SG.hu

Két Androidra írt vírus létezik

A Panda Security harmadik negyedéves szakértői jelentéséből kiderül: már a hallatlan népszerűségnek örvendő Android platformon is megjelentek az első kártevők.

Megjelentek az első kártevők a Google népszerű mobil operációs rendszerére, az Androidra is: habár nem a szó klasszikus értelmében vett "vírusok", ugyanúgy malware-ként, vagyis kártevőként kategorizálhatók, mint azok.

"Két, kifejezetten erre a platformra készített alkalmazást tart már számon a szakma" - mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója. "Az egyik a FakePlayer, amely egy sima videolejátszónak tűnik, valójában azonban a háttérből sms-eket küldözget mindenfelé. Olyan ez, mint egy trójai program, ami csendben spameket küld; csakhogy itt ez elég nagy költségekkel járhat. A másik, a TapSnake pedig a készülék GPS-vevőjét használja fel arra, hogy a felhasználó pozícióját mintegy negyedóránként jelentse egy távoli szerver felé. "

A Panda Security szakértői ennek kapcsán figyelmeztetnek: a hirtelen fejlődésnek ára van. "Mindkét kártevő ismert nagyjából másfél hónapja, mégis a hazai sajtóban alig volt visszhangja az esetnek" - tette hozzá Sándor Zsolt. "Az alapvető probléma az, hogy a mobil eszközök népszerűbbé válásával most már nem csak a "kockák" előjoga az operációs rendszeres telefon: olyan rétegek is hozzáférnek, akik járatlanok az operációs rendszerek, vírusok világában, ezért nincsenek felkészülve ilyen trükkökre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • grobs #6
  Szerintem senkinek nem mindegy, hogy telepíteni kell a rosszindulatú programot, vagy standby-ban megfertőzi. Előbbihez ugyanis vagy warez kell, vagy noname cucc a marketből. Aki egy háttérkép gyűjteménynek megadja a hívásindítás jogot az megfizeti a tanulópénzt.
  gyk.: minden android program telepítésekor a rendszer kiírja, hogy annak mire lesz joga. A kiírtakon felül a rendszer nem fog engedélyezni neki semmit. Ha nem tetszik a lista akkor nem telepíted és kész. Ergo ahhoz, hogy egy program hívást indítson, sms-t küldön a felhasználónak ezt engedélyezni kell.
 • sanyicks #5
  nincs disztibek közti átjárhatatlanság... csak az van, hogy egyikre eleve lefordítják a programot, a másikra meg nem... de sourceból fordítva bármelyikre rámegy bármi. És a vírusok amúgy is a fájlok, és a kernelközeli dolgokban matatnak, ami ugyanolyan. Egyszerűen azért nincs rá vírus, mert biztonságos, és mert most még nem olyan sok 1 bites user használja, mint amennyi a vint.
 • Narxis #4
  Írhatták volna, hogy trójai program, de tök mindegy, a felhasználó tudta nélkül tesz dolgokat, pl. egy szép nagy telefonszámlát csinál.
 • drwho #3
  Elárulná nekem valaki, hogy mitől vírus az, ami nem tud magától továbbterjedni, csak a ha a felhasználó maga telepíti? Ez se nem worm se nem klasszikus vírus. Jó lenne egy kicsit vigyázni a megfogalmazással, mert ez így csak egy nagy kacsa és csak az android renoméját rombolandó született... Amúgy meg androidon minden telepítéskor, hogy milyen erőforrásokat tud igénybevenni... egy mediaplayer esetén biztosan nem szeretném pl a telefonkönyvemet, a hívásaimat és az sms-eket, tárcsázást engedélyezni. az ilyen program eleve gyanús...
 • Leslieke #2
  Csakhogy ez az Androidra nem igaz. A google fejleszti, így minden telefonra egységes platform kerül.
 • Frankos #1
  Egy teljes nyílt forráskódú platformon, a vírusok életképtelenek... Deszktop Linuxokra sincs vírus tulajdonképpen pont ezért (ott a másik ok a disztribek közötti átjárhatatlanság IS)