifi-s iPhone és az iPhone 4 is kapható volt már. A China Daily című napilap szerint attól kezdve, hogy az Apple hivatalosan is bejelentette árait, több mint a felével estek vissza a feketepiaci árak. Kínában szombaton jelentették be, hogy augusztus végén az országban összesen 1 milliárd 130 ezer telefonhasználó volt. Közülük 805 millió fölött van a mobilosok száma. Június végi adat szerint Kínában több mint 420 millióan interneteznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!