MTI

Veszélyes aszteroidát fedezett fel a világ legnagyobb digitális fényképezőgépe

Az első potenciálisan veszélyes aszteroidát fedezte fel a világ legnagyobb digitális fényképezőgépe, a Pan-STARRS rendszer - a kisbolygó néhány héten belül 6,4 millió kilométerre repül el a Föld mellett.

A Pan-STARRS (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System, azaz a "körpanorámás" égboltfelmérő teleszkóp és gyorsreagálású rendszer), amelyet ez év májusában helyeztek üzembe Hawaii második legnagyobb szigetén, Mauin, a 3000 méteres Haleakala kihűlt vulkánon lévő obszervatóriumban. Az 1,8 méter átmérőjű teleszkópot a Hawaii Egyetem csillagászai és mérnökei tervezték és építették meg az Egyesült Államok légierejének támogatásával.

A rendszer része a valaha készült legnagyobb felbontású, 1400 megapixeles digitális fényképezőgép, amely mozgó űrobjektumokra vadászik, valamint olyan égitesteket keres, amelyeknek egyik éjszakáról a másikra megváltozik a fényessége. A rendszer egyetlen felvételen az égbolt 36 teleholdnyi területet lefedő szegmensét képes befogni. A teleszkóp 30 másodpercenként készít egy-egy felvételt, egyetlen éjszaka alatt összegyűjtött adatmennyiség ezer DVD-t tölt meg. A teleszkópot működtető PS1 tudományos konzorciumnak a Hawaii Egyetem, valamint az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia és Tajvan kilenc másik intézménye a tagja.

A Pan-STARRS elsődleges célja olyan földközeli objektumok, elsősorban "Föld-súroló" aszteroidák felfedezése, amelyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek bolygónk számára. A tudósok várakozásai szerint a rendszer a következő három évben százezer aszteroidát fedez fel, s 5 milliárd csillagot és 500 millió galaxist figyel majd meg. A 2010 ST3 katalógusjelű, 46 méter széles aszteroidát szeptember 16-án észlelték először, amikor a kisbolygó még 32,1 millió kilométerre volt a Földtől. Számítások szerint az aszteroida október közepén lesz a legközelebb a bolygónkhoz, amikor "mindössze" 4 millió kilométer választja el a Földtől, s legközelebb csak 88 év múlva tér csak vissza szomszédságunkba.

"Van egy igen csekély eshetősége annak, hogy az ST3 2098-ban a Földbe csapódik, ezért érdemes figyelemmel kísérni további pályafutását" - hangsúlyozta Robert Jedicke, a Hawaii Egyetem csillagásza. Amennyiben az aszteroida a Föld légkörébe "tévedne", nagy valószínűséggel azonnal széttöredezne, az esemény keltette lökéshullámok azonban több száz négyzetkilométeren letarolhatják bolygónk felszínét. "Az ST3 felfedezése mutatja, hogy jelenleg a Pan-STARRS a létező legérzékenyebb aszteroidavadász-rendszer. Ezt a kisbolygót akkor észlelte a rendszer, amikor a kisbolygó még túl távol volt más teleszkópok számára" - mutatott rá Robert Jedicke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thaison #15
    Ilyen hülyeségekkel foglalkozni, abszolút nem tudják még kiszámolni hogy merre fog menni, és már azt kell mondani hogy van egy kis esélye. Ameddig az ideér a technikai fejlettség is ott fog tartani hogy fél perc alatt szétkapjuk az űrben. Szóval ilyen felesleges dolgok helyett foglalkozhatnának inkább más hasznos dolgokkal. No de mind1...
  • bori1 #14
    Nem rossz a cikk. Csak már unalmas, hogy minden ilyen eseménynél egyesek
    világ végét kiáltanak.

  • Fresh Duke #13
    IIGGGGEEEEEEEEEEEN! :D
  • zsottya #12
    És szerintetek ki is írják dvd-re a cuccot :D?
    Ki lesz a hazai forgalmazója? :D
  • pauly #11
  • NEXUS6 #10
    45 méteres és 4 mill km-re megy el? A Föld-Hold távolság dúrván 10x-ese. Persze hogy van rá esély, kb mint amikor a Dumb és Dumberben megkérdezte a csajt az esélyeiről.

    link

  • Humprey84 #9
    Képzeld el a Blikkben mekkora lesz!
  • Zolthen #8
    Jön egy aszteroida, azok meg majd ki-be rakosgatják a meghajtóban a lemezeket, hogy melyiken is van?
  • duke #7
    :)

    "összegyűjtött adatmennyiség ezer DVD-t tölt meg"
    Egyszer mar mondtam nekik, hogy nem erdemes dvd-re menteni, de ezek a hulyek nem halgattak ram.Fel ev mulva tonkre fognak menni a lemezek, aztan baszhatjak, nem fogjak tudni beazonositani az aszteroidakokat, es minmeghalunk.
  • jhetedikj #6
    http://www.stop.hu/articles/article.php?id=747683

    Érdekes összevetni a stop-os cikkel. Ott a 6,4 helyett 6 millió km-t írnak és az aszteroida mérete is 46 méterről 150-re nőtt.:DD