Gyurkity Péter

Pénzt kérnek a kiadók a használt játékokért

Egyre több kiadó áll elő új megoldással, amivel elsődleges céljuk a másodkézből vásárolt játékok felhasználási lehetőségeinek korlátozása, illetve azok fizetéshez láncolása.

A GamesIndustry beszámolója szerint az Electronic Arts által bejelentett Project Ten Dollar több más nagyobb cég kedvét is meghozta hasonló platformok létrehozására a konzolok szegmensében, ezek között pedig a THQ, illetve az Ubisoft is megtalálható. Mindannyian úgy vélik, hogy a használt játékok online funkcionalitása kizárólag kompenzáció ellenében lehet felhasználható, itt az ingyenességet el kell kerülni.

E fenti gondolat persze nem újdonság, a Blitz Game Studios társalapítója néhány héttel ezelőtt egyenesen kijelentette, hogy a másodkézből vásárolt játékok tulajdonképpen a kalózmásolatoknál is rosszabbak, nagyobb veszélyt jelentenek a kiadókra nézve, hiszen ezzel tömegesen juthatunk hozzá teljesen legális példányokhoz, amelyek után általában csekély összeget, olykor pedig még ennyit sem kell leszurkolnunk. Az EA-féle Ten Dollar projekt ennek kiküszöbölését szolgálja, ennek érdekében pedig számos (illetve a jövőben megjelenő összes) sportjátékuk multiplayer módját az úgynevezett Online Pass megvásárlásához kötik, amely 7 napos próbaidő keretében, illetve 10 dollár megfizetése után elérhető.

Az Xbox 360 és PS3 konzolokra megjelenő Tiger Woods PGA Tour 11 után több más alkotásuk is bekerül a rendszerbe, ezek között megtalálható az NCAA Football 11, az NHL 11, a Madden NFL 11, az NBA 11, a FIFA 11, valamint azt EA Sports MMA is. Amennyiben másodkézből jutunk hozzá ezen címekhez, az Online Pass megvásárlásáig nem lesz elérhető az egyes játékok online funkcionalitása, illetve a többjátékos üzemmód (a pontos részletek minden egyes játék esetében eltérhetnek). A THQ az UFC Undisputed 2010 piacra dobásával vezeti be hasonló megoldását, itt a használt példányok után 5 dollárt kell fizetnünk az online opciókért (a Fight Camp funkcióval egyszerre 40 játékos csatlakozhat egy-egy játékhoz).

Az Ubisoft a maga részéről jövőre teszi meg az első lépéseket, a legtöbb alkotásuk már eleve bizonyos letölthető tartalmakkal együtt érkezik majd, a pénzügyi igazgató elmondása szerint pedig valószínűleg ők is követik majd az EA példáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agaba72 #87
    Egyre "szebb" lesz kicsiny világunk.......én nem vagyok jártas a jogban de ugy tudom ha pl. veszek egy mercit x milláért és mondjuk 1 év mulva eladom használtan, akkor nem kell fizetni a mercédesz gyártójának x összeget.............
    Nem is olyan rég még azzal kampányoltak (legalább is nálunk), a szoftver legális vásárlása mellett, hogy az ugyanolyan termék mint bármi más (pl. merci), és ha nem vesszük meg akkor lopunk. Ugy látszik a szoftverek mára még "termékebbek" lettek..........
    Nekem még nem is ez lenne a bajom de ez a történet a totális profit maximalizálásrol szól (szerintem) ami a játékok rovására megy. Ha pl. úgy látják, hogy egy játék "butitásával" (lásd WOW) nagyobb tömeget érnek el, akkor lazán le is butitják, akár pár %-nyi profit növelésért is.
  • Merces #86
    legalább pontozt ki, amugy nem a játékomon hanem a hozzáállásomon mullik.....
    hülye Candide A demagógia meg az hogy minden rendben van
  • kissssss #85
    látom jó ízűen sunyi módon kitörölgették a hozzászólásaimat gratulálok.
    tinman tehát akkor mégsem jöttél rá ugye?
  • vasziszdasz #84
    Sztem meg te csak a lehúzást propagálod.
  • vasziszdasz #83
    Ez egyszerűen lopás - a kiadók részéről. Ingyen akarnak pénzhez jutni. Ezt feltűnő értékaránytalanság néven a BTK is bűnteti.
  • vasziszdasz #82
    Olyan szolgáltatást kell csinálni, hogy a warezoló vagy fizessen, vagy ne tudja használni.
    Ez a legjobb módja annak hogy a konkurrencia felé tereld a vásárlóidat. Legjobb ellenpélda erre az Oracle. Letöltheted a teljes SQL szervert ingyen, azt csinálsz vele amit akarsz - kivéve üzleti célú felhasználást. A cégeknek van pénzük megvenni 1 milka / procimagos áron a szajrét, neked nincs. Ezt őj is tudják, és nem a diákokon, hobbi home usereken akarják halára nyerészkedni magukat. És működik a dolog, az Oracle nem épp egy csődközeli kft. Az ingyenességgel elérik azt hogy te az ő terméküket fogod megtanulni használni, aztán majd a cégnél ahol dolgozni fogsz, azt fogod kérni a munkádhoz, nem a konkurrenciát. Pedig ők is hasukra üthetnének, és beírhatnának egy nagy számot hogy mennyi zsétől esnek el a warez miatt, mint ahogy a többiek csinálják...

    A WoW sikere az hogy egyszerűen jó játékot írtak. Van 1000 hasonló, mégis mindenki ezzel játszik (én nem, de elismerem a tehetségüket). A Diablo 2 is nagy dobásuk volt, holott nem voltál rákényszerítve havidíj fizetésére, szarrá warezolhattad magad, mégis etalon lett. Mert a Battle.net megért annyi pénzt. Mondjuk havidíjat nem fizetnék érte, de egyszeri pénzkidobást megért. Viszont az undorító dolog amikor már a singleplayer módot is folyamatos netkapcsolathoz kötik - lásd: Prince of Persia, Assassin Creed 2, Settlers 7. Ha nincs neted, akkor ne is használd a megvásárolt tulajdonodat (tulajdon = használati jog)? Egyre több embernek mobilnetje van, ami korlátos, már csak azért se lehet leszarom üzemmódban lógni a neten.
  • dilofekete #81
    és az a 10 % beszámítana a következő software vásárlásakor, annyival olcsóbb lenne, nekik úgyis mindegy ha a fris játékot eleinte 12k ét később 4k ért adják, most az a 400 forint vagy akár ennek a fele, mivel ígyi úgyis megkapják azt a pénzt amiért ők alapból visszavásárolnak csak a használt termék nem az ő zsbükre megy, ezért mondom inkább 5% al lehetne olcsóbb a kövi software, még online shop módban is
  • dilofekete #80
    Ámbár lenne értelme, ha a 10% os rátát kapnánk, amit ők is nyújtottak ezidáig és most is, a felhasználók felé.
  • dilofekete #79
    Pedig Mercesnek igaza van, mert amikor nekem elromlott a creative házimozim és pótalkatrészt igényeltem csak annyit reagáltak, hogy az ár 10% ért megveszik a régit(100k-ból 10k, szép arány ám, akkor visszafelé miért mások az arányok, amik ide le VANNAK írva??! Nem fair!), hogy újat vehessek. Szóval az fáj nekik, ha ez nem jön be akkor az ront a statisztikán, mert aki megvette volna tőlük, azt megveszik mástól csak tropább állapotban, ezt kivetítik a szoftwerekre is. Legalább ebből is megy az adó és többet fog érni a használt árucikk, ezt akarják elérni és a bűnözés visszaszorításáért és a nevük további magasztolásáért, hogy mekkora egy .ar. Én ezt látom, mivel ez esetben is adózni kéne, még a lopott holmiért is.
  • dronkZero #78
    Nem, ez kurvára nem erről szól, seggfej. Nyilván bazdmeg, a te szaros játékodon múlik a nyugdíj... Elbaszott demagóg faszarc...