Gyurkity Péter

AMD: gyorsan elterjednek a DirectX 11 grafikus kártyák

A grafikus kártyák piacán sokkal jobban megy az AMD-nek, mint a központi processzorok szegmensében, ezt pedig még az idén az új DirectX 11 fejlesztésekkel dobnák meg, megelőzve a riválisokat.

Dirk Meyer, a cég vezérigazgatója, a napokban ismét megerősítette a júniusi bemutatón elhangzottakat, miszerint még az év második felében debütál vadonatúj grafikus kártya sorozatuk, amelynek tagjai elsősorban a DirectX 11 technológia hardveres támogatásával nyújtanak majd újat. A mobil, noteszgépekbe szánt változatok jövő év elején követik az asztali vonalon felbukkanó példányokat.

Az abban reménykedik, hogy a fenti megjelenéssel megelőzhetik mind az nVidia, mind pedig az Intel saját megoldásait, így gyakorlatilag kihívó nélkül kezdhetik meg az új generáció (minden bizonyal a Radeon HD 5000 sorozat) terjesztését. A siker érdekében ezúttal 40 nanométeres gyártástechnológiára alapozzák a munkát, amely még nagyobb teljesítmény kipréselését teszi lehetővé elfogadható hőleadási és fogyasztási mutatók mellett. A lényeg persze a DirectX 11 támogatása, hiszen a Windows 7 többek között ezzel hivatott meghódítani a játékosokat.

Az AMD arra számít, hogy az új generáció példányai meglehetősen gyorsan elterjednek majd, a következő év elejétől pedig a folyamat a noteszgépek szegmensében is elindulhat. Arról egyelőre csak találgatások láttak napvilágot a világhálón, hogy a cég vajon RV870, avagy Evergreen kódnév alatt készíti új fejlesztéseit, a pontos dátumot illetően pedig szeptembert, illetve októbert emlegetik a jól értesültek. Mások úgy vélik, hogy a Radeon HD 5000 kártyákra egészen novemberig várni kell majd, ám még így is elcsíphetik az ünnepeket, amely nyilván a legfontosabb periódus az év során.

A cég időközben jelezte, hogy elkészültek a Windows 7 RTM változatához szánt szoftveres meghajtókkal, ezek pedig letölthetők a hivatalos oldalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cooliq #17
    Abu mindenhol ott van. Mondjuk ennek orulok mert vegre olyan is hozza szol aki benne van a temaban.
  • Abu85 #16
    Szerintem ilyen szintű teljesítménynövekedés a teljesen programozhatóságot szem előtt tartva nem következett volna be. Gyakorlatilag a szftver renderről tettünk egy pár éves kötött futószalagos kitérőt. Majd lassan visszatérünk a szoftver renderhez.
  • kvp #15
    "A DX11 teljesen más, mind az eddigi DX-ek. Kicsit több a fejlődés, mint egy egyszerű SM váltás. Bejönnek a hardveres tesszalátorok, amikkel a VGA már nem csak mint VGA fog üzemelni"

    Csak azt nem ertem miert tartott ennyi ideig visszaterni az eredeti megoldashoz. Anno az elso pc-s 3d gyorsito kartya pont igy mukodott (1984 IBM PGA), bar az meg csak 1 magos volt, de teljes erteku programozhato egysegrol volt szo (ami x86 kompatibilis volt) es kepes volt elerni a 640x480xRGB332-es minoseget, amihez kepes tudasban nem sok fejlodes tortent (csak a teljesitmeny nott).
  • fade2black #14
    Csak egy idén: Dirt2
  • Sanyix #13
    Hülyeség, egészben...
  • Vanek úr #12
    A DX11 teljesen más, mind az eddigi DX-ek. Kicsit több a fejlődés, mint egy egyszerű SM váltás. Bejönnek a hardveres tesszalátorok, amikkel a VGA már nem csak mint VGA fog üzemelni (pl. átveheti a játékokban a CPU-tól az MI számítását is); és bejönnek a játékoktól független program-támogatások (ehhez segítségnek ott lesz maga a DX-nek lesz egy külön leírónyelve, lesz az OpenCL, és ha az NVIDIA végre nyílt szabvánnyá tenné a CUDA-t, akkor az is).
    Vagyis a DX11-es VGA már a megjelenésekor kihasználható (az NVIDIA féle CUDA-t már most használja sok progi).
  • Vorpal #11
    A hőség megtette a hatását a kommentekben is;DD
  • TomFace #10
    Igen, elolvasta, te nem értetted meg, mire próbált célozni. Teljesen igaza van, idén úgyse jön semmi olyan dx11es játék, ami széleskörűen használná a dx11-et. Talán jövő év végére már lesznek ilyenek, addigra viszont az első generációs vga-k teljesítménye nem feltétlen lesz elég. Mellesleg teljesen egyetértek ezzel.
  • Julius Caesar #9
    Igen, szerintem is így a jó. Megnézzük majd mit hoz fel az intel (larrabbee) meg az NV (gt300)és csak utánna ígérem el a gyártónak fele királyságom. A tendencia alapján azonban jó lesz.
  • Sanyix #8
    Te elolvastad amit írtál?