12
  • Chronos2111
    #12
    Helyes. Szerintem bőven van helye minden cégnél a nyílt forráskódnak és alapvetően fontos hogy az alapokat nyílt szoftverek adják meg. Ha valami extra kell -> zárt, fizetős. Ami zavar hogy az operációs rendszereknél még mindig a zárt forráskód vezet, jó lenne ha nyíltak lennének a rendszerek és az extra szoftvert kellene megvenni rá pénzért. Így lenne kerek a világ.
  • sanyicks
    #11
    igen, és nehéz lenne zárttá tenni, tekintve hogy bárkinek meg lehet a forráskódja most is...
  • Ferrer
    #10
    A Firefox az még nyílt?
  • Sir Quno Jedi
    #9
    Naná, nekem is van androidos és winmobilos telóm is.
  • sanyicks
    #8
    Hát terjed is, nézd meg az android mutatóit :)
  • Sir Quno Jedi
    #7
    No, ahol bárkinek egyetlen free app van az androidos (sőt ugye elég az magában, hogy android) telóján a cégben, ott akkor már támogatják is a free szoftvereket! Nem semmi, mert így tényleg robbanásszerűen fog terjedni!
  • gkalcso
    #6
    Eljön az ideje, hogy a munkájáért több pénzt kap(hat) egy rendszerkarbantartó, mert kevesebbet költ(tet) szoftverre. A fehér ház, London Stock Exchange, kanadai TMX, Johannesburg Stock Exchange (JSE) már sejt valamit.

    Itt van még a Ledger nyílt forráskódú, számlázó, készletező, könyvelő ügyviteli rendszer is.

    Jogos, hogy az 50% használ az nem azt jelenti, hogy csak olyan van.
  • Kheller
    #5
    Ott a pont. Nem tudom másnak is jön-e cégnél minden évben a KSH-tól az az IT statisztika. (most kell majd márciusig visszaküldeni)
    És pontosan igy teszik fel a kérdést, hogy ha akár egyetlen böngészőt, vagy akár microsoft-tól származó nyilt forráskódú utility-t is használ a cég, onnantól az egész cég bekerül a nyilt forráskódot "támogató" cégek közé. Igy nézve nagyon durva, ha még ilyen ferditő statisztika szerint sem ment 50% fölé. Igy minden évben a mi cégünk is gyarapitja azt az 50%-ot, holott pl linux desktop gépen nincs, szerveren pedig egyetlen darabon árvul virtuális gépként már sokéve. De a statiszikából kihozzák, hogy megállithatatlanul terjed a nyilt forrás a vállalatoknál...

    Olyan ez mint anno sulinet idején a linuxal árult gépek, mindenki azt vitte, mert az volt a legolcsóbb és még aznap formázták és ment rá a warez win. Szerencsétlen novell magyarországos ember meg hirdette, hogy micsoda elképzelhetetlen ütemben terjed a linux és nem értette miért röhög rajta mindenki...
  • Sir Quno Jedi
    #4
    Egy bazi nagy humbug ez így. Ha egy picsányi kis nyílt forráskódú valami utility-t használnak, máris bekerülnek az 50%-ba. Úgy mégis, egy nagy cégnél hogy ne lenne már nyílt forráskodú AKÁRMI?! Nálunk is van rengeteg, de attól még mocskos sok pénz megy el fizetős szoftokra és licenszekre.

    Az ilyen hülye statisztika csak arra jó, hogy megtévessze a laikusokat és a laikus felsőkat IT döntéshozókat, akik hivatkozhatnak arra, hogy nadehát 50%-a a cégeknek nyílt szoftvert használ!!! Ojvé... Bullshit!
  • sanyicks
    #3
    Pont azt jelenti hogy 50% használ nyílt forráskódú szoftvert :)
    webszervert, tartalomkezelő szervert, javat, openofficet, linuxot, stb
  • shaddam
    #2
    Micsoda történelmi cikkek kapcsolódnak.
  • Poetro
    #1
    Nem hiszem el ezt az 50%-ot. Vagy nem tiszta, mit is jelent az hogy nyílt forráskódú szoftvert használ. Elvégre például a böngészők nagy része nyílt forráskódú, csak az Internet Explorer és az Opera nem az. A használt webszerverek, email szolgáltatások, webes tartalomkezelő rendszerek nagy része szintén nyílt forráskódú.