Gyurkity Péter

A vállalatok fele használ nyílt forráskódú szoftvert

Néhány évvel ezelőtt az akkor elvégzett felmérésekben még 10 százalék körül határozták meg azon vállalatok arányát, amelyek napi rendszerességgel alkalmaztak nyílt forráskódú szoftvert, tavaly azonban már 50 százalék körül húzódott meg a határvonal. A trend iránya tehát egyértelmű, bár az még nem teljesen világos, hogy a résztvevők pontosan hogyan is képzelik el a jövőt, és miként alakítják majd ki saját belső szabályzatukat, amely sok esetben még mindig hiányzik. Az azonban nyilvánvaló, hogy immár nem kizárólag takarékossági szempontok játszanak főszerepet az átállásban, a funkcionalitás és az egyénire szabhatóság legalább ilyen fontos.

A Gartner a napokban közölte a tárgyban elvégzett legújabb kutatásának eredményét, amely meglepőnek nem igazán nevezhető, mégis mindenképpen érdekes lehet mind az üzleti szféra képviselői, mind pedig az egyszerű felhasználók számára. A korábbi adatokat jócskán felülmúlva, 50 százalékos arányra derült fény a megkérdezett vállalatoknál, vagyis minden második cég használ naponta nyílt forráskódú fejlesztést, támaszkodik annak szolgáltatásaira, funkcióra. A 11 országban megkérdezett összesen 574 vállalat ezzel fontos fejleményre hívta fel a figyelmet: a nyílt szoftverek jelentősége minden korábbit meghalad, ezzel pedig az igazán nagyoknak is számolniuk kell.

Már említettük, hogy 5 évvel ezelőtt 10 százalék körüli arányt mértek hasonló felmérésben a Gartner szakértői, 3 évvel ezelőtt viszont már 30 százalékban határozták meg a nyílt szoftvereket használó cégek körét. Érdekes, hogy a most lefolytatott kutatáshoz tavaly nyáron gyűjtötték az adatokat, vagyis nem túlságosan friss számokról van szó, bár az is kétségtelen, hogy a vállalatok nem cserélik, illetve módosítják túl gyakran az általuk használt platformokat, így idejétmúlt, mára elavult kutatásról sem beszélhetünk.

A piackutató cég elemzői leszögezték, hogy a legtöbb válaszadó kiemelt, úgynevezett mission-critical, illetve kevésbé szem előtt lévő projektekben egyaránt alkalmaz nyílt szoftvereket, ezzel egy időben pedig egyre többen vértezik fel magukat a különböző platformok használatához, illetve módosításához szükséges tudással, Ez utóbbi itt különösen fontos szerepet kap, hiszen a nyílt forráskód mellett immár nem kizárólag a költségmegtakarítás szól (itt azért emlékezzünk arra, hogy a nyílt jelleg nem feltétlenül jelent ingyenességet), hanem az is, hogy ezen programokat jóval könnyebben, kedvezőbb feltételek mellett módosíthatjuk, hogy a lehető legjobban illeszkedjenek az adott cég profiljába, a meglévő szoftverek és technológiai platformok közé.

Ez persze fontos figyelmeztetés a kereskedelmi szoftverek értékesítésére, forgalmazására, sőt azok kiszolgálására és fejlesztésére szakosodott nagyoknak is, hiszen ők sem hagyhatják figyelmen kívül az open source terjedését. Jó példa erre a Microsoft, amely saját Office és SharePoint platformjait igyekszik népszerűsíteni, illetve rábírni az érdeklődő cégeket a meglévő példányok lecserélésére, frissítésére. A szoftvercég Business divíziója az üzleti év második negyedében csaknem egynegyedével növelte bevételeit, amely elsősorban az Office 2010 kedvező fogadtatásának eredménye, itt azonban legalább ilyen fontos tényező, hogy a legtöbb vállalat minden bizonnyal nem fogja 2-3 évente beszerezni a legújabb verziót. Többre van tehát szükség ahhoz, hogy megőrizzék előnyüket, nem véletlen, hogy bemutatták az ingyenes Office Web Apps platformot, amelynek többek között az is feladata, hogy megtartsa, sőt szélesítse a felhasználók körét.

A Gartner felmérésében további érdekes adat, hogy a megkérdezettek alig 22 százaléka alkalmazza a nyílt szoftvereket (OSS) minden részlegnél, míg 46 százalékuk egyes jól meghatározott projektekben és munkacsoportoknál veszi igénybe azokat, ők tehát egyelőre a vegyes felállásra szavaznak. További 21 százalék aktívan mérlegeli a nyílt programok rendszeres alkalmazásának lehetőségeit és potenciális előnyeit, ők azonban még nem állnak készen a váltásra. A vezető szempontok ezen a téren a megfelelő, rugalmas adatkezelés és integráció, a jól kigondolt felépítés, valamint az üzembe helyezést követő felügyelet és karbantartás, illetve igény szerinti testreszabás. Nem feledkeznek meg azonban a virtualizációról, az adatközpontok modernizációról, valamint a biztonságról sem, ahol az OSS szintén egyre jobb pozíciót foglal el az utóbbi években.

A korábbi adatokkal, valamint a trend alakulásával kapcsolatban megjegyzik, hogy bár a kereskedelmi szoftverek alkalmazása nagyjából az OSS növekedésével arányosan csökkent, eközben azonban szintén egyre nagyobb szerephez jutottak a belső fejlesztésű platformok, amelyek nyilván szintén erősen támaszkodnak a meglévő nyílt forráskódú szoftverekre. Ez, vagyis a saját platformok kialakításának viszonylagos könnyebbsége és gyorsasága szintén a nyílt jelleg forszírozása mellett szól, az érdekelt vállalatok pedig egyre több esetben támaszkodnak saját fejlesztésű programokra, jóllehet ezek legtöbbször a meglévő kereskedelmi jellegű platformok kiegészítéseként jönnek szóba, mintsem teljes mértékű utóddokként.

Ami a jövőt illeti, a Gartner azt jósolja, hogy egyre több cég bukkan majd fel, amelyek a kereskedelmi platformok támogatására és kiszolgálására fókuszálnak (igyekezvén minél nagyobb profitra szert tenni ebből), ezzel egy időben azonban folytatódni fog a nyílt alternatívák jelentőségének növekedése. A különböző IT-cégek közül egyre többen veszik majd igénybe a szintén növekvő számú fejlesztői eszközöket, hogy kialakítsák a számukra ideális csomagokat, összhangban azzal a megállapítással, hogy a takarékosság immár csak egy tényező a sok közül. Az integráció és automatizálás fokozása kellőképpen versenyképessé teszi a nyílt forráskódú platformokat, így érdekes küzdelemnek lehetünk szemtanúi az elkövetkező években a kereskedelmi és nyílt szféra szereplői között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Chronos2111 #12
    Helyes. Szerintem bőven van helye minden cégnél a nyílt forráskódnak és alapvetően fontos hogy az alapokat nyílt szoftverek adják meg. Ha valami extra kell -> zárt, fizetős. Ami zavar hogy az operációs rendszereknél még mindig a zárt forráskód vezet, jó lenne ha nyíltak lennének a rendszerek és az extra szoftvert kellene megvenni rá pénzért. Így lenne kerek a világ.
  • sanyicks #11
    igen, és nehéz lenne zárttá tenni, tekintve hogy bárkinek meg lehet a forráskódja most is...
  • Ferrer #10
    A Firefox az még nyílt?
  • Sir Quno Jedi #9
    Naná, nekem is van androidos és winmobilos telóm is.
  • sanyicks #8
    Hát terjed is, nézd meg az android mutatóit :)
  • Sir Quno Jedi #7
    No, ahol bárkinek egyetlen free app van az androidos (sőt ugye elég az magában, hogy android) telóján a cégben, ott akkor már támogatják is a free szoftvereket! Nem semmi, mert így tényleg robbanásszerűen fog terjedni!
  • gkalcso #6
    Eljön az ideje, hogy a munkájáért több pénzt kap(hat) egy rendszerkarbantartó, mert kevesebbet költ(tet) szoftverre. A fehér ház, London Stock Exchange, kanadai TMX, Johannesburg Stock Exchange (JSE) már sejt valamit.

    Itt van még a Ledger nyílt forráskódú, számlázó, készletező, könyvelő ügyviteli rendszer is.

    Jogos, hogy az 50% használ az nem azt jelenti, hogy csak olyan van.
  • Kheller #5
    Ott a pont. Nem tudom másnak is jön-e cégnél minden évben a KSH-tól az az IT statisztika. (most kell majd márciusig visszaküldeni)
    És pontosan igy teszik fel a kérdést, hogy ha akár egyetlen böngészőt, vagy akár microsoft-tól származó nyilt forráskódú utility-t is használ a cég, onnantól az egész cég bekerül a nyilt forráskódot "támogató" cégek közé. Igy nézve nagyon durva, ha még ilyen ferditő statisztika szerint sem ment 50% fölé. Igy minden évben a mi cégünk is gyarapitja azt az 50%-ot, holott pl linux desktop gépen nincs, szerveren pedig egyetlen darabon árvul virtuális gépként már sokéve. De a statiszikából kihozzák, hogy megállithatatlanul terjed a nyilt forrás a vállalatoknál...

    Olyan ez mint anno sulinet idején a linuxal árult gépek, mindenki azt vitte, mert az volt a legolcsóbb és még aznap formázták és ment rá a warez win. Szerencsétlen novell magyarországos ember meg hirdette, hogy micsoda elképzelhetetlen ütemben terjed a linux és nem értette miért röhög rajta mindenki...
  • Sir Quno Jedi #4
    Egy bazi nagy humbug ez így. Ha egy picsányi kis nyílt forráskódú valami utility-t használnak, máris bekerülnek az 50%-ba. Úgy mégis, egy nagy cégnél hogy ne lenne már nyílt forráskodú AKÁRMI?! Nálunk is van rengeteg, de attól még mocskos sok pénz megy el fizetős szoftokra és licenszekre.

    Az ilyen hülye statisztika csak arra jó, hogy megtévessze a laikusokat és a laikus felsőkat IT döntéshozókat, akik hivatkozhatnak arra, hogy nadehát 50%-a a cégeknek nyílt szoftvert használ!!! Ojvé... Bullshit!
  • sanyicks #3
    Pont azt jelenti hogy 50% használ nyílt forráskódú szoftvert :)
    webszervert, tartalomkezelő szervert, javat, openofficet, linuxot, stb