Berta Sándor

Saját Linux-disztribúciót fejlesztett ki az amerikai védelmi minisztérium

Az új operációs rendszert a Pentagon és az Egyesült Államok Légierejének Kutatólaboratóriumának munkatársai közösen készítették el, s most hivatalosan is bemutatták.

A program a fejlesztőktől a Lightweight Portable Security (LPS) nevet kapta. Amint az a Security szóból is látható, a fejlesztés során a fő cél elsősorban az volt, hogy egy minél biztonságosabb disztribúciót hozzanak létre. Az Information Weekben megjelent cikk szerint az LPS az amerikai fegyveres erők belső hálózatainak elérésére készült, főleg olyan esetekre, ha az egyébként használt számítógép nem elég biztonságos. A szaktárca indoklása szerint az LPS egy védtelennek számító otthoni számítógépből is biztonságos hálózati klienst varázsol.

A Lightweight Portable Security létrehozásakor a fejlesztők arra is figyeltek, hogy a katonák és a polgári alkalmazottak egy könnyen kezelhető operációs rendszert kapjanak, amely akár CD-ről vagy USB-kulcsokra másolva is elindítható és használható. Az LPS bármely PC-n vagy Macintoshon futtatható, az egyetlen feltétel, hogy az adott számítógépben Intel processzor dolgozzon. A disztribúció használatával nem lehet nyomon követni a katonák és polgári alkalmazottak tevékenységét, mivel a rendszer nem tárol adatokat. Ezenkívül a Lightweight Portable Security hatékony védelmet nyújt a káros webes kódokkal szemben is. Ennek részleteire azonban az amerikai védelmi minisztérium nem tért ki.

A szaktárca létrehozott egy oldalt, ahonnan bárki szabadon letöltheti az LPS-t,. A tervek szerint a disztribúcióhoz negyedévente egy alkalommal adnak majd ki biztonsági és egyéb frissítéseket. A szoftvert elsősorban a fegyveres erők azon tagjainak ajánlják, akik otthonról dolgoznak. A fejlesztések során figyelembe vették az Apple iOS, az Android és a Research in Motion QNX operációs rendszerének erősségeit és hiányosságait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nagylzs #22
    > A tanúsítványhiba még nem jelenti azt, hogy a mögötte lévő tartalom ne lenne biztonságos.

    Ja persze azt tényleg nem jelenti. Konkrétan azt jelenti hogy nem lehet biztosan tudni, ki van a másik oldalon. Ami meg egyenes út a vírusok és férgek letöltésénék irányában.

    Egyébként is, minden OS része egy "jól ismert" kulcs csomag ami tartalmazza a legfelsőbb hitelesítésszolgáltatók azonosításához szükséges adatokat. Tehát vagy az van hogy az amerikai védelmi minisztérium honlapja lejárt vagy érvénytelen tanúsítványt használ, vagy pedig ez az OS nem ismeri a hitelesítés szolgáltatók kulcsait. Akármelyik is az igaz, mindenképp az a végkövetkeztetés, hogy ez az OS "alap telepítés" esetében nem lehet biztonságos. Ez van.
  • DontKillMe #21
    Ez marhaság. Pl a suse kapásból megfelel ennek a szabványnak. De mivel nem is tudod, miről beszélsz, mert nem ismered a követelményeket, a szabványt, ezért elnézem, hogy a semmi nélkül kritizálsz.
  • sanyicks #20
    szaar mert nem megy rajta a krályszisz aesdéaesdé4444négynégynégy!!! :D
  • Rotyoka #19
    Kérlek szépen csakis Linux alapokon lehet biztonsági szoftvert csinálni de ne is zavarjon :D
  • lpmaskmancick #18
    Csak Intel procival fut? Akkor ki se tudom próbálni...
  • csirkenátha #17
    lehet... figyelnek mindenkit :D
  • gkalcso #16
    Teszteléskor elkezdik a beépülést a figyelemmel követők rendszerébe ...
  • csirkenátha #15
    a CERN is linuxozik ám rendesen
    http://linuxsoft.cern.ch

    biztos mert szar NEEEMM????
  • gkalcso #14
    Privát kulcspár akár katonánkként, akár feladatonként. Nem egy távoli gép fogja igazolni, hogy megbízható a másik oldal.
  • 5241451 #13
    "Linux alapokon nem lehet katonai biztonsági szintű rendszert kiépíteni"
    Miért nem?