Gyurkity Péter

Az első képek a Radeon HD 5870 kártyákról

Felbukkantak az első képek az AMD sokak által várt új fejlesztéséről, amely kinézetében inkább az nVidia monstrumaira hasonlít. A cég szerint ébredezőben van a piac, több újdonságban is bíznak.

A most megjelent képek eredetét természetesen nem lehet leellenőrizni, így egyelőre nincs információ azok hitelességéről. Mindazonáltal többen úgy vélik, hogy a valódi terméket láthatjuk rajtuk, hiszen a végeredmény nagyon hasonlít a pár hete felbukkant sémákra, amelyek szintén egy ilyen méretű és formájú megoldást körvonalaztak.



Amennyiben valóban így néz ki a Radeon HD 5870, elmondhatjuk, hogy szokatlanul hosszú kártyákhoz juthatunk majd hozzá, amelyek ráadásul hatalmas hűtést hordoznak magukon - mindez eddig inkább az nVidia csúcskategóriás megoldásaira volt jellemző, mintsem az ATI erősebb versenyzőire. Nagy kérdés, hogy a 40 nanométeren készülő RV870 chip mennyit fogyaszt majd, hiszen ha csakugyan brutális adatokról van szó, kérdéses, hogy milyen módszerrel passzíroznak majd két vezérlőt egyazon kártyára, márpedig ez is szerepel a cég tervei között.



Hivatalos információ sajnos továbbra sem áll rendelkezésünkre a megjelenést illetően, így kénytelenek vagyunk a korábban megjelent értesülésekre támaszkodni, miszerint az új, DirectX 11 technológiát is támogató sorozat példányai még szeptemberben, avagy októberben jelennek meg, mindenképpen az nVidia új családja előtt. Ennek boncolgatása helyett tehát érdemesebb az AMD üzleti kilátásaival foglalkozó riportot szemügyre venni, amely több érdekes pontra világít rá. A cég például már látja a fényt az alagút végén, legalábbis ami a globális piaci helyzetet illeti, saját maga számára pedig több fontos fejlesztéssel tenné könnyebbé a helyzetet.

Ezek között szerepel a vékony laptopok számára készülő Congo mobil platform, amely ikermagos chipeket és DirectX 10-es grafikus vezérlőt tartalmaz, a hatmagos Istanbul processzorok, amelyek már most is hódítanak a piacon, a 12 maggal érkező Magny-Cours szerverchipek, amelyek 2010 elején készülnek el, a fent említett Radeon HD 5000 sorozat példányai, valamint az asztali csúcskategória, ahol a Phenom II X6 chipekkel újabb löketet kap a vállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsolt10 #40
    Inkább a vinyok teljesitményével foglakoznának!hiába van hiper vasa az embernek ha a vinyoja csiga lassu
  • billxxx #39
    Vevőszopatás,csak kevés ember az aki egy ilyen kártyát megvesz.....
    Ez már szerintem a túlzás kategória.Meg mekkora ház kell majd neki....
    A pc nem konzol...
  • Youri #38
    Az én gépem kb 300e ft volt (monitor nélkül)
    Nem nagyon tűnt fel hogy sokkal többet enne mint egy régebbi típusú gép.
    Amúgy a konzolok sosem érik el azt a felbontást amit egy pc már most biztosít stabilan.

    + az ilyen videokártyák többnyire arra vannak, hogy megveszed és marha jól megy rajta a játékok 90%. 10% meg az amihez még eszközt sem csináltak, hogy jól menjen.

    Szerintem megéri beruházni egy drágább számítógépre mint venni egy laptopot és még mellé vagy 6 konzolt. Mert akkor már ugyan ott tartasz pénzügyileg is.
    300e ft kb egy laptop + jó konzol + egy jó tv. Hanem több.

    Amúgy nem azért van ilyen gépem mert dúskálok, hanem azért mert 3d animációkat is készítek (3ds max 9)
  • Csak77 #37
    Nem paraszvakítás, sajnos. Amúgy te géped minden szempontból egy elavult szerkezet, ez van. Mellesleg a tiéd is eszik rendesen áramot, bár valószinűleg nem te fizeted, ezért neked tökmindegy.

    A legjobb megoldás, ha az ember vesz egy notebook-ot, azt ráköti a monitorra, bill-t, és egeret rá, és azzal netezik, filmezik külső vinyoról usb-n, ilyesmi. Játékra meg vesz valami konzolt, ami a felét eszi csak ennek a kártyának...
  • Demonic #36
    Az oké hogy eszik, mert akinek újonnan van pénze rá annak szerintem a villany számla se gond.. De milyen hangja lesz egy idő után ennek a hűtőnek?:D
  • dez #35
    "Nagy kérdés, hogy a 40 nanométeren készülő RV870 chip mennyit fogyaszt majd, hiszen ha csakugyan brutális adatokról van szó, kérdéses, hogy milyen módszerrel passzíroznak majd két vezérlőt egyazon kártyára, márpedig ez is szerepel a cég tervei között."

    A szokásos: visszavett órajel+fesz.
  • dez #34
    Azért szerintem elég komolyan néz ki. Azok a beömőnyílások... Pedig nem szokott túlzottan meghatni a videokártyák kinézete.
  • Chipii #33
    Egyértelműen parasztvakítás mindenhol a tápigény. Nekem core2duo e8500, 260gtx(szépen húzva), 2 közepes vinyó, és 115 watt desktopon kis terheléssel, maxon hajtva meg 260 watt. Ehhez jön még 35 watt a 22es monitor miatt. A core2duo és quad között van egy szép ugrás fogyasztásban, de persze nem száz meg ezer wattok:)
  • who am I 7 #32
    jobban örülnék, ha ezt a teljesítményt 300-400 össz Wvel tudnák hozni...
  • AquirLord #31
    ja és elfelejtettem mondani hogy bár inkább ati felé húzok, de a fenti kártya már gusztustalan... ráadásul a 4870-is nagyon durva fűtőtest de ez mégrosszabb lesz..bár az alapjárati fogyasztása csábítóan hangzik. Persze úgy néz ki új házat kell vennem ha ilyent akarok mert a 4870 is éppen csak elfér a gépben. Azért igazán visszafoghatnák magukat mint méretben mint hőmérsékletben. Csinálhatnának valami szabványt arra hogy X méretnél nagyobb nem lehet, inkább ne legyen 2szer olyan gyors mint az előző de nagyobb se meg ne is fogyasszon többet. Növeljék úgy a teljesítményt.
    Lassan már ott járunk hogy külső VGA-t csinálnak mert mind hűtés terén mint méretben nem fér el a normál PC házakban... majd mikor jön hozzád a haver és meglepődig hogy két géped van akkor mutatod neki, hogy nem...az balra a kisebb az a PC jobbra az a nagy pedig a VGA...
    Szóval túlzás már ez az egész...elmegy az atitól a kedvem....de az a baj nvidia sem csinálja másként :(