Ötvös Tibor

2010 FIFA World Cup South Africa - megéri megvenni?

A FIFA 10 és 11 között megjelenő 2010 FIFA World Cup South Africa eddig nem sok újdonságot mutatott meg magából, ám ma végre mélyebben is betekinhettünk a programba.

Sokszor kritizálják az EA-t, amiért szinte minden évben, minimális változtatásokkal kiadja az aktuális FIFA játék egy alternatív verzióját az épp aktuális labdarúgó eseményhez (EB, VB) igazítva és ezzel elég szép summát zsebel be. Idén azonban másként lesz - legalábbis a 2010 FIFA World Cup South Africa ezt ígéri. A játék készítői fűt-fát megígértek és a jelek szerint végre be is váltják ezeket. Az már elsőre látható, hogy a World Cup a Fifa 10 alapjait használja, de ez nem meglepő. Simon Humber, a játék producere elárulta, hogy megpróbáltak karneváli hangulatot csempészni a játékba és a látottak alapján ez sikerült is nekik.



A stadionok levegőjében konfettik szállnak, tűzijátékok robbannak, vakuk villannak és a nézők szinte végig táncot járnak vagy hullámoznak. A grafikai motor is alaposan fel lett turbózva, ez főként a játékosokon látszik majd meg. A fejlesztési fázisban kiemelt projektként szerepelt a gólöröm élethű megvalósítása. Ezúttal az ünneplés betölti az egész képernyőt és közelről mutatják a játékos arcán az örömöt. A World Cup új irányítási lehetőségeket is kínál. A fejlesztők elárulták, hogy bevezették az úgynevezett Dad Pad lehetőséget, mely egy teljesen leegyszerűsített irányítást tesz lehetővé. Itt ugyanis mindössze két gombra van szükségünk és tökéletesen irányíthatjuk a karakterünket.

Nagy változás állt be a büntetők rendszerében. Bevezették az úgynevezett higgadtságmérőt, ami a játékosra nehezedő nyomást hivatott kijelezni. Ez az adott szituációtól alacsonyabb vagy magasabb értéket mutathat és nagyban befolyásolja pontosságunkat. Egy meccs elején megítélt tizenegyesnél például jóval higgadtabb karakterünk, mint mondjuk a Világbajnokság döntőjében az utolsó büntetőpárbajnál.



További újdonság, hogy ezúttal már nem muszáj abba az irányba rúgni a labdát, amerre eredetileg terveztük. Lehetőségünk lesz ugyanis az utolsó pillanatban irányt változtatni, így becsaphatjuk a kontrollerünket leső társunkat is. Ötletes és remekül működő funkció, ráadásul egy mozdulattal kivitelezhető. A kapus eközben szabadon mozoghat a gólvonalon és a gombok nyomogatásával megpróbálhatjuk megzavarni a büntetőt elvégző játékost is.

De lássuk a játékmódokat is. Itt sem érheti panasz a fejlesztők háza táját. A 2010 FIFA World Cup South Africa mind a 199, a selejtezőkben elindult csapatot felkínálja játékra és szerencsére számos új mód áll majd rendelkezésre offline módban is. Itt van mindjárt a Story of Qualifying, melyben valós selejtezőket játszhatunk le megváltoztatván ezzel a történelmet. A Captain your Country hasonló a Be a Pro módhoz. Itt is a csapatunk legalján kezdjük meg karrierünket és célunk - a vébé győzelem mellett - a válogatott kapitányi címének megszerzése. Jó hír, hogy ezt a módot négyen is játszhatják egyszerre ugyanannál a gépnél offline módban és így egymással lehet versenyezni a kapitányi címért.



Az eddig látottak alapján a 2010 FIFA World Cup South Africa nem sokat változott a FIFA 10-hez képest, ám amin javítottak (büntetők, játékmódok, grafika), az mind pozitívan tesz hozzá a játékélményhez. Innentől mindenki maga döntse el, hogy ezek mennyire érik meg neki azt a pár ezrest. Ha valakinek viszont nincs meg az előző FIFA, annak remek vétel lehet majd a játék.

A 2010 FIFA World Cup South Africa április 30-án jelenik meg - jelen állás szerint PC-re nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kaposi1 #13
    Azt nem tudom hogy megéri-e megvenni, de hogy holnap kipróbálom XBOX360-on az biztos!
  • Etinger #12
    Meghat nagyon :D:D
  • Stefling #11
    pffff nem jön pc-re? LOL
  • antikarts #10
    Hmmm. Szerintem azért konzolon a játékmenetet illetően a 08 09 10 között igencsak van különbség. Grafikailag ugyanaz a motor megy mind alatt, de azt is csiszolgatják szépen.
  • barcames #9
    pc re ki se fog jöni!!!!!!!!!!!
  • nextman #8
    Letölteni se éri meg?
    Lehet amúgy ilyeneket még billentyűvel játszani?
    Kb. 2002-ben felhagytam a fifával, de lehet kipróbálnám még, ha egyszerűen lehet irányítani, és nem kell sokat tanulni.
  • Zolivok #7
    passatgt- megmondá
  • passatgt #6
    inkább 1 játékot 4 évben 8szor:)
  • 3pdavid #5
    Nem, sajnos inkáb egy játékot egy évben kétszer...
  • WilliamMcKinley #4
    Magyarul most már 2 játékot adnak ki egy évben. Vagy tévedek?