MTI

Androidos telefonok fojtogatják a mobilhálózatokat

Az okostelefonok, ezek közül is a Google Android-alapú készülékei terhelik leginkább a mobilhálózatokat - derül ki egy friss iparági tanulmányból.

Annak ellenére, hogy az internetezésre alkalmas okostelefonokkal letöltött adatmennyiség sokkal kevesebb, mint a laptopokhoz csatlakoztatott modemmel generált adatforgalom, mégis a telefonok terhelik jobban a mobilhálózatokat. Ezek közül pedig a Google operációs rendszerére épülő mobileszközök, például a Samsung Galaxy S, vagy a tajvani HTC készülékei az élen járnak - állítja az Arieso távközlés-technológiai vállalat legfrissebb tanulmánya.

A szakemberek szerint ez abból ered, hogy ezeken a telefonokon nem csupán a fejlettebb kamerákkal készült nagyobb méretű fényképek és videók küldésekor növekszik jelentősen az adatforgalom, hanem ezeknek a tartalmaknak szerkesztésekor is szükség van az internetkapcsolatra. Ugyanis a korlátozott teljesítményű mobileszközök a felhőprogramozás (cloud computing) előnyeit kihasználva a szolgáltató szerverein, azaz "a felhőben" végzik el a memória- és processzorigényes műveleteket.

"A mobilinternet-előfizetők száma és adatéhsége is egyre növekszik, és a közeljövőben sem várható, hogy megfordulna ez a tendencia" - magyarázta Michael Flanagan, az Aireso munkatársa. Az ügyfelek elvesztésétől tartva a mobilszolgáltatók közül csak néhányan ismerik el nyilvánosan, hogy az egyre növekvő adatforgalom fennakadásokat okozhat a hálózatokban.

Az adatforgalmat az is növeli, hogy a kereskedőknek az operációs rendszert ingyen adja a Google, így fordulhatott elő, hogy az utolsó negyedévben az Apple iPhone-ját és a Research In Motion (RIM) Blackberryjét megelőzve az androidos készülékek a második helyre törtek előre. Elemzők szerint a jelenlegi piacvezető Nokia Symbian-alapú készülékeit jövőre előzi meg az Android.

A mobiltelefonos adatforgalom látványos növekedése az iPhone 2007-es bevezetése után indult, azóta csaknem évente kétszereződik meg az adatforgalom. "A szolgáltatóknak az okozza a legnagyobb problémát, hogy nem készültek fel az okostelefonok ilyen ütemű gyors terjedésére" - mondta Lance Hiley, a Cambridge Broadband Networks távközlés-technológiai beszállító szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #8
    Azt eddig is el lehetett intézni wifin...
  • Narxis #7
    Árulják mert kell az új előfizető vagy a régi új hűségnyilatkozattal. Némelyik internetszolgáltató is ész nélkül köti a legnagyobb sávszélességre a szerződéseket aztán a user meglepődik mikor csak a garantált minimum sebességet kapja vagy még azt se.
  • mrlujoak #6
    A kedves mobilszolgáltatóknak nem csak örülnie kellene, hogy egyre több, egyre drágább okostelefont vásárolnak az emberek, szép kis summát összehozva így nekik, hanem észre kellene venni az így keletkező plusz terhelést is!
    Lényegében saját maguknak generálják a problémát, de persze ezt megpróbálják nem észrevenni...
  • Armagedown #5
    Fejleszteni is kellene , nem csak sírni
  • asdasdasd #4
    "nem készültek fel az okostelefonok ilyen ütemű gyors terjedésére"
    akkor nem árulnák
    elég hülye cikk
  • asdasdasd #3
    Miért ne terhelje ha egyszer fizet érte? Tudom jobb lenne, ha csak fizetne...
  • Komolytalan #2
    Hát majd megjön az eszük, és raknak az "okos" telefonra egy UTP csatlakozót. Akkor aztán nem terheli tovább a mobilinternyetet.
  • strogg #1
    Eddig az ios volt a favorit, minden bűnért ő felelt. Most h. az android lenyomta az ios-t, ő felel mindenért.
    Elképesztő ez a blikk szinvonal itt! IT bulvár = sg.hu???