MTI

Hivatalosan is elfogytak az IPv4-es internetcímek

Harminc évvel azután, hogy kiosztották az első internetes címeket, hivatalosan is elfogytak a leggyakrabban használt IPv4-es, azaz a nyolcvanas évek elején bevezetett internetes címek.

Pánikra azonban nincs ok, az új címekre való átállás már zajlik, és a legtöbb felhasználó számára észrevétlen lesz - hangoztatták a szakemberek. Az internetes doménneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó szervezet (ICANN) különleges ceremónia keretében osztotta ki az utolsó IPv4-es címeket. A csaknem 30 évig használt címzési módszer mintegy 4 milliárd cím kiadását teszi lehetővé. Az új 6-os verzióval - a 128-bites címzési rendszernek köszönhetően - nagyságrendekkel több hálózati eszköz kapcsolható a világhálóra.

Az új IPv6-os protokollal a jelenlegi dinamikus IP-címek helyett akár a világ összes számítógépe kaphat egyedi, állandó IP-címet, és minden internetkapcsolatra képes eszköz is egyedi azonosítóval kommunikálhat egymással. "Ha az IPv4 világának nagyságát meg akarjuk határozni, és egy képzeletbeli golflabdához hasonlítanánk, akkor ehhez képest az IPv6-é a Nap nagyságával lenne egyenlő" - érzékeltette a különbséget John Curran, az amerikai regisztrációs testület egyik vezetője. Az ICANN az utolsó 80 millió IPv4-es internetcímet egyenlő arányban adta át a weboldalak számozásáért felelős öt regionális szervezetnek, amelyek szerint a 16-16 millió cím várhatóan szeptemberre fog végleg elfogyni.

Szakemberek szerint a régi címek Ázsiában fognak elkelni a leghamarabb, és bár az átállásból az átlag netező szinte semmit sem fog észrevenni, Nagy-Britanniában például évekig tart majd, mire minden egyes honlap az új címzési rendszer szerint lesz elérhető. A címek rohamos mértékű fogyását már az ezredfordulón is látta az iparág, ezért a gyártók jelentős része már az IPv6-os rendszerre hangolva fejleszti a hálózati eszközöket. Azonban a szolgáltatók és a vállalatok többsége várhatóan csak a hardverfrissítési ciklusaikhoz igazodva cserélnek a 128 bites címzést is támogató hálózati eszközökre.

Jelenleg a virtuális világnak mindössze 1 százaléka használja az IPv6-os protokollt, ezért a Cisco, a Verizon, a Yahoo, a Google, és a Facebook közreműködésével az Internet Society (ISOC) nevű nonprofit szervezet június 8-ára tervezi az első világméretű IPv6-os tesztnapot, hogy az esetleges hibák ne az utolsó pillanatban okozzanak fennakadást. Az internetszabványokkal foglalkozó társaság honlapján, a www.isoc.org címen várják a próbanaphoz csatlakozni kívánó hálózatüzemeltetők és weblaptulajdonosok jelentkezését, de innen egy hivatkozásra kattintva a hétköznapi felhasználó is ellenőrizheti, hogy készen áll-e az új szabványra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #23
    És mi van pl a mobileszközöknél? azokat is NATolják?
  • sanyicks #22
    Szóval otthonokban is sokszor nem egy gép van, még is egy ip, vállatoknál is gyakran, szal van natolás rendesen.
  • sanyicks #21
    már most is így van.
  • chuky123 #20
    Amit lehet ne kel NAT-olni oszt csokolom. Azt lesz elég ipv4 es cím.
  • Nailyenugysincs #19
    Én már azon se csodálkoznék. Majd neten rendeli meg a Calgont:D
  • Zoli007 #18
    Ennyi erővel írhattál volna mosógépet is.
  • Zolorado #17
    Elfogytak az IPv4-es internetcímek, most MINDMEGHALUNK!

    Annyi, hogy eddig iylen címek voltak:
    111.111.111.111
    Ilyenek lesznek:
    111.111.111.111.111
    És a régiek automatikusan:
    111.111.111.111 ->>> 0.111.111.111.111
    Ennyi.
  • Rotyoka #16
    Hát de van olyan GPS, amivel lehet netre csatlakozni. Akkor annak mégis kell lennie nem?
  • roliika #15
    A GPS-nek nincs.
    Az csak egy olyan rádió, ami több sávon hallgatózik egyszerre.
  • Rotyoka #14
    Csupán csak azért, mert a telefonoknak is külön címük van, a GPS-nek is a gépednek is, meg majd meglehet hogy nemsokára a tv-nek is.

    Meg kitudja még mennyi szarnak