Berta Sándor

60 éves láncdohányosoknak felelnek meg a profi játékosok

Érdekes tanulmányt készített egy brit professzor. A szakember arra volt kíváncsi, hogy vajon milyen a rendszeresen játszó felhasználók állóképessége?

Dr. Dominic Micklewright, az Essexi Egyetem Sport-, Teljesítmény- és Kimerüléskutatási Karának vezetője arra a következtetésre jutott, hogy a számítógépes játékosok többségének komoly gondjuk van a kondicíójukkal. Ugyan sok gép előtt ülő fiatal azt állítja, hogy rendszeresen vagy legalábbis gyakran sportol, ez közel sem látszik a fizikai állapotukon. A professzor által elvégzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy bár a számítógépes játékosok reakcióképessége gyakorlatilag megegyezik a harci pilóták értékeivel, viszont a fitneszszintjük leginkább egy 60 éves láncdohányoséval vetekszik.

A Telegraph tudósítása szerint a megállapítás különösen annak tükrében megdöbbentő, hogy Micklewright 20 éves fiatalembereket tesztelt. A brit videojátékosok elitjébe tartozó egyik felhasználóról például a kutató a következőket mondta: "Egy az ő korában lévő személynek sokkal fittebbnek kellene lennie, de talán az egész a profi játékosok munkahelyi kockázataira és arra vezethető vissza, hogy naponta akár tíz órát is a képernyő előtt töltenek."

A fő eltérés elsősorban a tüdőkapacitásban érhető tetten. A 20 éves videojátékosok tüdeje gyakorlatilag egy 60 éves láncdohányos tüdejére hasonlított. Azt ugyanakkor a professzor is elismerte, hogy nem lehet megmondani, a kor előrehaladtával milyen irányba fejlődik majd tovább az érintettek szervezete. Fennáll viszont a veszélye annak, hogy a rossz kondició miatt az adott személyeknek hosszú távú károkkal, például szív- és érrendszeri problémákkal kell számolniuk.

A vizsgált játékosoknak ugyanakkor nem csak a reakcióképességük, hanem a versenyzési adottságaik is kiválóak voltak. A játékosok mentálisan legalább olyan erősek voltak, mint a profi atléták és csak minimális mértékben hajlamosak a depresszióra. Mindez tehát azt jelenti, hogy a játékok nagyon is jó hatással vannak a szellemi képességekre, ezzel párhuzamosan azonban károsan hathatnak a fizikai állapotra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #42
    Napi 3 doboz? Az komoly. Akkor olvasd el még egyszer a 2. mondatodat, és lassíts kicsit, mielőtt tényleg okkal küldenek a Korányiba.
  • pixx #41
    Két dologot szeretnék hozzá fűzni, ehhez a nagyon értelmes témához...
    Láncdohányos nem sok él 60 éves koráig, ha csak nem 50 évesen kezdte.
    ?ásik voltam fent a Korányiban 2 hetet, tüdőrákosok mellett. Az nagyon megütött, hogy legkeményebb dohányos napi 2 dobozt szívott...de általában kevesebb napi egy doboznál, volt olyan, aki 10 éve dohányzott, és rákos lett..
    Én meg lapítottam a napi 3 dobozzal a zsebembe, és nem is rák miatt voltam fent...
    Amúgy a kutatónak javaslom, menjen be egy irodába, ahol egész nap nők ülnek gép előtt, szép formákat lehet ott is látni...
  • Sippie #40
    és még képesek CyberSPORT-nak hívni ha valaki kocka... : DDD
  • bippo #39
    Na, ma a rádióban ezt a hírt már úgy hallottam, hogy 'azok a fiatalok, akik sokat játszanak'. Valami női műsorvezető volt, szerintem amúgysem sok fogalma lett volna a profi játékosokról.
    De amúgy szerintem akik _igazán_ profin nyomják, napi >10 órában, edzővel, stb., nekik kell az állóképesség is, szóval rájuk meg megint nem igaz a cikk.
  • vasziszdasz #38
    El lehet menni kőművesnek is, garantált testmozgás.
  • vasziszdasz #37
    Ehhez kellett egy egész tanulmány? Elég csak bemenni a BME-re és körülnézni a villany karon. :D
  • Fregat #36
    Nem hinnem ez mind igaz amit itt ossehordanak a cikkben.
    En irodaban dolgozok napi 8 orat majd meg vagy 6 ot jatszok vagy netezem de mindenkepp gep elott.
    Es megis mikor az uncsim keszult testibol vizsgazni vele szaldtam le az 1km es hamarabb mint o 3.05 perc alatt. S a vegen meg volt erom sprintelni is. semmi edzes nelkul.
    Nem tom hogy minden 60 eves cigis kepes e lefutni mondjuk 1,5 kilometert adott ido alatt.
  • RoyalPredator #35
    Hát figyelj, speciel SYSTEMA nélkül énis disznajkénbt dragostea din tei-t énekelgetnék webcamon.........


    A tesiórák mellesleg jóformán semit se érnek.
    Mozgásnak kevés, edzésnek kevés, lazíztásnak viszont néha sok-
    valahol a kettő közöttt van, és ígyszerintem kurvára nem ér semmit, ha mellette rendesen sportolsz.
  • RoyalPredator #34
    lol aki állandó kritikus
  • Bhalage #33
    lol a profi