Felföldi Beáta

Ma van a "töröljük magunkat a Facebookról Nap"

A mai napon több tízezer Facebook felhasználó törölte magát az oldalról, hogy így fejezze ki a felháborodását a biztonsági hiányosságok miatt. A félmilliárd regisztrálthoz képest ez csepp a tengerben.

A "Töröljük magunkat a Facebookról" esemény szervezői Joseph Dee és Matthew Milan. A két torontói szerint a Facebook ugyan lehetőséget ad arra, hogy beállításokat végezzünk az adatainkkal kapcsolatban, de ez hosszadalmas és bonyolult procedúra. A két férfi szerint a vállalat egyáltalán nem tiszteli a felhasználóit vagy azok adatainak biztonságát. Május 31-ét nevezték ki a "Töröljük magunkat a Facebookról nap"-nak és egy oldalt is szerkesztettek az esemény alkalmából.

A kezdetek kezdetén a Facobook azt ígérte, hogy a személyes adatok védelme lesz az egyik fő szempont az oldal működése során. Más közösségi oldalaknál (MySpace, Friendster, Six Apart) is keményebb biztonsági előírásokat terveztek. De idővel, ahogy az oldal növekedett, és gyarapodott a felhasználói létszám úgy látszik, az adatokra és azok biztonságára már nem jutott energia. Pár napja a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg azt közölte, hogy nagy változásokra lehet számítani adataink védelmével kapcsolatban. A könnyebb kezelhetőség lesz az egyik fő szempont.


Egy friss felmérés szerint a felhasználók közel 60 %-a gondolkodik azon, hogy nem lesz többé Facebook-tag. A cikk megírásának pillanatáig mintegy 32 000 ember döntött úgy, hogy privát adatai fontosabbak, mint a portál nyújtotta lehetőségek, és törölte magát az oldalról. Ez a majdnem 500 millió regisztrációhoz képest csekélység.

Ha mégis úgy döntenénk, hogy otthagyjuk az oldalt, hová mehetnénk, milyen más lehetőségünk van a nagy nemzetközi közösségi oldalak terén? Nem sok: a Facebook felhasználók többsége tagja a Twitternek és a LinkedInnek, azonban ezek az oldalak stílusa eltérő, előbbi a gyors üzenetküldésre specializálódott, utóbbi pedig munkahelykeresésnél lehet hasznos. A legnagyobbak mindegyikénél van egy kis probléma:
  • MySpace: Ha elmúltál 14 éves vagy nem vagy zenerajongó, nem ajánlott.
  • Ning: Ez azoknak jó, akik saját közösségi oldalt szeretnének alapítani. Persze kezdetben egyedül lesznek.
  • Orkut: "Faz qualquer um fora do uso de Brasil realmente este friggin' coisa?" Ha nem értjük ezt a mondatot, nem ajánlott ez sem. Ezt a Google hozta létre a Facebook lekoppintására, de Brazílián kívül nem nagyon terjedt el.

    Sokáig lehetne még sorolni a külföldi közösségi oldalakat, hiszen ma már több, mint 3000 közül választhatunk, de ezekből a legtöbb nem marad meg sokáig, úgyanúgy, ahogy a magyar iWiW és MyVIP is leszálló ágban van. A Google statisztikája szerint egyébként a Facebook a leglátogatottabb oldal a Földön.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Szefmester #36
      Nálam is, és néha becsúszik egy "Mi a rákért mennél te oda?" Estét is a haverokkal. Aki meg az iwiwen nem állítja be a ki mit láthat-ot az meg is érdemli.

      Nekem pl nem egyszer volt jó hogy név mellett szűkíthettem a listát egyéb szempontok szerint is, mert pl Kovács Andrásból nem egy él csak Pesten.. aztán ha évek óta nem láttad és rendesen megváltozott meg sem találnád, max az ismerősei alapján..
    • DjDano #35
      Nálam minden nap "Nem regisztrálok a facebookra" nap van :D
    • Ahoy #34
      A trollkodást kéne betiltani a facebook helyett
    • skyli991 #33
      Én facebookon azokkal beszélek a legtöbbet akikkel szinte minden nap találkozom :P
    • skyli991 #32
      :D Tényleg hülyeség ez az egész adatvédelmes cucc. Teljesen jól be lehet állítani hogy ki mit lásson. Pl nálam az ismerőseim ismerősei mindent, de a nem ismerősök is láthatják a képeimet, emailcímem, születési dátumom, stb.. csak a telefonszámot és a címet nem. És??
      Így állítottam be.. Mi ezen olyan bonyolult? Facebook Privacy Settings - ott van hogy egyéni beállítások, mindenki beállíthatja a kedvére.
    • opeca #31
      Nem kötök én bele semmibe se. Az adatbiztonsági rést már ebben a topikban bebizonyítottam.

      Az meg, hogy valaki az életét egy facebbok-ra építi, a saját szegénységi bizonyítványát állítja ki vele.

      Ennyi.
    • Ahoy #30
      Tipikusan az az eset, amikor már nem tud a másik fél semmi észérvet felhozni, és beleköt minden egyes szóba.

      Hogy gyengébb felfogással is érthető legyen: Napi párszori ránézéssel, és kis energiabefektetéssel kiváltható több közösségi oldal, és a "virtuális" kapcsolatok teljességgel átkonvertálhatóak személyes, valódi, fizikai kapcsolatokra, találkozásokra, eseményekre... amit az eddigi közösséginek nevezett oldalak nem voltak képesek megvalósítani. Ennyi.
    • CamelX #29
      ...és engem ez 1 cseppet se aggasztana. Jelszavam úgyse derülne ki egyik adatomból se. Aki meg ennyire privacy hívő az úgyis megteszi a megfelelő "bonyolultan beállítható" lépéseket akár Facebookon is.
    • FefeeX #28
      Tudod, egy ilyen oldalnak rengeteg haszna lehet, csak személyiség-függő, kiből mit hoz ki. Én pl belépek naponta, megnézem, van-e valami fontos; megtalálok régi ismerősöket, akikről mondjuk 10 éve nem is hallottam...
      Az, hogy te csak a negatívumokat látod benne, az egyéni szűk látókörödnek köszönhető. Vagy a függőségkereső személyiségednek. Persze, ha mindenre így reagálsz, nem csodálom, ha nem vagy fenn ilyen oldalakon, hisz nem sokan akarnak barátkozni olyanokkal, akik mindent leszólnak bunkó stílusban, mindent megkritizálnak, a hülyeségeiket terjesztik állandóan stb. Lenne kb 2 ismerősöd, akik a felmenőidben kimerülnének, de ők is kb letiltanának a chatről, nehogy már őket cseszegesd...
    • opeca #27
      "Én meg használom egészséggel, elmegyek kultúr eseményekre, bulikra, barátokat szerzek, más műveit nézegetem, szép lányokat hajtok fel, ... "

      De nem a világod...:)