Gyurkity Péter

AMD: hatmagos chipek alacsony fogyasztással

Az elmúlt hetekben viszonylag ritkán érkeztek hírek az AMD háza tájáról, ezért most némileg kárpótolják is a nagyközönséget az új hatmagos, alacsony fogyasztású szerverchipek bemutatásával.

A vadonatúj hatmagos Opteronok legfontosabb előnye éppen az alacsonyabb étvágy, hiszen elsősorban olyan adatközpontokba és vállalatoknak szánják őket, akik a fogyasztáson (és többek között a klímaberendezéseknek köszönhetően magas villanyszámlán) szeretnének spórolni, főként a felhő-platformok terén nyújtott szolgáltatásokban. Az EE jelzésű változatok elsősorban ezen segítenek majd.

Az Opteron 2419 EE egyike az új jövevényeknek, jellemzői alapján pedig közelebbről is szemügyre vehetjük az AMD stratégiájának fontosabb pontjait: az órajel mindössze 1,8 GHz, a puszta erő hiányát azonban pótolja a modern architektúra, valamint a hatmagos felépítés, a jellemző fogyasztás pedig mindössze 40 watt, amivel alaposan alámentek a négymagos Opteronok körében elfogadhatónak mondható 75 wattos szintnek. Az AMD hivatalos közleményeszerint az EE-sorozattal durván 30 százalékkal fogták vissza a fogyasztást, miközben ugyanennyivel mondható jobbnak a fogyasztás-teljesítmény mutató.

A cég többek között éppen a fent említett négymagos elődöket reméli leváltani az új példányokkal, arra hivatkozva, hogy a modern rackekben felhasznált nagyszámú processzornál már igen komolyan megérződik a változás. Éppen ezért a gyors váltást ajánlják a spórolni szándékozó vállalatoknak, miközben azt sem mulasztják el megemlíteni, hogy az elmúlt időszakban éppen ezen alacsonyabb fogyasztású fejlesztések bizonyultak a leggyorsabban növekvő szegmensnek a szerverchipek piacán belül. Ez talán nem véletlen, hiszen éppen ezt a területet érintette legsúlyosabban a gazdasági válság - éppen egyharmaddal maradunk most el globálisan a tavalyi forgalomtól.

Külső elemzők nem tartják valószínűnek, hogy ezen processzorokkal az AMD sokat javítana a piacot 90 százalékban uraló Intellel szemben, de szélesíti és színesíti saját kínálatát, ami mindenképpen kedvező fejlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #5
    Hát ezek a tesztek semmik... különböző méretű ssd (amd-nél nagyobb) különböző service pack az os-en (amd-nél csak sp1, intelnél sp2 holott az amd teszt újabb), intelbe kisebb fogyasztású ddr3 van, amd-be ddr2 ram, na meg nem elég hogy a tesztelő JVM két különböző gyártótól származik, még a paraméterei is másak.
  • shabba #4
    Almát hasonlítasz körtéhez, a két termék két teljesen más piaci szegmensnek szól. A Xeon MP E74xx-t a 4,8,16 utas rendszerek építésénél használják, de az már lassan egy éve piacon lévő proci és az utód Nehalem-EX erősen közeledik. Az Opteron 2xxx 2 utas szerver procik piaci párja a Xeon DP 55xx széria. Ennek az alacsony fogyasztású Opteronnak, pl. egy Xeon L5520-as.

    Opteron 2419 EE(40W ACP, 1.8Ghz, 6 mag)
    http://www.spec.org/power_ssj2008/results/res2009q3/power_ssj2008-20090811-00180.html

    Xeon L5520(60W TDP, 2.26Ghz, 4 mag/8 szál)
    http://www.spec.org/power_ssj2008/results/res2009q3/power_ssj2008-20090721-00178.html

    Ha megnézed a két fenti linket láthatod hogy szó nincs itt harmad akkora fogyasztásról AMD részről. Sőt a Xeon még egy hajszálnyival alatta is marad, teljesítményben pedig 10%-kal felülmúlja. Ráadásul árban a Xeon csak 530 dollár, az Opteron pedig 989.
  • Sanyix #3
    De. De olcsóbbak is lesznek... meg nagyobb órajel.
  • nenad #2
    remélem az asztali hatmagosok sem fogyasztanak majd sokkal többet.
  • ozric #1
    "Külső elemzők nem tartják valószínűnek, hogy ezen processzorokkal az AMD sokat javítana a piacot 90 százalékban uraló Intellel szemben"

    A cikkiró célozgatásával ellenétben ez inkább szomorú és negatív. Ugyanis egy dual Opteron 2419 EE + 12GB DDR3 fogyasztása nagyjából harmada amint egy szintén hatmagos dual Xeon E7450 + 12GB FBDIMM, wattonkénti teljesítménye is nagyjából kétszerese mint az Intel legkisebb hatmagosának. Kinek jó, ha a jobb termék hatása olyan mint a lepkefingé? (Aki nem tudná, az FBDIMM fogyasztása is horror nagy.)

    Az meg egy külön történet, hogy az Intel Xeon E7450 mellett 90W szerepel, normális módon mégsem mérhető össze a cikkben is szereplő 40W-os értékkel, mivel eltérő módon számítja ki a két gyártó a teljesítményeket.