Gyurkity Péter

AMD: Athlon II X3 és Radeon HD 5870

Folyamatosan érkeznek a hírek az AMD háza tájáról, amíg ugyanis a központi processzorok terén az olcsóbb Athlon II családot bővítik, napokon belül elrajtol a Radeon HD 5000 család - utóbbiról most képeket láthatunk.

Arról a napokban már beszámoltunk, hogy az AMD piacra dobta az első, 100 dollár alatti áron érkező négymagos chipet, amely Athlon II X4 néven érkezett meg. A friss hírek szerint ezen példányokat a Windows 7 megjelenésének napján, vagyis október 22-én három- és kétmagos változatokkal egészítik majd ki, szintén a vékonyabb pénztárcájú felhasználókra gondolva.

Az Athlon II X3 sorozaton belül két chip érkezik majd ezen a napon, sorrendben 425 és 435 típusjelzéssel, 2,7 és 2,8 GHz-es órajelen. Másodszintű gyorsítótáruk 1,5 MB lesz, fogyasztásuk pedig 95 watt, ami némileg magasnak mondható. A támogatott foglalatok listáján megtaláljuk a Socket AM2+ és AM3+ típusokat, ezek a fejlesztések pedig elsősorban olyan olcsóbb, akár belépő szintű számítógépekben találhatnak majd otthonra, amelyeket olykor multimédiás feladatok, avagy játékok futtatására is befognak tulajdonosaik. A chipek nem kínálnak brutális teljesítményt, de a Windows 7 révén közösen dolgozhatnak majd a grafikus vezérlővel, és mindenképpen többet nyújtanak majd az ikermagos változatoknál.

A cég visszafogott fogyasztású példányokkal is készül, ezek között érkezik majd elsőként a szintén hárommagos X3 400e és 405e, majd pedig az Athlon II X2 235e és 240e, illetve az X4 600e és 605e - kivétel nélkül 45 wattos étvággyal, lesz tehát miből válogatni az asztali számítógépek szegmensében.


Sapphire Radeon HD 5870

Időközben napvilágot látott egy-egy kép a Sapphire Radeon HD 5000 kártyákról egészen pontosan a csúcskategóriát meghódítani hivatott HD 5870 és HD 5850 típusokról. Mindkét változat 40 nm-es RV870 GPU-t tartalmaz fekete nyákkal és két bővítőhelyet elfoglaló hűtéssel, a képet pedig 256 bites memóriabusz, 1 GB GDDR5 memória, CrossFireX és ATI Eyefinity támogatás, dual DVI, HDMI, valamint DisplayPort csatlakozó teszi teljessé.

A nagyobb testvér 1600 stream processzort tartalmaz, a vezérlő, illetve a memória órajele 850/4800 MHz, míg a HD 5850 1440 stream processzorral, 750 MHz-es magórajellel érkezik, a memória pedig 4000 MHz-en fut.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #84
    tudod ,ebben az a szép , hogyha egy punk zsidózik, azt vagy a haverjai verik meg, vagy a zsidók, vagy a radikálisok. Remélem igy jársz
  • Skyline #83
    Szerintem befejeztem a veled történő kommunikációt baromarcú,szomorú hogy nem tűnik fel egyik topicban sem hogy téged néztek hülyének,de nyomassad tovább a baromságaidat..SZÁNALMAS:)
  • readswift #82
    skyline az emo - punk :
    gold : DDD
  • readswift #81
    annak örülj hogy senki nem alacsonyodik le a zsebpiszok szintedre hogy beküldje a moderáknak a szánalmas beirásaid. Amerikában az ilyet mint te úgy hivják : punk.
  • readswift #80
    "Egy PC-s videokártya soha nem lesz játékban fullra kihasználva, túl sok ismeretlenes egyenlet ugyanis. "

    nem is kell!! másik kell!! érted?!!!
  • Skyline #79
    1. Nem ironizált hanem spontán ennyire hülye nézd át miket irogatott ide oda..:D
    2. A géjmör pedig nem a kiejtés miatt géjmör,hanem egy idita ismerősöm miat poénból (hosszú..).
  • narumon #78
    Nem teljesen értem milyen coprocesszorra gondolsz. Most is stream processzorokból állnak a videokártyák a dx11 pedig segit (programozói szempontból) ezeknek a kihasználásában. Egy játék minőségét featurejeit pedig a játékkészítők határozzák meg és nem az hogy mit szeretne az nvidia. Egy PC-s videokártya soha nem lesz játékban fullra kihasználva, túl sok ismeretlenes egyenlet ugyanis.
  • cateran #77
    Másrészt akinek a gamer=géjmőr,az ne ugasson értelemről...
  • cateran #76
    Imigyen szóla Zarathustra...értelmeztem,ha ironizált,akkor nem ismeri a smileykat,ha komoly volt,akkor meg baromság amit irt...
  • Skyline #75
    Az értelem is nehezen megy neki,nemhogy az értelMEZÉS...