Alex

Két új szupergyors Sony DSLR

A Sony bemutatta az első félig áteresztő tükör technológiával készült digitális fényképezőgépeit, az α55-öt és α33-at.

A Sony cserélhető objektíves α családja tovább bővült az α55 és α33 típusokkal. A két gép közötti legfőbb eltérés a CMOS szenzor mérete, ez előbbinél 16,2, utóbbinál pedig 14,2 valós megapixel. Ezek a társaság első olyan digitális fényképezőgépei, amelyben a félig áteresztő tükör technológia bemutatkozik. Ez a technológia optikai úton választja ketté a képet és küldi azt a fő képérzékelőhöz illetve a különálló, fázis alapú autofókusz szenzorhoz. Ezáltal a nagyfelbontású élőkép és a gyors, pontos fázis alapú autofókusz mindig rendelkezésre áll, vagy a változtatható dőlésszögű 7,5cm-es (3") LCD kijelzőn vagy a precíziós Tru-Finder elektronikus keresőn. Ez egyben azt jelenti, hogy a mozgó tárgyak is mindig fókuszban maradnak, attól függetlenül, hogy állóképek vagy Full HD videók készülnek.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A cég sajtóközleménye egyenesen forradalminak nevezi a félig áteresztő tükröt, mely többek között lehetővé teszi, hogy az α55 akár 10 kép/mp (α33: 7kép/mp) sebességgel készítsen sorozatképet Continuous Priority AE üzemmmódban. Ez egyben a világ jelenleg leggyorsabb folyamatos AF képrögzítése a cserélhető objektíves, APS-C méretű képszenzoros gépek között. A gép 15 pontos fázis alapú autofókusz rendszert kapott. Az α55 és az α33 gépekben debütál a Quick AF Full HD filmrögzítés is, azaz AVCHD 1080i minőségű videók készthetők velük. A valósidejű videó élőkép a keresőben is rendelkezésre áll - a DSLR fényképezőgépekkel ellentétben, ahol a felemelt tükör gátolta a kép keresőbe történő eljutását a felvétel ideje alatt.

Az elektronikus kereső 1,15 millió képpontos felbontású. Az expozíció, mélység és a színek azonnal élőképként ellenőrizhetők az LCD-n és a keresőben is. A még precízebb komponálás érdekében rácsvonal is bekapcsolható a keresőben és az LCD kijelzőn is, amelyet egy új digitális vízszintező tesz teljessé. Az LCD kijelző szabadon (maximum 270 fokban) dönthető. Az α55 és az α33 kompatibilisek több, mint 30 A-bajonettes objektívvel és beépített SteadyShot funkcióval is rendelkeznek. Ez a vázban található stabilizációs rendszer 4 lépcsős rázkódásvédelemmel segíti a kézből történő fotózást.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Mindkét fényképezőgépen megtalálható a "3D Sweep Panorama" is, amellyel extraszéles panorámaképek készíthetők. A 3D panorámaképek bármely kompatibilis 3D televízión megtekinthetők. Az SLT-A55 a Sony első α fényképezőgépe, amely integrált GPS rendszerrel is felszerelt, így a felvételek automatikusan megkapják az azonosító koordinátákat. Az Auto HDR továbbfejlesztésre került a korábbi α modellekhez képest. A 3 db képből álló sorozatfelvétel automatikusan összeillesztésre kerül, majd egyetlen, szélesebb színspektrumú és gazdagabb árnyalatokkal rendelkező kép születik. A "Multi-frame" zajcsökkentés már 6 képet alkalmaz, így a cég szerint elviekben alacsony zajszintű képek jöhetnek létre akár ISO 25 600 érzékenység mellett is.

Az új fényképezőgépekhez Memory Stick PRO Duo (beleértve a Memory Stick PRO-HG Duo kártyát is) és SD (SDHC és SDXC formátumok egyaránt) memóriakártyák használhatók. Az α55 és α33 októbertől lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #6
    " CMOS szenzor mérete, ez előbbinél 16,2, utóbbinál pedig 14,2 valós megapixel"

    Teccik tudni az a mérete a szenzornak hogy ennyi mm széles és annyi mm magasságú.
  • Lateralus #5
    Az E10/20-ban prizma volt. Ettől függetlenül a "forradalmi" jelző valóban túlzás rá.
  • gosub #4
    "...forradalminak nevezi a félig áteresztő tükröt..." Annyit a forradalmi újításról, hogy az Olympus már 2000-ben kijött evvel a félig áteresztő tükörrel digitális vonalon az E-10/20-al. Amik a maguk korában elég jó gépek voltak. A Canon pedig még régebben kuriózumként használt ilyet filmes korszakban. Ha a Sony kitalálja a kereket azt is úgy mutatnák be mint eddig soha nem látott forradalmi újítás.
  • Cat #3
    Hát, attól még hogy a Sony szerint ez SLT (egy általuk most kitalált új betüszó), attól még ez a gép ugyanúgy a többi DSLR géppel versenyez.

    Ez olyan, mint az autóknál az egyre újabb kategóriák, amiket azért találnak ki, hogy ha a tesztelők összehasonlítanak két autót, akkor a gyártó mondhassa azt, hogy "dehát ez nem is SUV, hanem crossover"... Ugyanilyen sületlenség ez is.
  • cloud.strife #2
    De a gép az jó lesz.... :D
  • toflehi #1
    Már a cím sem jó. Ez ugyanis, mint ahogy az a cikkben is le van írva, NEM DSLR, hanem 'SLT', single lens translucent.