Gyurkity Péter

500 millió chipnél tart az AMD

Az AMD nemrég ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, most pedig egy fontos mérföldkő eléréséről számoltak be, mindenféle felhajtás nélkül. Az Intel fellebbez az ellene hozott ítélet ellen.

Az AMD hivatalos sajtóközleményéből megtudhatjuk, hogy a napokban gyártották le a cég által kifejlesztett 500 milliomodik x86 processzort, ami mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény. Persze ezt már nem maga a vállalat készítette el, hiszen a GlobalFoundries immár többnyire önálló cégként végzi munkáját, ám az AMD még mindig tekintélyes részt mondhat magáénak, a kapcsolat pedig továbbra is igen szoros.

A kis szépséghiba ellenére tehát mégis megvan a fontos állomás, a képen pedig igazán csak az ront, hogy az AMD évek óta nem tudott pozitív eredményt felmutatni a negyedéves üzleti jelentésekben. Legutóbb is tekintélyes veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, miközben az Intel ismét nyereségről számolt be, a jelek szerint tehát egyre növekszik a különbség a két versenytárs között, bármennyire is igyekszik tartani a lépést a kisebbik cég. Nem csoda, hogy a bejelentést nem kísérte felhajtás, mindössze a 40. évforduló alkalmából meghirdetett noteszgép-akció fut még, a HP jóvoltából.

Az AMD azért egy új chipet is útjára indított a napokban, ez pedig a Phenom II X4 945, amely a jelenleg kapható példány módosított változata. A Socket AM3 foglalatba illeszkedő új jövevény 3 GHz-en fut, 2 MB másodszintű és 6 MB harmadszintű gyorsítótárral, 125 watt helyett immár 95 wattos TDP-vel. Ez tehát némileg kevésbé forró és kellemesebb fogyasztású változat az eredeti megoldáshoz képest, az ár pedig ugyanaz, a tengerentúlon 225 dollár.

Az Intel időközben jelezte, hogy fellebbeztek az Európai Bizottság által meghozott döntés ellen, amelyben 1,5 milliárd dollár megfizetésére kötelezték őket. Szerintük a testület rosszul értelmezett bizonyos bizonyítékokat, másokat pedig figyelmen kívül hagyott, így ők szeretnék elérni az eredeti ítélet módosítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #8
    Hogy értsd a problémát:
    "500 millió chipnél tart az AMD"-ez a cikk cime
    "Az Intel fellebbez az ellene hozott ítélet ellen"-ez pedig idézet a cikkből...
  • Déta #7
    Te eddig hol éltél ember?
    1,5 milliárd dollár from INTEL to EUROPEAN UNION.
  • Sanyix #6
    Remélem a fellebbezés után még súlyosabb ítéletet az a zsintel :)
  • Sir Ny #5
    "Az AMD nemrég ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, most pedig egy fontos mérföldkő eléréséről számoltak be, mindenféle felhajtás nélkül. Az Intel fellebbez az ellene hozott ítélet ellen."
    ki ellen hozott ítélet ellen lebbez fel az Intel? mivan?
  • BIZ0906 #4
  • Vanek úr #3
    "így ők szeretnék elérni az eredeti ítélet módosítását."

    Remélem, sikerül Nekik, és kétszer ennyi lesz a másodfokon hozott bünti. :D
  • Solten #2
  • readswift #1
    "...,így ők szeretnék elérni az eredeti ítélet módosítását. "
    vagy
    "...,ők így szeretnék elérni az eredeti ítélet módosítását. "ű

    beismerés , jóvátétel helyett , hát mit mondjak, inkább semmit