Berta Sándor

Egyelőre kitart a Libre Office lendülete

Az OpenOffice.org projektből kivált Document Foundation nyilvánosságra hozta az első adatokat a szervezetéről. Az új irodai szoftvercsomag bétaváltozatát az első héten 80 000-en töltötték le.

A Document Foundation szeptember 28-án tette elérhetővé az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag módosított változatát Libre Office néven. Az alapítvány most közzétette a működésével kapcsolatos első statisztikákat. Kiderült, hogy az első hét meglehetősen sikeresen zárult az új piaci szereplő számára, hiszen a Libre Office debütáló bétaverzióját 80 000 felhasználó töltötte le, s emellett sikerült a szerverek számát 25 országban 25-ről 45-re növelniük. Gyakorlatilag az összes kontinensen megtalálhatók a Document Foundation szerverei, még a csendes-óceáni szigetvilágba is jutott belőlük. Mindez azt jelenti, hogy ebben a tekintetben az alapítvány már megelőzte az Oracle által támogatott OpenOffice.org projektet.

Szintén jó hír a fejlesztők számára, hogy a nyílt forráskódú közösség alapvetően pozitívan fogadta az új szervezetet. Ezt támasztják alá nem csak a Document Foundation megalapítását üdvözlő nyilatkozatok, hanem az is, hogy egyre több fejlesztő csatlakozik a Libre Office programhoz. Az OpenOffice.org kódjához már 80 módosítást készítettek és ezek közül számos új fejlesztőktől érkezett. A #libreoffice IRC-csatornára eddig 100 szakember lépett fel. Emellett nagy a forgalma a Document Foundation Facebook- és Twitter-oldalának is, s a szerverek forgalma a letöltések nélkül elérte az 500 gigabájtot.

Az alapítvány munkáját már olyan brazil, cseh, francia és norvég egyesületek is támogatják, amelyek szeretnék világszerte népszerűsíteni és elterjeszteni az Open Document Format (ODF) használatát. Az új irodai szoftvercsomag közösségi verziójának fejlesztésében pedig többek között részt vesznek a Red Hat, a Novell és a Google munkatársai is. Az OpenOffice.org névjogait birtokló Oracle ugyanakkor jelezte, hogy nem akar együttműködni a szervezettel és a jövőben is az OpenOffice.org fejlesztésére összpontosítja erejét, mivel az egy több mint 100 millió ember által használt, kiforrott és számos funkciót kínáló nyílt forráskódú termék.

A Document Foundationt azért alapították meg a nyílt forráskódú közösség tagjai, mert azt akarták, hogy az OpenOffice.org végérvényesen minden kapcsolatot megszakítson az Oracle-vel. A lépés hátterében az áll, hogy a szakemberek mindenképpen biztosítani akarták a nyílt forráskódú irodai programcsomag jövőjét és emellett egy független szervezetet akartak létrehozni, amely az OpenOffice.org fejlesztésével és értékesítésével foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #16
    Kik az Oracle tulajdonosai?
  • gothmog #15
    nab+, túlszerkesztettem, mindegy.
  • gothmog #14
    Gondolom, azért is döntöttek így, mert a másik lehetőség mert hosszú távon nem tenne túl jót a lehetőségeknek, hogy a patent-troll oracle-t kell kerülgetni, meg remegni, hogy mikor húzza ki az egész alól a szőnyeget, ha épp olyan kedve van.
  • Romel #13
    Hajrá Open Source! Remélem ezzel a lépéssel csak kedveznek majd a programnak.
  • FoodLFG #12
    Azt aláírom, hogy lassú volt a fejlődés, de bemondásra semmit sem hiszek el, hogy majd most jobb lesz. Ezért mondom, hogy akkor most meg lehet/kéne mutatni. Úgyhogy majd meglátjuk.

    A felhasználók ott bukják a dolgot, hogy ha nem fejlődik elég gyorsan az új office, akkor majd a kettő közt vergődnek. De már így is folyamatosan figyelniük kell, hogy melyik lesz a jobb és miben. Eddig csak a széthúzás az, amit fel tudtak mutatni...
  • sanyicks #11
    MI A PI? hova tűnt az első 9 hozzászólás?
  • JeD #10
    Nem basztak ki a felhasználókkal, mert az OOo eddig elég lassan fejlődgetett, leginkább csak a Sun programozói dolgoztak rajta. A közösség meg persze zsörtölődött, de mivel végülis használható volt meg minden, senki sem törte magát, hogy változtasson a dolgokon.

    Az Oracle színre lépése (talán nem véletlen, hogy kb. pont azon a héten jött létre a LibreOffice, amikor az Oracle beperelte a Google-t az Android miatt...) megszűntette ezt a status quot. Én nagyon remélem, hogy pozitív irányba, és lesz végre egy jó nyílt irodai programcsomag.
  • FoodLFG #9
    oo-t használok én is, mert az msoffice-t macerásabb lewarezolni, mint az előbbit letölteni. Nekem jó az is.

    Viszont nagyon röhögnék, ha ezzel a lépéssel mindketten bukópályára kerülnének.
    Itt szépen kiütközik az openszórsz jellegzetessége, hogy ha nem tetszik valami, akkor jó hígan belefosok, aztán otthagyom. Ez ebben az esetben még magyarázható valamennyire a gonosz oracle-el, de a felhasználókkal már most kibasztak, függetlenül attól, hogy igazuk van-e, vagy sem.

    Amit eddig összehoztak az kurva nagy szarkeverés. Most az a rész jönne, hogy letesznek valami nagyot az asztalra, mert engem aztán nagyon nem érdekel, hogy hol és mennyi szerverük van pl. Úgyhogy meg lehet mutatni.
  • sathinel #8
    Huh az emberek nagyrésze nagyon nem használja ki azt amiért jobb lehet az MS. Otthon kis irodában tökéletes ingyenes progik vannak. kevés olyan helyet ismerek ahol sokan ugyanazon az egy doksin dolgoznak egyszerre, stb. A legtöbb irodai munkát, otthoni, iskolai dolgot el lehet pl OO-val is végezni. A bíróságok is ezért használják már otthon is, és sok helyen.

    Persze biztos van amikor kell az MSO, de én nem sok helyet láttam eddig ahol ez rohadtul elengedhetetlen lett volna. Én pl magán használatra már kb 3-4 éve MSO progit nem használtam.

    Venné meg a halál a rohadt sok helyet foglaló drága programjukat ha ingyenes progi meg tud mindent csinálni ami nekem kell.
  • lmisi #7
    Azzal egyetértek hogy a libre-open office nem jobb, de azzal hogy nagyságrendekkel jobb lenne az ms office.
    Ki mit szokott meg a szerint alakulnak a nagyságrendek.
    Saját tapasztalat:
    -MsO-ba ne akarj egy dokumentumon belül ciril és magyar betűket is használni, mert állandóan elszállhat a doksid.
    -Csak az Oem verziónak van elfogadható ára. Ezen megkötéseket ismeri uye mindenki.
    -Nagy méretű doksikkal se szeret barátkozni. Érstd több száz oldal formázva.
    -Érdemes libra-open office-t is feltenned, hogy valamivel meg tudd nyitni a sérült mso doksikat. Igaz o2007-el még nem csinált ilyet.
    -Ne akarj Ms terminál szerverre (win2008) telepíteni mso-t ha nincs domainba. Hihetetlen, az openoffice csont nélkül felsuhant rá és lazán használja egyszerre 20 user (Nincs userlicensze ugyibár). Az mso-ból csak 1 példányt akartunk felrakni 1 db. dedikált usernak. De nem a "KicsinyProgram" cég a saját progijaival szivat igazán. Kezdve azzal mindenkinek lecserélte a profiljában alapértelmezett office alkalmazást, miközben nem volt hajlandó elindulni sem, említett domain probléma miatt. A másik szívemcsücske Mssql replikáció msmobil alkalmazással. Na az, az igazán don't try this at work stuff. Jó ez már off kicsit.
    Így 'könnyes szemmel' levakartam. Mindezt Nex...n cég bérszámfejtő programja miatt kellett volna, mivel közölték csak excellel működik a programjuk. Sajna hiába értem el hogy excel parancsra is scalc induljon el, kevés volt.