MTI

800 millió mobilos, 25 millió 3G-használó Kínában

Kínában 800 millió mobiltelefon-tulajdonos volt június végén, míg a 3G előfizetők száma elérte a 25,2 milliót - derült ki a szaktárca (MIIT) keddi pekingi tájékoztatójából.

Kínában az idei első félév végén összesen 1,1 milliárd telefonhasználót tartottak nyilván, köztük 300 millió vezetékestelefon-tulajdonost. A 3G szolgáltatás előfizetőinek számát a szakemberek a vártnál alacsonyabbnak tartják, aminek oka - véleményük szerint - a 3G-s modellek szűkös választéka, esetenként borsos ára, valamint a hálózati lefedettség hiányosságai. A korábbi becslések 2010 végére 60 millió 3G használóval számoltak.

A három nagy szolgáltató, a China Mobile, a China Unicom és a China Telecom nemrégiben bejelentette, hogy olcsóbb 3G-s modellekkel kívánnak megjelenni a piacon, hogy vonzóvá tegyék a szolgáltatást azok számára, akik még nem csatlakoztak a 3G-sek táborába. A készülékek ára várhatóan nem éri majd el az ezer jüant, vagyis a körülbelül 33 ezer forintot.

A 3G-hez kapcsolódó beruházások tervezett összegét az idén 120 milliárd jüanra teszik (17,6 milliárd dollár), ami 25 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben. Ugyanakkor az ipari és információ-technológiai minisztérium szerint Kína nem adja fel azt a tervét, hogy 2009 és 2011 között 400 milliárd jüant (59 milliárd dollárt) fektet a terület fejlesztésébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!