Berta Sándor

Egyre több a nyugdíjas a közösségi portálokon

Folyamatosan nő azoknak az idős internetezőknek a száma, akik regisztráltatják magukat a közösségi portálokon.

Az úgynevezett silversurferek legszívesebben a saját korosztályuk tagjaival tartják a kapcsolatot a világhálón is. (A név a Marvel képregény Ezüst utazójára utal, a hajszínre vonatkozik.) Ez nem meglepő, a tinédzserek szintén nem szeretik, ha szüleik ugyanazokat a chateket és fórumokat látogatják, amiket ők maguk is. A nyugdíjasok online térhódítása jól megfigyelhető. Németországban már a 4,3 millió regisztrált Facebook-tag közül 120 000-en 50 évesnél is idősebbek. A silversurferek ugyanolyan tevékenységeket végeznek, mint a fiatalabbak: digitális képeket töltenek fel, üzeneteket írnak az ismerőseiknek.

"A Facebook és más közösségi portálok érzelmi közelséget érzékeltetnek és csökkentik a valódi távolságokat" - közölte Hendrik Speck, a Kaiserslauterni Főiskola professzora. A szakember úgy vélte, ez az egyik fő oka annak, hogy a nyugdíjasok miért fedezték fel maguknak a közösségi oldalakat. Ez a folyamat azonban az ő szavaival élve "kulturálisan idegen jelenség", hiszen az 50 évesnél idősebbek még rádión és televízión nőttek fel. Ennek is köszönhető, hogy a nyugdíjasok a világhálón is inkább defenzívebben viselkednek, vagyis nem kezdeményeznek kapcsolatokat.

Megjelenésük meg fogja változtatni a közösségi portálok világát. Miközben a fiatalok akár naponta több órát is eltöltenek ezeken a helyeken, addig az idősek nagyon célzottan és tudatosan osztják be az online eltöltött idejüket, elsősorban kommunikálnak. A közösségi portálokon az emberek könnyen kiadnak magukról különböző, az érdeklődési területeikre, kapcsolataikra vagy éppen a végzettségükre vonatkozó információkat és a fotóikat. Igaz, mindenki maga döntheti el, hogy mennyi adatát osztja meg másokkal.

A helyzetet jól példázza Lea S. esete, aki 20 éves és a számtalan internetes ismerőse között ott van az édesanyja, az 59 éves Gabi is. Lea édesanyja elismerte, hogy a legtöbb a Facebookon felbukkanó téma nem is nagyon érdekli. Egy másik idős nő, az 54 éves Birgit Deutschmann szintén csodálkozik azon, hogy mennyi mindenre használják a fiatalok a közösségi portált. Birgit néhány képet már feltöltött magáról, de alapvetően a régi kapcsolatait szeretné ápolni.

A silversurferek előretörésének egyik oka Martin Krebs internetpedagógus szerint, hogy az emberek nem akarják elveszíteni a fiatalokhoz való kapcsolatukat. Krebs egy számítógépes iskolát üzemeltet Berlinben, ahol kifejezetten nyugdíjasokat tanít a világháló használatára. Egyes diákjai több mint 80 évesek. Mark Zuckerberg is rendszeresen online játszik a nagymamájával. Igaz a Facebook alapítója leszögezte: egyelőre nem terveznek külön szolgáltatásokat idősebb tagjaiknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csiber #3
    Persze hogy nem szeretik a kis tinik, mert meglátja anyu vagy apu hogy milyen képeket tesz fel a kicsi lányuk
  • B0nFire #2
    És most ez a cikk mire jó amúgy? Tölteléknek? Mert semmit nem mond.
  • vmiki88 #1
    főleg az olyan nyugdíjasokat bírom, akik úgy pózolnak mint egy tinédzser XD
    Ha látni akartok olyant nézzétek meg a napiszar.com-ot vagy a puruttya.hu-t