St

Mandrake Linux 71 béta

A nemrég megjelent 7.0 után a MandrakeSoft már útjára is bocsátotta 7.1-es verziószámot viselő új Linuxát. Sok újság a Mandrake Linuxot a kezdők Linuxaként emlegeti, de közelebbről megnézve ez messze nem igaz. A Mandrake Linux jó példája annak, hogy nem attól lesz egy disztribúció profi, ha csak profik képesek beállítani.

A Mandrake Linux 7.1-es megjelenését fokozott érdeklődés kíséri, mivel ez lesz az első disztribúció, amely már a legújabb, stabil XFree86 4.0 grafikus felülettel érkezik. Az XFree86 4.0 nagy előrelépés lesz a Linux grafikus felületének evolúciójában, mert segítségével sok minden lehetővé válik, amit eddig csak a Windows felhasználók élvezhettek.

A Mandrake első két CD lemeze ingyenes. A telepítéshez és a rendszer beállításhoz az első 650 MByte hosszú ISO tökéletesen elégendő, a második csak extra dolgokat tartalmaz, amelyekre legtöbb esetben nincs is szükség.

A rendszer jellemzői:

Telepítés:
Szó mi szó létezik kényelmesebb telepítőfelület is (Caldera OpenLinux), de általánosságban elmondható, hogy a Mandrake telepítője nagyon kényelmes és egyszerűen használható. Sajnos ez az egyik hibája is, mert a nagyfokú automatizáltság miatt sok olyan dolog is feltelpülhet, amelyek biztonsági kérdéseket vethetnek fel.

Az asztalkezelő:
A Mandrake Linux 7.1-be a Sawfish került be, amely korábbról Sawmill-ként volt ismert, azonban bizonyos szerzői jogi problémák miatt Sawfish-re kellett átkeresztelni. A Sawmill korántsem annyira látványos, mint az Enlightenment, amelyet pl. a RedHat-tal szállítanak, de nem is annyira erőforrás-igényes.

Új konfigurációs felület:
A szoftverrel szállított DrakConf egy integrált adminisztrációs felület, amellyel kényelmesen beállíthatunk mindent amire csak szükség lehet. A rendszer eléggé kiterjedt amelynek legfontosabb részei a csomagok telepítéséhez és eltávolításához használható RPMDrake és KPackage, a rendszerkomponensek beállításához használt Lothar. Fontos továbbá a Service Manager, amely a startup-nál indított szolgáltatások beállításához használható.

Stabilitás:
Annak ellenére, hogy a 7.1 még csak béta állapotú, tökéletesen stabil. A Linuxok többsége szoftveres úton egyébként sem szokott csonttá fagyni, ha megakad a GUI, akkor is visszahozható max. kilövéssel.

Új driver-ek:
A leglátványosabb driver-javítás az XFree86-al jön. Az új XFree86-ban már nem gond felismertetni a Voodoo3, vagy GeForce kártyánkat, ráadásként a Voodoo-hoz még telepíthetünk Glide-ot is, amely rendelkezésre áll SDK (fejlesztői) kiszerelésben is. A Mandrake-val természetesen már UDMA/66 támogatást is kapunk.

Bugok:
Több mellett természetesen, van egy nagyon zavaró hiba a Mandrake kerneljében: némely konfigurációkon a PS/2 egér kezelése elég megbízhatatlan. Várhatóan ezt kijavítják a 7.1 véglegesben.

Dokumentáció:
Ha valaki meg akarja tanulni profin a Linuxot, azt a Mandrake Linuxjával megteheti. A CD-n nagyon bőséges és kimerítő dokumentáció adatbázis található, amely mindenre kiterjed egészen a Linux alapjaitól a Mandrake-specifikus dolgokig. A dokumentáltság a többi disztribúcióhoz képest kitűnő.

Értékelés:
A teljesítménye az UDMA66 és az XFree86 4.0 driverei miatt jelenleg a legjobb az asztali alkalmazások területén. A telepíteni egyszerű, a 3D gyorsítónkat is könnyűszerrel felismeri. Az installálás és a kidolgozottság is profi munkáról tanuskodik. A Mandrake nem lenne jó szívvel ajánlható pl. webszervernek, vagy üzleti alkalmazásokat futtatni, de munkaállomásnak ideális operációs rendszer, és azoknak a felhasználóknak is ajánlott, akik nem akarnak bajlódni hosszas konfigurálással, beállítgatással. A profik biztosan nem értékelik a grafikus konfigurációs felületet és az egyszerű, automatikus telepítést, de a MandrakeSoft jó úton jár afelé, hogy széles tömegeket hódítson meg ennek az operációs rendszernek.

Adatok:
Kernel verziószáma: 2.2.15
Támogatott platform: Intel
Támogatott fájlrendszerek: ext2, FAT, NTFS, ISO9660, stb.
Szükséges minimum konfiguráció: i586, 16 MByte RAM, 200 MByte HDD
GLIBC verziószáma: 2.1.2
Kompatibilitás: Redhat 5.x-től felfelé kompatibilis
Ára: ingyenes

A rendszer honlapja: MandrakeSoft
Letöltéshez magyar tükör: ftp://ftp.fsn.hu/pub/CDROM-Images/mandrake

Köszönet Dudkinnak a közreműködésért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!