Berta Sándor

Még nem alakult ki az európai e-könyv piac

Miközben a tengerentúlon folyamatosan nőnek az elektronikus könyveladások, a kontinensünkön még nem beszélhetünk meghatározó e-könyv piacról. Az igazi fordulópontot az idei karácsony jelentheti.

Az Association of American Publishers (AAP) nevű szervezet jelentése alapján csak tavaly 313 millió dolláros forgalmat generáltak az elektronikus könyvek és a piac folyamatosan növekszik. Az idei esztendő végére ez az összeg megnégyszereződhet. Az AAP számításai szerint májusban a tengerentúlon 100 kiadványból 8,48 volt elektronikus, ami a 2009-as 2,89 százalékos értékhez képest mindenképpen komoly előrelépés. Csak az Amazon több mint 630 000 angol nyelvű művet kínál eladásra, míg a Kindle platformhoz jelenleg 1,8 millió e-könyv érhető el. A The New York Times tudósítói azt prognosztizálták, hogy tíz éven belül már csak az eladott alkotásoknak kevesebb, mint az egynegyede lesz nyomtatott mű.

Az európai szakmai szervezetek és kereskedők ilyen adatokról egyelőre csak álmodhatnak. Az ok egyszerű: az európai e-könyv piac még nem alakult ki, a felhasználók is kicsit komótosabban reagálnak a fejleményekre. A Libreka német portálon idén márciusban csupán 26 000, többségében PDF formátumú könyvet lehetett letölteni. A többit EPUB formátumban jelentették meg és digitális másolásvédelemmel vagy vízjellel látták el. A kereskedők azonban bizakodóak.

Ausztriában a Thalia a legnagyobb e-könyv platform, amelynél összesen 57 000 német és angol nyelvű alkotás, valamint a két könyvolvasó vásárolható meg. Konkrét eladási adatokat Josef Pretzl, a Thalia ügyvezetője és más forgalmazó sem nevezett meg, s ez nem véletlen. Az érdeklődés még csekély, mivel egyelőre kevés a tartalom és a jelenleg kapható e-könyv olvasók sem elég vonzóak az átlagemberek számára. A legtöbb készülékből számos funkció hiányzik, sok közülük nem alkalmas például az internetezésre. Az áttörést az iPad és más újabb modellek hozhatják el.

Rüdiger Wischenbart újságíró és tanácsadó szerint azonban a legnagyobb probléma nem szakmai, hanem jogi. A kiadók ugyanis ahelyett, hogy felkészültek volna a korszakváltásra, inkább a Google-lel és a kalózokkal foglalkoztak, mert tartottak a webes konszerntől és a szerzői jogsértésektől. Eközben pedig megfeledkeztek a fejlesztésekről. Pedig már most elég használható könyvolvasó kapható a piacon és az Egyesült Államok példája mutatja, hogy az elektronikus könyvek kiadása, illetve terjesztése a gyakorlatban is működik.

Az európai felhasználók egyébként kivárnak. Pretzl elmondta, hogy a megkérdezett embereknek csak az egyharmada akar a következő 3 évben e-könyv olvasót vásárolni. A helyzet azonban a következő néhány hónapban drasztikusan megváltozhat, hiszen a kiadók felismerték az új piacban rejlő üzleti lehetőségeket. Németországban két óriás, a Random House és a Holtzbrinck már szabályos e-könyv offenzívát indított. A cégek egyúttal bejelentették, hogy egy közös terjesztési platformot is létrehoznak.

Magyarországon hasonló a helyzet, mint Ausztriában és Németországban. Számos elektronikus könyv és olvasókészülék kapható, igaz utóbbiak ára meglehetősen borsos. A felhasználók számára hasznos tájékozódási pont az e-konyv.lap.hu, a koobe.hu, az ekönyvcentrum.hu és az akonyv.hu.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Professzore #27
    Töltő minek? Bármilyen mikro-USB-s töltővel megy, illetve ugye USB-s gépre dugva is tölt. Ha nem WiFi-zel rajta, akkor 3 hétig (csak esti 2-3 órás olvasgatással) simán elketyeg.

    Áfát eddig számoltak, most valamiért nem adja hozzá a checkout fázisban. Elvileg azzal terhelik a kártyát, amit ott látsz. Én többször rendeltem (komoly összegekért is) az Amazontól, soha nem volt vele gond (késés volt, de nem a posta, hanem a beszerezhetőség miatt, ilyenkor az adott tételt ingyen küldték, ha a korábbi csomagba nem fért bele, és csak akkor terhelték a kártyát, mielőtt postázták a cuccot).

    Erre az árszínvonal/minőség párosra kb. még bő 2 évet kell várni itthon. Addigra a normális olvasók ára leér 40 ezer forint alá.
  • Professzore #26
    Hát igen. Más történet azért egy dedikált olvasó, mint akár egy laptop, akár egy asztali gép. Épp az ismeretlenség adja a sok félreértést vagy tévhitet... Persze ez nem baj, idővel eloszlik.
  • Polemius #25
    "ehhez a 139 dolcsihoz még hozzájön egy hálózati töltő, ha nem csak otthon akarom használni"

    Ezek a könyvolvasók jellemzően hetekig bírják egy feltöltéssel. Szóval ha nem északi-tengeri halászhajón dolgozol, akkor szerintem ez nem gond.
  • nickwearby #24
    Azon, ami van:

    lcd monitoron :/
  • nickwearby #23
    Mert kereskedelmi felhasználásra alkalmatlan az általad leírt formátumok többsége. Nem védhető (ez sajnos nekik szempont, nekünk, olvasóknak nem).

    Hát ez az

    A jpg-t vagy hasonlót olvasol, akkor egy dedikált eszköz (e-inkes ekönyvolvasó) alapvetően csak nehézséget fog jelenteni, mert a kijelző mérete és felbontása nem erre van optimalizálva: vagy folyamatosan görgetned kell az oldalt vagy olvashatatlanul kicsik lesznek a betűk.

    Még nem próbáltam ilyen készüléken jpg-t olvasni,
    de ha elég nagy a kijelző és van benne zoom funkció, akkor szerintem annyira nem lehet gáz, de ez csak teoretikus, mert mondom, nem próbáltam.

    A Kindle WiFi 35-36 ezer árfolyamtól függően, és képes pdf-ekkel is elboldogul (bár szerintem rémálom úgy olvasni).

    Ez önmagában nagyon sirály,
    főleg, hogy az én igényeim közül csak a djvu hiányzik a formátumok közül,
    de ehhez a 139 dolcsihoz még hozzájön egy hálózati töltő, ha nem csak otthon akarom használni, ami plusz 20$,
    ezen kívül a szállítási infóknál írja, hogy a helyi áfa (ha jól értem, az a VAT) az bizony rárakódik, amivel ez már majdnem 200$, ami kb. 44-45ezer ft.

    És akkor még ott van, hogy a fizetés banki átutalással, amit eddig nem csináltam soha, és nem is szeretném, jobban szeretem az utánvétes fizetést, de méginkább ,ha személyesen mehetek el egy cuccért valami közeli átvevőhelyre.
    Pláne ,hogy egy esetleges garanciális ügyintézés kicsit sokba kerülhet az oda-vissza küldözgetés miatt, ha külföldről rendel az ember valamit,
    szóval ezzel nekem fenntartásaim vannak.

    Abban tök igazad van, hogy külföldön olcsóbban lehet ilyenekhez hozzájutni :S
    Itthon vagy drága, vagy macerás...

    Ja, meg azt elfogadom, hogy 6"-os kijelzőn jpg-t olvasni nem a legkényelmesebb,
    bár ha lehet forgatni a képet, az még érdekes lehet,
    de akkor inkább egy 7" vag nagyobb méretű,
    ami már jóval drágább.
  • Kornan #22
    Nyilván a legkisebb ellenállás felé fognak haladni azok akik kényszert éreznek, hogy közkincsé tegyék ezeket a könyveket, tehát olyan formátumról koppintják le ,amiről a legkönnyebben le tudják. Lehet van pár, ami csak az Amazonnál érhető el,stb... Nos ha jó könyv, akkor én kinézem az emberekből, hogy eltökölnek vele 3-4 napig, majd átkonvertálják. De csak amíg nem találnak jobb megoldást. És biztosak lehetünk benne, hogy többen is ostromolják az Amazon falait, hogy olyan megoldást találjanak, amivel egyszerűen átkonvertálható más formátumra. Mert esetleg nem akarják megvenni még1x , ha más olvasón is be akarják olvasni.
  • Professzore #21
    Persze, alaptétel, hogy adják olcsón (kérdés, hogy mi az az olcsó, nekem pl. valószínűleg más, mint neked, ahogy másoknak is más).

    Mondjuk az egész történet kissé teoretikus, merthogy per pillanat nincs mit feltörni (az angol nyelvű irodalmat inkább hagyjuk, abból ugyan van bőven, de aki már angolul olvas, az feltételezésem szerint ki bír fizetni érte 10-20 dollárt).
  • Szartúriusz #20
    Munkaigényes, az biztos.
    Most már szeretett hazánkban is vannak olyan fórumok, és különböző letöltésre specializált helyek, ahol rengeteg könyvet lehet ingyen beszerezni. Akár a legfrissebbeket is.
    Ez mindaddig így is fog maradni, míg rá nem jönnek arra, hogy olcsón kell adni az e-könyvet nagy tömegeknek.
    Ami meg az egyedi másolásvédelmet illeti, szerintem azt is meg lehet oldani, csak egy megfelelő szoftver kell, ami egyszerűen megkerüli. Volt már erre példa, nem kevés.
  • Szartúriusz #19
    Várj, nem egyről beszélünk. Te az e-könyvek feltöréséről, én meg a digitalizálásról beszélek. :D

    Én értettem félre, bocs. :)
  • Professzore #18
    Igen. A gond csak az, hogy ez messze nem úgy megy, hogy megveszem/lemásolom valakitől, aki megvette, felrakom a gépre és szöszölök vele. Az AZW és az ADE is olyan másolásvédelmet használ, ami vízjelszerűen beeszi magát a dokumentumba, az autentikálást egy központi szerver végzi, a kinyitáshoz a szerver--gép--anyag--vásárlási igazolás négyesnek együtt kell állnia, innentől viszont minden eset teljesen egyedi. Egy 15-20 dolláros könyvet (ez mondjuk most 4000 forint) elkezdenél törni 3-4 napig? Aztán a következőt és a következőt is? Értelmetlen.

    Az már más kérdés, hogy a szken--ocr--korrektúra felállás létező, bár kétségkívül rendkívül munkaigényes dolog.

    Szóval. Gyári kiadványt értelmetlen feltörni. Nem gyárit gyártani meg roppant munkaigényes.