Berta Sándor

A sajtószabadság ellenségei

A sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet nyilvánosságra hozta a sajtószabadság ellenségeinek a listáját, amely összesen 38 nevet tartalmaz.

A listán állam- és kormányfők, királyok, félkatonai és szélsőséges szervezetek, valamint bűnözői csoportok egyaránt szerepelnek. Ami közös bennük az az, hogy mindannyian visszaélnek a hatalmukkal azért, hogy cenzúrázzák az őket bíráló sajtóorgánumokat, újságírókat raboltassanak el, kínoztassanak meg és ölessenek meg.

A sajtószabadság egyik legrégebbi ellenségének számító Zín el-Ábidín ben Ali lekerült a listáról, mivel januárban elűzték a hatalomból. A helyzet azonban ezzel nem javult, hiszen más arab államokban továbbra is rossz, sőt még rosszabbá vált a helyzet. A sajtószabadság 38 ellensége közül tíz található a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Közülük új szereplő Hamad bin Isa al-Chalifa, Bahrein uralkodója.

"A szíriai, a jemeni vagy éppen a bahreini tüntetések erőszakos leverése a sajtó képviselői elleni erőszakos fellépéssel és a komoly cenzúrával párosult. Ezek a zsarnoki uralkodók minden fajta liberalizációt elutasítanak és szinte rettegnek a demokráciát kísérő szabad véleménynyilvánítástól" - közölte Michael Rediske, az RSF szóvivője.

Szíria, Jemen és Bahrein vezetői túlkapásokkal, hozzáférés-blokkolásokkal, honlapok bezáratásával próbálják meg fenntartani a hatalmukat. Minden eszközzel elnyomják a bírálók hangját. Akár a külföldi újságírókat is letartóztatják vagy kiutasítják az országukból, másokat pedig eleve be sem engednek az államba. Szaúd-Arábiában Abdullah Al-Saud király kínosan ügyel arra, hogy az arab forradalom szikrája nehogy az ő országára is átugorjon. Gyakorlatilag cenzúra van érvényben, a tüntetésekről nem lehet tudósítani.

A cenzúra sajnos Európában sem ritka, a kontinens kilenc országában van jelen. Ezek mindegyike egykori szovjet tagköztársaság, közülük is kiemelkedik Fehéroroszország és Oroszország, de a lista említi Üzbegisztánt, Türkmenisztánt és Kazahsztánt is. Emellett szintén szerepelnek rajta a Fülöp-szigetek félkatonai szervezetei, a tálibok, az olasz maffia és a mexikói drogkartellek. A kolumbiai FARC ugyanakkor lekerült a listáról, mert az elmúlt három évben nem hajtott végre akciókat a sajtó munkatársai ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harcu #8
    Nos, szerintem meg éppen egyetlen jobboldali párt van itthon, és az az MSZP - azért a Balabbik "alanyi jogon munkanélküli segély" javaslata igen durva volt -, de ez már nem sokat oszt v. szoroz, mert gyakorlatilag a komplett parlament átment kommunistába. Jó példa erre a sarjadozó Orbán Mátyás birodalma.
  • bigjoe #7
    Erre van ötletem. Deportálni kell a romákat messzire, esetleg tizedelni (9 golyót kap 1 nem)...
    Biztos lehetsz benne a befizetett adód kb fele előbb utóbb egy roma családhoz kerül..
  • Sir Ny #6
    Adná az ég, hogy baloldali romapolitikát folytassanak! Elkülönített cigány iskolákkal, és speciálisan cigányok nevelésére szakosított tanárokkal. Ez így nem állapot, hogy se a cigányok, se a fehérebb gyerekek nem tudnak tanulni, a tanár meg nem tehet semmit/nem tud tenni semmit. Olyan szélsőlib a romapolitika, hogy az már arcpirító, de sajnos ez van.
  • nlght #5
    Tényleg érdekes és egyben szomorú, hogy a baloldali sajtó 95%-osan monopolhelyzetben van. Ugyanis a fidesz is baloldali párt, a rendszerváltás óta folyamatosan balra húzódik, ha olvasunk híreket látható, hogy a Kuncze által kezdett romapolitikát folytatják és Bokros ötleteiből szemezgetnek (lásd a készülő új közoktatási törvényt). Szóval az egyetlen jobboldali párt a Jobbik, míg az összes többi baloldali, még akkor is ha Orbán még mindig fél kimondani és jobbosnak hazudja magát.
    Ennek tetejében minden eszközzel próbálják elhallgattatni a kuruc.info-t. Csak azt nem értem, hogy miért nincs Orbán a listán.
  • Amergin #4
    Egyébként "szabad világ világítótornya" a képmutató és szemforgató egybesült állatok mikor fog szankciókat bevezetni Szaud-Arábiával szemben, mivel az cenzúráz és lábbal tiporja az emberi jogokat?
    Majd bolond lenne magára haragítani a szaudi diktátort (egyesek uralkodónak is hívják), mert az olaj az jól jön, meg a "stabilitás" az persze mindenek előtt...
    Újabb szép példa a kettős mércére.
    Ahogy a háborús bűnös Donald Rumsfeld mondta Szaddamról anno:
    "Szaddam gazember. De a MI gazemberünk"
  • Amergin #3
    Kuruc.info
    Ennyit mondok ha a hazai "sajtószabadság" kerülne szóba véletlenül...
  • Calisius #2
    Már elnézést, de Kazahsztán, Üzbegisztán meg Türkmenisztán mióta tartozik Európához? Én még úgy tanultam ezek ázsiai országok. Ejnye, de sokat változott a világ, pedig csak 25 éves vagyok. :)
  • Gerhard #1
    Bagoly mondja verébnek... Mi a helyzet az annyira magasztalt nyugati világgal? Ott is lehetne szép történeteket mesélni...