Gyurkity Péter

Nem akarnak fizetős tartalmakat az európaiak

A kontinensen tavaly elvégzett felmérés arra mutat rá, hogy az európai felhasználók nem lennének hajlandók fizetni az online tartalmakért, ezen az állásponton pedig a kalózkodás visszaszorítása sem változtatna.

Az Eurostat által elvégzett felmérésben a tavalyi év folyamán több mint 211 ezer felhasználót kérdeztek meg a kontinensen az online tartalmak elérhetőségéről alkotott véleményéről. A válaszokból úgy tűnik, hogy a közösségen belül nem szívesen fizetnének a prémium besorolású tartalmakért, a nagy többség ugyanis úgy véli, hogy ezen árakat már beleépítették az előfizetési díjakba, a tartalom pedig eleve ingyen is elérhető.

A megkérdezettek alig 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vizsgált időszakban az előfizetési díjon felül fizetett bizonyos online tartalmakért és szolgáltatásokért. Bár a 16-24 év közöttiek körében ez az arány némileg magasabb, eléri a 10 százalékot, az eredmény azt jelzi, hogy a túlnyomó többség nem hajlandó további kiadásokra, 49 százalék pedig kategorikusan kijelentette, hogy az életbe lépő esetleges új, szigorúbb törvények esetében sem hajlana erre. A lépést elutasítók nagy része úgy gondolja, hogy az előfizetési díjakon keresztül már most is fizetünk az interneten elérhető tartalmakért, a fix díj befizetése után pedig igyekeznek a maximumot kisajtolni az elérésekből.

Mindössze 20 százalék említette meg, hogy a kalózkodás teljes visszaszorítása és eltüntetését követően közelebbről is szemügyre venné a fizetős megoldásokat, ami arra mutat rá, hogy a kalózmásolatok elleni harc nem feltétlenül vezethet eredményre. A szórakoztatóipar alapgondolata ugyanis az, hogy a kalózkodás terjedésével egyre kevesebb legális példányt tudnak eladni, a felhasználók kitartása viszont arra utal, hogy egy esetleges döntő győzelem sem jelentene megváltást a kiadók és filmstúdiók számára.

Ami az Európai Unió és az Egyesült Államok viszonyát illeti, a tanulmány kiemeli, hogy a kontinensen még sokat kell tenni az online szféra jobb kihasználása érdekében. A felhasználók által generált tartalmak aránya nem jelentős (egy-két kivétellel, mint amilyen például Észtország), a tengerentúlon viszont virágoznak az online boltok és szolgáltatások, amitől mi még messze vagyunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #32
    Europaiknak még nincs annyira kimosva az agya mint az amerikaiaknak.
    Talán ezért.
  • kadar1 #31
    Én például nem vennék meg úgy filmet , ha előtte nem láttam.Zenével is így vagyok
    míg nem hallottam a teljes albumot addig szóba se jöhet.Azt a sok ratyi szart adják el másnak , de ne nekem.
  • tomcsa4 #30
    De például zenénél is így van. Kijön a kis kedvenced, gondolod mekkora szuper, aztán kiderül, hogy talán 2 szám az, ami jó. Két dolgot csinálhatsz ha már megvetted: eladod vagy addig hallgatod, míg meg nem szereted az összes számot a CD-n. :) Egy warezzal ez kiüthető.

    Lehet belehallgatni is a számokba. Nem rossz ötlet ez sem (sok oldal kínál ilyen szolgáltatást), csak nem elégséges.
  • tomcsa4 #29
    Én csak óvatosan értek egyet veled. Mert a warez az pozitív és negatív reklám is lehet. Utóbbira lásd a Crysis/Assassin Creed's (ami mindenhol magas százalékot kapott, utána fél évvel meg 5 perces játéknak hívták, igen a PcGuru is) esetét.

    Szóval a warez kétoldalú. Crysist és az Assát minden létező offline és online újság eposzi nagyságra emelte, utána fél évvel meg azt hajtogatták, ohgy hát " 5 perc után unalmas", meg "hát azért került csak be a Top 50 fps-be, mert nem volt más". Ennyit a cikkekről és a demókról.
  • amitakartok #28
    Egyetlen oka van annak, hogy miért próbálják letörni a kalózkodást: mert a kalózok rendkívül erős konkurenciát jelentenek. A kettő ugyanazt a tartalmat nyújtja, de:
    1) A kalózkópiák jóval olcsóbbak
    2) Nem állnak mögötted a kiadók verőlegényei (RIAA és társaik), hogy az ő megoldásukat válaszd
    3) Mindenkit egyszerre úgysem tudnak megfigyelni

    Úgy állítják be a kalózkodást, mint a szervezett bankrablást, pedig valójában jobban hasonlít a a szegényeknek való pénzosztásra: maguk a kalózok nem profitálnak belőle (kivéve pár fizetős seggfejet, de hát az technikailag szervezett bűnözés).
  • ocsieu #26
    Nyílván VOLT egy olyan időszak is, illetve részben még mindíg tart, de azért a fix havidíjak és a hardcore userek kissé letörték a nyereséget. Persze ettől még bőven van tetemes nyereségük. Az maga lenne a tökély, ha a mobilszolgáltatóknál is a hosszú, évtizedes rablás után valami hasonló (fix havidíj, "korlátlan" forgalom) történne... Illetve "némileg" intelligensebb és "tökösebb" előfizetőkkel ez jobban, és hamarabb megvalósítható lenne... Csak pár apró dologra kellene figyelni... Telefont függetlenül a gyártótól, vagy telefon shopból kell venni, és amíg működik, használni, szolgáltatást szolgáltatótól, hűségszerződés nélkül, számhordozást (akár évente többször), opciók számát csökkenteni, a meglevőket pedig maximálisan kihasználni, javasolt a prepaid típusú csomagválasztás (természetesen mailben, vagy postai úton, de részletes híváslistát (és a másodperc alapú számlázást) kikényszeríteni a szolgáltatóktól!!!)...
  • Epikurosz #25
    Vagyis 100 ft-ot. Ezt meg sem éreznék az isp-k, úgyis akkora nyereségük van, hogy a nagyfőnökök pezsgős fürdőzéseket rendeznek a luxuskurvákkal (hallottam ezt, vagyis interneten olvastam az indexes Ujj Péter tollából - Google a barátod! - , igaz ő a mobilszolgáltatók bosszaira írta, de mobil/isp egykutya . :-)
  • Epikurosz #24
    Szerintem azt meg lehetne oldani, hogy az internetelérés díjából a szolgáltatók átutaljanak 1%-ot az ArtisJusnak és +1%-ot annak anemzetközi szerveztnek, amelynek az ArtisJus tagja. Vagy csak az ArtisJusnak, és az utalná tovább. Olyan lenne ez, mint a CD-ken és DVD-ken lévő holografikus címke. Zárjegy.

    Így mindenki meg lenne elégedve. A havi mondjuk 5000 forintos díjamból a szolgáltatóm átutalna 50 forintot ezeknek az éhenkórászoknak. Ennyi.
  • mynameisbence #23
    ha most minden szarért fizetni kéne akk nem csak az emberek szívnák meg hanem akik
    mindenféle memóriákat, lejátszókat stb-t gyártanak. mer ha csak boltban lehetne sima zenei cd-t venni akk azt hogy rakod fel az ájpododra? meg minek kéne 600 terrás vinyó ha nincs fim eg hasonló amit rárakj? különben is az egész cd-vel dvd-vel való szarakodás már tök hülyeség mer marhára nem időtállóak a lemezek. nem kell neki sok idő hogy szarrákarcolódjon, ezér is jobb netről leszedni a cuccokat mer azok nem fognak gyorsan tönkremenni
  • plu604 #22
    Hagyjátok már ferrer-t kicsit antimagyarkodni, ha most az alsós tagozatban ez a divat, hagy csinálja már...